fbpx
Weather Icon
Ρουμανία 2 Μάρτιος 2021

Όχι στις αυξήσεις φόρων. Ναι στη συρρίκνωση δημοσίου. Στη Ρουμανία, φυσικά

Όχι στις αυξήσεις φόρων. Ναι στη συρρίκνωση δημοσίου. Στη Ρουμανία, φυσικά

Ηλίας Παπαγεωργιάδης

Το 2020 η Ρουμανία είχε ένα εξαιρετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ίσως το καλύτερο της Ευρώπης

Για το 2021 θα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της Ευρώπης, περνώντας κατά 3,5% τα επίπεδα του 2019. Ταυτόχρονα όμως φέτος με δεδομένη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες τις χώρες να μην αφήσουν τους προϋπολογισμούς τους να τιναχθούν στον αέρα για άλλη μία χρονιά, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας με πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη Florin Citu είχε δύο επιλογές:

  • Να αυξήσει τους φόρους, προσδοκώντας σε αύξηση των εσόδων της.
  • Να κρατήσει σταθερούς τους φόρους και να κόψει έξοδα από το δημόσιο, εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει σπατάλη, ανοίγοντας τη συζήτηση για μεγάλες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις από το 2022, μετά από διάλογο και μελέτη.

Επέλεξε το δεύτερο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους επενδυτές και επιχειρούντες, ότι η φορολογία 1% ή 3% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ θα παραμείνει άθικτη, όπως θεσπίστηκε το 2009. Το ίδιο και η φορολογία 16% επί των κερδών για εταιρείες με τζίρο άνω του 1.000.000 Ευρώ, όπως θεσπίστηκε το 2005.

Με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν περάσει τα 1.000 Ευρώ καθαρά, κατά μέσο όρο και αυτούς του ιατρικού προσωπικού να έχουν περάσει κατά πολύ τους Ελληνικούς, κανείς δεν μιλά πλέον για χαμηλόμισθους. Όμως είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και όπως επιβεβαιώθηκε και πάλι η χώρα προτιμά μία καπιταλιστική οικονομία και όχι συγκεκαλυμμένο κομμουνισμό. Που θα οδηγήσει η επιλογή αυτή;

Οι ρεαλιστικές (αλλά εξωφρενικές για την Ελλάδα) ανακοινώσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού

Την περασμένη εβδομάδα εξήγησα αναλυτικά γιατί η Ρουμανία έπεσε λίγο πέρσι και θα ανέβει πολύ φέτος, έχοντας σειρά πλεονεκτημάτων όπως χαμηλή φορολογία, οικονομία και παραγωγή απλωμένες σε πολλούς κλάδους, πολίτες με σημαντικό διαθέσιμο εισόδημα, υποδανεισμένους, μεγάλη ροή Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ισχυρότατη οικοδομική δραστηριότητα, με τα μισά νέα διαμερίσματα να αγοράζονται στα σχέδια και χωρίς δανεισμό.

Στην Ελλάδα δεν συζητάμε «βλασφημίες» για απολύσεις στον δημόσιο τομέα (ακόμη και για τον Οργανισμό Κωπαϊδας). Αν κάποιος φύγει από το δημόσιο, θα πρέπει να βγει στη σύνταξη.

Στη Ρουμανία δεν είναι τέλειοι στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, όμως έχουν άλλη προσέγγιση, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες:

  • «Παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο, οι υπερωρίες θα πληρώνονται μόνο με ημέρες άδειας».
  • «Οι συντάξεις θα αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό + το 50% της αύξησης του μέσου μισθού».
  • «Αχρείαστα επιδόματα θα κοπούν από το 2022». Πρώτα στη σειρά αυτά σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά και άλλα υπαλλήλων σε νομαρχίες, πχ «χρήσης υπολογιστή».
  • «Όλο το πλέγμα των επιδομάτων του δημοσίου θα επανασχεδιαστεί από το μηδέν, έτσι ώστε τα επιδόματα εφεξής θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα».
  • «Την ώρα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί η πλειοψηφία των κουπονιών για διακοπές που δώσαμε το 2019 και το 2020 (σ.σ. >450 εκ. Ευρώ), δεν υπάρχει λόγος να τα δώσουμε φέτος. Ας χρησιμοποιηθούν τα παλιά και βλέπουμε»
  • «Ετοιμάζουμε νέο νόμο που θα συνδέσει τις συντάξεις με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί».
  • «Σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και κακοδιαχείριση, θα γίνουν απολύσεις».
  • «Όποια δημόσια επιχειρήση θέλει επιχορήγηση ενώ καταγράφει μεγάλες ζημιές, θα πρέπει να φέρει πλάνο ριζικής αναδιοργάνωσης ως τον Ιούνιο. Μετά θα ελέγξουμε αν αρχίσει να το εκτελεί. Διαφορετικά δεν θα πάρει λεφτά. Αυτονόητα σε τέτοιες εταιρείες απαγορεύονται οι αυξήσεις».

Προτιμάμε να κόψουμε υπερβάλλουσες δαπάνες, παρά λεφτά από τις επενδύσεις. Θα δώσουμε το 5,5% του ΑΕΠ μας για επενδύσεις, 12,5 δις Ευρώ, μιας και πρέπει να συγχρηματοδοτήσουμε τις τεράστιες επενδύσεις με Ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε».

 

Για τη συνέχεια LIBERAL

σχετικά άρθρα