Άμυνα
Ολοκληρώθηκε η άσκηση SAUDI – HELLENIC JOINT EXERCISE 21

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτωνμε φίλες και σύμμαχες χώρες που έχει σχεδιάσει, συντονίζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1».
Η ανωτέρω LIVEX (Live Exercise) άσκηση έλαβε χώρα από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF)στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, κατά την οποία εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα.
Επιπρόσθετα την 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου καθώς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (https://geetha.mil.gr/episkepsi-toy-archigoy-genikoy-epiteleioy-ton-enoplon-dynameon-a-geed-toy-vasileioy-tis-saoydikis-aravias/).
Η «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» αφενός συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών, αφετέρου αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε αμυντικό επίπεδο.

Άμυνα
Μέλη των Daltons οι Τούρκοι μαφιόζοι που γάζωσαν τα στελέχη της ΕΥΠ που τους παρακολουθούσαν
Η δράση των μελών της συμμορίας Daltons είναι αρκετά γνωστή και στη χώρα μας, καθώς εμπλέκονται σε περισσότερες από 10 ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Βίντεο από το ΙΧ των τριών τούρκων από την τουρκική συμμορία Daltons, που άνοιξε πυρ κατά των ανδρών της ΕΥΠ στη Θέρμη, φέρνει στο φως το Newpost. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή «Ταγαράδες» της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης της ΕΥΠ, για συλλογή πληροφοριών σχετικά με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε παρακολούθηση του αυτοκινήτου που επέβαιναν οι τρεις Τούρκοι, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη της τουρκικής μαφίας, που εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο των Τούρκων σταμάτησε δήθεν για βενζίνη στο πρατήριο και ένας από τους επιβάτες βγήκε έξω και πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου της ΕΥΠ, που τους ακολουθούσε και επέβαινε μόνο ο οδηγός. Το όχημα δέχτηκε πέντε σφαίρες στο μπροστινό μέρος και στην πόρτα του συνοδηγού, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ο οδηγός (στέλεχος της ΕΥΠ), ενώ οι Τούρκοι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.
Βίντεο με το όχημα των Daltons
Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών Τούρκων που ερευνούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς έχουν ήδη ποινικό παρελθόν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Τουρκία. Παράλληλα, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το όχημα που χρησιμοποιούσαν οι τρεις Τούρκοι, με σκοπό να εντοπίσουν τις κινήσεις τους πριν και μετά τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακολούθηση βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με σκοπό οι άνδρες της ΕΥΠ να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της συμμορίας.
Τουρκική μαφία εν δράσει: Νόμιζαν ότι τους παρακολουθούσαν οι «Baygaralar»
Η δράση των μελών της συμμορίας Daltons είναι αρκετά γνωστή και στη χώρα μας, καθώς εμπλέκονται σε περισσότερες από 10 ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ εκτιμούν ότι οι επιβαίνοντες του ΙΧ θεωρούσαν πως το όχημα που τους παρακολουθούσε ήταν αντίπαλης μαφιόζικης ομάδας και γι’ αυτό πυροβόλησαν.
Πέντε συλλήψεις
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν πέντε υπήκοοι Τουρκίας, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία τους, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα έτερα -3- άτομα, ενώ συνολικά από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες στην οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2,3- γραμμάρια κοκαΐνης, -2- γραμμάρια κάνναβης και -7- κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Οι σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα
Άμυνα
Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις
Χαρτογράφηση των προμηθειών του πιο κρίσιμου ίσως υλικού για τη διασφάλιση της αποστολής του Ελληνικού Στρατού

Η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αμυντικών της αναγκών αγοράζοντας από τρίτες χώρες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα πυρομαχικά, η εξάρτηση της χώρας από ξένους κατασκευαστές είναι μεγάλη.
Από τα μικρά διαμετρήματα όπως οι σφαίρες των 9 χιλιοστών για τα πιστόλια και τα φυσίγγια των πολεμικών τυφεκίων μέχρι τα βλήματα του πυροβολικού και των αρμάτων μάχης, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς φαίνεται πως οι δυνατότητες εγχώριας παραγωγής και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών με οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία, ενώ οι συμβάσεις με τα ΕΑΣ που εκκρεμούν, ορισμένες από τις οποίες υπεγράφησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επανεκκίνησαν εδώ και λίγο καιρό, έπειτα από τροποποιήσεις.

Η «Καθημερινή» επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις προμήθειες πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του πιο κρίσιμου ίσως υλικού για τη διασφάλιση της αποστολής τους.
Ασφάλεια εφοδιασμού
Τα διδάγματα από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αμυντικής βιομηχανίας, ικανής να παράγει αναλώσιμα και πυρομαχικά γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες. Ο ρυθμός κατανάλωσης σφαιρών, βλημάτων και όλμων κατά τις πρώτες εβδομάδες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αλλά και της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, είναι ιλιγγιώδης.
Στην Ελλάδα, ο Στρατός Ξηράς είναι ο κύριος «καταναλωτής» πυρομαχικών, μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος καθώς και ειδικών πυρομαχικών ή κατευθυνόμενων όπλων. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα πυρομαχικών ελληνικής κατασκευής από παλαιότερες συμβάσεις, το σύνολο σχεδόν των προμηθειών, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον φορητό οπλισμό, δηλαδή σφαίρες για πιστόλια, τυφέκια, χειροβομβίδες κλπ, αγοράζονται μέσω του νατοϊκού οργανισμού προμηθειών NSPA.
Για τα μεγαλύτερα διαμετρήματα, όπως τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού ή των επιθετικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού, οι κύριοι προμηθευτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία. Στις προμήθειες αυτές, τα ΕΑΣ είχαν κάποτε και θα μπορούσαν να έχουν και σήμερα, σημαντική συμβολή καθώς ήταν η μοναδική βιομηχανία με δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών 120 και 155 χιλιοστών αλλά και μικρότερων διαμετρημάτων όπως 7,62 και 5,56 που χρησιμοποιούνται στα πολεμικά τυφέκια. Ομως τα προβλήματα που επί σειρά ετών αντιμετώπιζε η εταιρεία οδήγησαν στο κλείσιμο της γραμμής παραγωγής και έστρεψαν τη χώρα στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά.
Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η εξαγορά των ΕΑΣ από τον τσεχικό όμιλο CSG και αναμένεται η επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής πυρομαχικών όλων των βασικών διαμετρημάτων.
Τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια ώστε να επανεκκινήσει η εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν παγώσει για περισσότερα από δέκα χρόνια και περιλαμβάνουν:
• την προμήθεια 10.500 φυσιγγίων Artemis και 4.500 φυσιγγίων Emerlec, τα οποία θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2005.
• 21.940.288 φυσίγγια 5,56 χιλιοστών, σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και ξεκίνησε να εκτελείται το 2020.
• την προμήθεια βομβιδίων 40 χιλιοστών αλλά και τα πυρομαχικά 30 χιλιοστών των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.
Ναυτικό και αεροπορία
Oπως με τον Στρατό Ξηράς, τα πυρομαχικά του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας αγοράζονται από ξένους προμηθευτές. Οι δύο αυτοί Κλάδοι χρησιμοποιούν αρκετά εξελιγμένα και σύνθετα οπλικά συστήματα, τα οποία προμηθεύονται από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ωστόσο, ορισμένα πιο «κοινά» πυρομαχικά, όπως τα βλήματα 76Χ62 των πυροβόλων Oto Melara και οι σφαίρες για τα πολυβόλα των 30 ή των 50 χιλιοστών, θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Στα πιο εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύεται από την Αμερική πυραύλους AIM-9, AIM-120, AGM-88 HARM, AGM-154 JSOW, AGM-65 αλλά και όλες τις βόμβες, κατευθυνόμενες και μη, και από τη Γαλλία τους πυραύλους Meteor, Magic, Mica καθώς και τους πυραύλους στρατηγικής κρούσης SCALP και τους αντιπλοϊκούς AM-39 Exocet. Συμμετοχή έχει και η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με τους πυραύλους αέρος – αέρος IRIS-T, απάρτια των οποίων κατασκευάζονται και στην Ελλάδα.
Τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού προέρχονται ως επί το πλείστον από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο οπλισμός των φρεγατών FDI θα είναι κυρίως γαλλικής προέλευσης (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster-30 και αντιπλοϊκοί Exocet) ενώ οι ΜΕΚΟ διαθέτουν πυραύλους ESSM και Harpoon από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι παλαιότερες τύπου S, είναι επίσης εξοπλισμένες με αμερικανικούς Sea Sparrow και Harpoon. Οι τορπίλες των υποβρυχίων είναι γερμανικής προέλευσης, ενώ και οι τρεις Κλάδοι ετοιμάζονται να παραλάβουν ισραηλινής κατασκευής οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.
Άμυνα
Στην Βοστώνη ο Ν. Δένδιας – Επισκέφθηκε το Εργαστήριο «Lincoln» του ΜΙΤ και την Αεροπορική Βάση «Hanscom»
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βοστώνη με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων Ασφάλειας.

Τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βοστώνη με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων Ασφάλειας.
Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας μετέβη επίσης στο Εργαστήριο του ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, εντός της Αεροπορικής Βάσης “Hanscom”, όπου παρακολούθησε παρουσιάσεις και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργεί νέα προϊόντα και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε θέματα που θέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε επίσης σε συζήτηση στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory” με θέμα την «Ελληνική Αμυντική Καινοτομία». Κατά τη συζήτηση ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν τα καινοτόμα συστήματα Άμυνας και Ασφάλειας.
Στην επίσκεψή του στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε συγκεκριμένα ενημέρωση από τη Διευθύντριά του Δρ. Μελίσσα Γκούντχαρτ Τσόι (Melissa G. Choi) σχετικά με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (FFRDC), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ και διευθύνεται από το MIT για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε ακόμη ενημερώσεις για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “NCIS” (Next-Generation Incident Command System), από την επικεφαλής ερευνήτρια στο ΜΙΤ Lincoln Laboratory Καγιάλ Τιλάκ Κλέιπουλ (Kajal Claypool), για την εφαρμογή νέων συστημάτων χαρτογράφησης πυθμένων ωκεανών, από τον Άντριου Μάρτς (Andrew March) και για τη συλλογή δεδομένων από συστοιχίες ραντάρ σε χώρες της Συμμαχίας, από τον Γκρεγκ Χόγκαν (Gregg Hogan).
Επίσης, η μηχανικός και αναλύτρια του ΜΙΤ Lincoln Laboratory Αλίσσα Λιεμ (Alyssa Liem) παρουσίασε τις ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές ασφαλείας για την Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ το ανώτερο στέλεχος του εργαστηρίου Φρανσέσκα Ντ’ Αρκάντζελο (Francesca D’Arcangelo) παρουσίασε το “RADSIL”, δηλαδή το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Συστημάτων Αεροπορικής Άμυνας στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν (Ramstein Air Defense System Integration Laboratory).
Ακολούθησε επίδειξη συστημάτων C – UAS.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία