Weather Icon
Τουρκία 20 Μαρτίου 2021

Ο Ερντογάν θέλει να αυτοκτονήσει οικονομικά;

Ο Ερντογάν θέλει να αυτοκτονήσει οικονομικά;

Ahval: Διοικητής της Halkbank την περίοδο του σκανδάλου ο νέος Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης

Ως “οικονομική αυτοκτονία” χαρακτηρίζεται η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να απολύσει τον Νάτζι Αμπάλ από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και να τον αντικαταστήσει με τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, σύμφωνα με το Ahval.

Όπως αναφέρε το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, η απόφαση, που ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας στο 19%, αναμένεται να απειλήσει τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως ο νυν επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι πρώην διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή ξέπλενε ιρανικό μαύρο χρήμα παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο Καβτζίογλου διετέλεσε αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Halkbank μεταξύ 2005 και 2015, δηλαδή την επίμαχη περίοδο κατά την οποία η τράπεζα κατηγορείται για το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.

Το ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του ΥΠΟΙΚ τον Νοέμβριο του 2020 αφού ενθάρρυνε την κεντρική τράπεζα να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά της σε δολάρια, προκειμένου να συγκρατήσει τη λίρα, αφήνοντάς τη σοβαρά εξαντλημένη και χρησιμοποιώντας κρατικές τράπεζες για να δημιουργήσει τεχνηέντως μια έκρηξη δανεισμού. Η άφιξη του Καβτζίογλου μπορεί να εντείνει τις εικασίες ότι ο Αλπμπαϊράκ συνεχίζει να ασχολείται και να επηρεάζει την οικονομική και νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών αντικατοπτρίζουν τη χαμηλή εμπιστοσύνη του κοινού στις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν. Οι Τούρκοι έχουν αποθηκεύσει δολάρια, ευρώ και χρυσό τον τελευταίο χρόνο για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από την αστάθεια της λίρας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα είναι πλέον περισσότερες από τις μισές συνολικά καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube