REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 10 Μαρτίου 2021

O Mπάιντεν κάνει επανεκκίνηση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις μέσω των S-400

O Mπάιντεν κάνει επανεκκίνηση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις μέσω των S-400

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Τζο Μπάιντεν «επανεκκινεί» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με φόντο τους S-400, αλλά για την Τουρκία δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ανέφερε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) της Φιλαδέλφειας, σε podcast του Ahval News.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ πρότεινε τη μεταφορά του οπλικού συστήματος S-400 σε μια τοποθεσία μακριά από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ) με σκοπό να επιλυθεί η διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400, που αγοράστηκαν το 2019 και να ακυρώσει την ενδεχόμενη αγορά περισσότερων. 

Ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) της Φιλαδέλφειας, ανέφερε πως η συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ  έναντι της Τουρκίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχρότητα που δέχεται (από τους Τούρκους), είναι ενδεικτική μιας νέας προσέγγισης που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα του Μπάιντεν προσπάθησε να επανεκκινήσει τους όρους των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ». 

Ο Μπάιντεν δεν συμπεριέλαβε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη λίστα των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στους οποίους τηλεφώνησε μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα ακούγεται πως θα καλέσει τον Ερντογάν «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube