JPEG - 33.6 ko
Ο Άντονι Μπλίνκεν μεγάλωσε στο Παρίσι με έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον δικηγόρο Samuel Pisar. Στο σχολείο, ήταν συμμαθητής του Robert Malley. Στη συνέχεια, επέστρεψε στις ΗΠΑ και έγινε νεοσυντηρητικός. Βλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως όπλο των ΗΠΑ και σκοπεύει να απαιτήσει την εφαρμογή τους απ΄ όλους εκτός από την ίδια τη χώρα του.

Ηκυβέρνηση του Μπάιντεν ολοκλήρωσε τις πρώτες της πράξεις στις Διεθνείς Σχέσεις.

Πρώτα απ ’όλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, διαβεβαιώνοντας κάθε φορά τους συνομιλητές του ότι «η Αμερική επιστρέφει». Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναπαίρνουν θέση σε όλους τους διακυβερνητικούς οργανισμούς, ξεκινώντας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν ακύρωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λίγο αργότερα, ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η χώρα του εντάχθηκε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έβαλε υποψήφια για τη Προεδρία του. Ακόμα περισσότερο: κάνει εκστρατεία έτσι ώστε μόνο τα κράτη που ο ίδιος θεωρεί ότι σέβονται αυτά τα δικαιώματα να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το Συμβούλιο.
.
Αυτές οι αποφάσεις απαιτούν ορισμένες παρατηρήσεις:
.
Συμφωνίες του Παρισιού
.
- Η απόσυρση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παρισιού βασιζόταν στο γεγονός ότι οι εργασίες της IPCC δεν ήταν καθόλου επιστημονικές, αλλά πολιτικές, δεδομένου ότι αποτελεί στην πραγματικότητα μια συνέλευση ανώτερων αξιωματούχων με επιστημονικούς συμβούλους. Έχουν οδηγήσει, βέβαια, σε πολλές υποσχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα μόνο σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: την υιοθέτηση ενός διεθνούς δίκαιου για ρύπανση που διαχειρίζεται από το Χρηματιστήριο του Σικάγου. Ωστόσο, αυτό το Χρηματιστήριο δημιουργήθηκε από τον Αντιπρόεδρο Al Gore και το καταστατικό του εκπονήθηκε από τον τότε μελλοντικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αμφισβήτησε ποτέ τις αλλαγές στο κλίμα, αλλά υποστήριζε ότι υπάρχουν άλλες εξηγήσεις παρά τη βιομηχανική εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, για παράδειγμα η γεωφυσική θεωρία που διατυπώθηκε τον 19ο αιώνα από τον Μίλουτιν Μιλάνκοβιτς.
- Η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στις συμφωνίες του Παρισιού έχει σπείρει τρόμο στο προσωπικό και στις επιχειρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Η διοίκηση Μπάιντεν είναι άκρως αποφασισμένη να απαγορεύσει γρήγορα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, για παράδειγμα. Αυτή η απόφαση δεν θα έχει μόνο αντίκτυπο στην απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην εξωτερική τους πολιτική, δεδομένου ότι έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
.
Π.Ο.Υ.
.
- Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ υποκινήθηκε από τον ηγετικό ρόλο της Κίνας σε αυτό. Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής, Δρ. Τέντρος Αδανόμ Γκεμπρέιζε, είναι μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τίγκρα (φιλοκινέζικου). Εκτός από τη λειτουργική θέση του στον ΟΗΕ, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην παροχή όπλων στην εξέγερση του Τίγκρα.
- Η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ η οποία πήγε στο Γουχάν για να διερευνήσει τη πιθανή κινεζική καταγωγή της Covid-19, είχε ως μοναδικό μέλος από τις ΗΠΑ τον Δρ. Peter Daszak, πρόεδρο της ΜΚΟ EcoHealth Alliance. Ωστόσο, αυτός ο εμπειρογνώμονας έχει χρηματοδοτήσει εργασίες για κορωνοίους και νυχτερίδες στο εργαστήριο P4 στο Γουχάν. Είναι λοιπόν σαφώς δικαστής και διάδικος.
.
Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
.
- Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν συνέπεια της καταγγελίας της υποκρισίας του από την κυβέρνηση Τραμπ. Στην πραγματικότητα, το Συμβούλιο είχε χρησιμοποιηθεί, το 2011, από τις ίδιες τις ΗΠΑ για ακροάσεις ψευδών μαρτύρων και για κατηγορίες κατά του «καθεστώτος Καντάφι» ότι βομβάρδισε μια ανατολική περιοχή της Τρίπολης, γεγονός που δεν υπήρχε ποτέ. Αυτή η αξέχαστη σκηνοθεσία είχε μεταδοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είχε εγκρίνει ψήφισμα που εξουσιοδοτούσε τη Δύση να «προστατεύσει» τον πληθυσμό της Λιβύης από τον απεχθή δικτάτορά της. Δεδομένης της επιτυχίας αυτής της επιχείρησης προπαγάνδας, διάφορα κράτη και δήθεν ΜΚΟ προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το Συμβούλιο με τη σειρά τους, μεταξύ των άλλων εναντίον του Ισραήλ.
- Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατανοούν τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα» όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις τελευταίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλώς μια προστασία έναντι του κρατικού Λόγου (Raison d’État), το οποίο συνεπάγεται την απαγόρευση των βασανιστηρίων. Αντίθετα, για τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή η έκφραση περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα στη ζωή, στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία κ.λπ. Από αυτή την άποψη, η Κίνα έχει να κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ στο τομέα της εκπαίδευσης. Επομένως, έχει εντελώς δικαίωμα θέσης της στο Συμβούλιο, παρότι την αμφισβητεί η Ουάσιγκτον.
- Ο Άντονι Μπλίνκεν μόλις εξέφρασε τη «νομολογία Khashoggi». Πρόκειται πλέον να μη χορηγήσει βίζα σε ξένους πολιτικούς ηγέτες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιπάλων τους. Αλλά τι αξία έχει αυτό το δόγμα όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια γιγαντιαία υπηρεσία στοχευόμενων δολοφονιών και την χρησιμοποιούν μερικές φορές εναντίον των ίδιων των υπηκόων τους;

Το Ιράν και το μέλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται επίσης την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία 5 + 1 με το Ιράν. Πρόκειται για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια ο Ουίλιαμ Μπερνς, ο Τζέικ Σούλιβαν και η Γουέντυ Σέρμαν, στο Ομάν, με τους απεσταλμένους του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο, σήμερα έχουν γίνει, αντίστοιχα, Διευθυντής της CIA, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών.
.
Εκείνη την εποχή, ήθελε η Ουάσιγκτον την εξάλειψη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την επανεκκίνηση της σιιτικο-σουνιτικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο του «ατελείωτου πολέμου» (στρατηγική Rumsfeld / Cebrowski). Για τον Οδηγό Χαμενεΐ, ο σκοπός ήταν να απαλλαγεί από τον Αχμαντινετζάντ ο οποίος είχε τολμήσει να απεργήσει εναντίον του και να επεκτείνει την εξουσία του σε όλους τους Σιίτες της περιοχής.
.
Αυτές οι διαπραγματεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη χειραγώγηση των ιρανικών προεδρικών εκλογών του 2013 και τη νίκη του φιλο-ισραηλινού Σεΐχη Χασάν Ρουχανί. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Mohammad Djavad Zarif, να διαπραγματευτεί στην Ελβετία με τον Υπουργό Εξωτερικών John Kerry και τον σύμβουλό του Robert Malley. Αυτή τη φορά, το θέμα ήταν να κλείσει, ενώπιον μαρτύρων, το ιρανικό στρατιωτικό πυρηνικό ζήτημα, το οποίο, όπως όλοι γνώριζαν, είχε τερματίσει πριν από πολύ καιρό. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα έτος μυστικών διμερών διαπραγματεύσεων για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, που κλήθηκε να επαναλάβει το ρόλο του αστυνομικού της Μέσης Ανατολής που είχε υπό τον Shah Reza Pahlevi. Τέλος, η πυρηνική συμφωνία υπογράφηκε πανηγυρικά.
.
Αλλά τον Ιανουάριο του 2017, οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ που αμφισβήτησε αυτήν τη συμφωνία. Ο πρόεδρος Ρουχανί δημοσίευσε τότε το πρόγραμμά του για τα σιιτικά και συμμαχικά κράτη (Λίβανος, Συρία, Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν): για να τους ενοποιήσει σε μια μεγάλη αυτοκρατορία υπό την εξουσία του ηγέτη της επανάστασης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σε αυτήν τη νέα βάση, επομένως, θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Μπάϊντεν.
.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή παρά μόνο αφού αποφασίσουν τι να κάνουν με τους δύο αντιπάλους τους: τη Ρωσία και την Κίνα. Το Υπουργείο Άμυνας διόρισε μια Επιτροπή για να εργαστεί επί του θέματος και θα διατυπώσει τις συστάσεις της τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, το Πεντάγωνο σκοπεύει να συνεχίσει αυτό που κάνει εδώ και 20 χρόνια: τον «ατελείωτο πόλεμο». Ο στόχος είναι να καταστρέφουν οποιαδήποτε πιθανότητα αντίστασης στην περιοχή, και ως εκ τούτου να εκμηδενίσει όλες τις κρατικές δομές, είτε φιλικές, είτε εχθρικές. Δεν υπάρχει περίπτωση εκ των προτέρων να αποδεχθούν οι ΗΠΑ το σχέδιο Ροχανί.
.
Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε τις επαφές τον Νοέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει η κυβέρνηση Τραμπ με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μηνυθεί βάσει του Νόμου Λόγκαν. Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικό. Δεν θα υπάρξει δίωξη αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζεται ομόφωνα από όλα όσα μετράνε στην Ουάσινγκτον.
.
Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ πραγματοποιούνται με ανατολικό στυλ. Η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον κρατούν όμηρους για να ασκήσουν πίεση ο ένας στον άλλο. Ο καθένας μπαγλαρώνει κατασκόπους, ή ελλείψει τέτοιων, απλούς τουρίστες, και τους φυλακίζει για τη διάρκεια μιας έρευνας που δεν τελειώνει. Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζονται καλύτερα στη Δύση παρά στο Ιράν όπου υφίστανται συνεχή ψυχολογική πίεση.
.
Για ξεκίνημα, η Ουάσινγκτον διατήρησε τις κυρώσεις της εναντίον του Ιράν, αλλά ακύρωσε αυτές που είχε πάρει εναντίον των Χούτι στην Υεμένη. Έκλεισε επίσης τα μάτια στον δίαυλο της Νότιας Κορέας που επιτρέπει στο Ιράν να παρακάμψει το εμπάργκο της. Αλλά δεν ήταν αρκετό.
.
Από τις 15 έως τις 22 Φεβρουαρίου, το Ιράν ξεκίνησε – μέσω των ιρακινών θυγατρικών του – δράσεις κομάντο εναντίον των δυνάμεων και των εταιρειών των ΗΠΑ στο Ιράκ, ένας τρόπος να δείξει ότι είναι πιο νόμιμο σε αυτήν τη χώρα από ό, τι είναι ο θείος Σαμ. Όσο για τους Ισραηλινούς, κατηγόρησαν το Ιράν ότι προκάλεσε έκρηξη σε ένα δεξαμενόπλοιο που ανήκει σε μια από τις εταιρείες τους στον Κόλπο του Ομάν, στις 25 Φεβρουαρίου.
.
Στην οποία επιχείρηση ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στέλνοντας το Πεντάγωνο να βομβαρδίσει εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία · ένας τρόπος να αποδειχτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν παράνομα αυτήν τη χώρα, της οποίας οι αρχές πάσχουν από ιρανική σεχταριστική βοήθεια – σήμερα το Ιράν δεν βοηθά γενικά τους Σύρους, αλλά μόνο αυτούς που είναι Σιίτες – και ότι «θα πρέπει να το συνηθίσουν».

Η Κίνα

Η κυρίαρχη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απειλείται από την Κίνα, αλλά από την ανάπτυξή της. Παρά όλο τον κυνισμό της, η Ουάσιγκτον δεν έχει την καρδιά να το παίζει αποικιοκρατία βρετανικού τύπου και να στείλει τους Κινέζους πίσω στο λιμό. Θα πρέπει λογικά να θεσπίζει ανταγωνιστικούς κανόνες μεταξύ της ίδιας και του «εργοστασίου του κόσμου». Μπορεί να το κάνει, όπως έδειξε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά δεν θα το κάνει πλέον επειδή η τρέχουσα άρχουσα τάξη επωφελείται πάρα πολύ από αυτές τις άνισες ανταλλαγές. Μήπως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν ήταν αυτός που δημιούργησε την εταιρεία WestExec Advisor για να εισαγάγει διακρατικές ΗΠΑ στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα;
.
Στην πραγματικότητα, δεν παραμένει παρά μόνο μία επιλογή: να αφήσουν την αμερικανική οικονομία να βυθιστεί όσο το δυνατόν πιο αργά, και να συγκρατήσουν την κινεζική στρατιωτική και πολιτική δύναμη σε μια περιορισμένη οριοθετημένη περιοχή επιρροής.
.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην πρώτη τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο Ξι, ο πρόεδρος Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί ότι το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και ακόμη και η Ταϊβάν ανήκουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ωστόσο, υπαινίχθηκε ότι εξακολουθούσε να αμφισβητεί την κινεζική ανάληψη της κυριαρχίας της σε εδάφη που κατείχε πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό, σε όλη τη θάλασσα της Κίνας. Συνεπώς, θα συνεχίσουν να απειλούνται αλλήλους για τα νησιά Spratly και άλλα εγκαταλελειμμένα νησάκια.
.
Το Πεκίνο δεν το νοιάζει: συνεχίζει να βγάλει τον λαό του από την υπανάπτυξη, όλο και περισσότερο στην ενδοχώρα. Αύριο η τίγρη θα βγάλει τα νύχια της, αλλά θα έχει ήδη εξαπλωθεί κατά μήκος των νέων δρόμων του μεταξιού. Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να της επιβληθεί.

Η Ρωσία

Οι Ρώσοι είναι μια ειδική περίπτωση. Αυτός ο λαός είναι ικανός να υπομείνει τις χειρότερες στερήσεις, διατηρεί μια συλλογική συνείδηση που τον κάνει πάντα να ξαναγεννιέται. Η νοοτροπία τους είναι ασυμβίβαστη με αυτήν των αγγλοσαξονικών ελίτ, πάντα ικανών για αγριότητες για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Αυτές είναι δύο αντίθετες αντιλήψεις της τιμής: η μία βασίζεται στην υπερηφάνεια για το τι έχουν κάνει, η άλλη στη δόξα της νίκης.
.
Ακόμα και τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την αλλαξοπιστία της Ρωσίας στο καπιταλισμό, η τελευταία παραμένει, για τις αγγλοσαξονικές ελίτ, έναν οντολογικό εχθρό, απόδειξη ότι οι διαφορές στα οικονομικά συστήματα ήταν μόνο ένα πρόσχημα για την αντιπαράθεσή τους.
.
Έτσι, παρότι λένε, οι αξιωματικοί του Πενταγώνου δεν σχεδιάζουν πόλεμο με την Κίνα παρά μόνο σε απώτερο μέλλον και είναι έτοιμοι σήμερα να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Ο πρώτος βομβαρδισμός της θητείας του Μπάιντεν ήταν στη Συρία – όπως εξηγήσαμε παραπάνω -. Βάσει των συμφωνιών «αποκλιμάκωσης», το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ των προτέρων τον Ρώσο ομόλογό του. Αλλά το έκανε μόνο πέντε λεπτά πριν από τους βομβαρδισμούς για να βεβαιωθεί ότι η Μόσχα δεν είχε χρόνο να προειδοποιήσει τη Δαμασκό. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα τραυματίσουν ή σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες.
.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να δέχονται την επιστροφή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, μια επιστροφή που παραλύει εν μέρει τον «ατελείωτο πόλεμο».
.

.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή  Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
.