Weather Icon

Ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Μακρόν τη συμπεριφορά της Γαλλίας στην Κιλικία

Ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Μακρόν τη συμπεριφορά της Γαλλίας στην Κιλικία

Lragir.am– Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας, του Μακρόν και του Ερντογάν. «Ως δύο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή – από την Ευρώπη έως τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν, έπειτα από συζήτηση με τον Μακρόν, υπενθύμισε ότι φέτος τα κόμματα θα εορτάσουν τα εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Άγκυρας, με τα αποτελέσματα της οποίας τερματίστηκε ο τελευταίος Γαλλοτουρκικός πόλεμος. Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, εξακολουθεί να αποτελεί το υπόβαθρο των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού, και τα κόμματα εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας».

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Συνθήκη της Άγκυρας συνήφθη στις 20 Οκτωβρίου του 1921 από τη Γαλλία και την Τουρκία. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, καθιερώθηκαν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ως αποτέλεσμα της σύναψης της Συνθήκης της Άγκυρας, η Γαλλία αποσύρθηκε από τον πόλεμο με την Τουρκία, παραχωρώντας μεγάλα εδάφη σε αυτήν. Αυτή η συνθήκη άλλαξε τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας που θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη του Σεβρέ του 1920 υπέρ της Τουρκίας, παραχωρώντας σε αυτήν μεγάλα εδάφη, κυρίως αρμενικά εδάφη-Κιλίκια, Αντανά, Μαράσ, Αϊντάπ, Υρφά, Κιλίς, Μαρτίν, Νουσϊμπίν, Τζιζρέ μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Η θέση της Γαλλίας εκείνη την εποχή σχετικά με τα αρμενικά εδάφη δεν ήταν καθόλου σαφής.

Η τρέχουσα θέση του Μακρόν σε αυτά τα θέματα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Επέμεινε ο Μακρόν ότι οι συνέπειες της Άγκυρας και άλλων συνθηκών που ορίζουν τα σύνορα της Τουρκίας χάνουν τη δύναμη τους, και πλησιάζει η 100ή επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία ορίζει τα περισσότερα σύνορα της Τουρκίας; Και τι θα κάνει η Γαλλία αυτή τη φορά;

Τώρα όλες οι δραστηριότητες του Ερντογάν αποσκοπούν στην αποτροπή της αναθεώρησης των συνθηκών στις οποίες βασίζεται η σημερινή Τουρκία. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν τις συνθήκες της Μόσχας και του Καρς του 1921, που συνήφθησαν με τη Ρωσία, με τις οποίες η Τουρκία και η Ρωσία διαίρεσαν την Αρμενία. Και με αυτό ακριβώς συνδέονται ο πόλεμος του Καραμπάχ το 2020 και η ισοπέδωση της δημιουργίας της Ενωμένης Αρμενίας μαζί με το Αρτσάχ. Αυτή η Αρμενία θα ήταν μια ζωντανή καταγγελία της Συνθήκης της Μόσχας.

Συζητιούνται  τα μελλοντικά σύνορα της Τουρκίας από το Ερεβάν και το Παρίσι, διεξάγοναται διαβουλεύσεις μεταξύ του Ερεβάν και του Παρισιού για τα μελλοντικά σύνορα της Τουρκίας;

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube