Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Ερντογάν ρίχνει το γάντι στις ΗΠΑ: Μετά την Μόσχα, κοιτάζει και προς Πεκίνο για εξοπλισμούς

Δημοσιεύτηκε στις

Νίκος Μελέτης

Κινήσεις οι οποίες θα την οδηγήσουν ακόμη πιο μακριά από την Δύση και πάντως θα μεγαλώσουν την καχυποψία με την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη φαίνεται ότι μεθοδεύει η Άγκυρα στην επιδίωξή της να αποκτήσει πλήρη αυτονομία σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και σε αμυντική τεχνολογία.

Μια επιλογή η οποία φαίνεται ότι εξυπηρετεί τον μεγαλοϊδεατισμό του Τ. Ερντογάν αλλά προσπαθεί να απαντήσει και στα προβλήματα που προκαλούν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τα εμπάργκο και οι κυρώσεις, που επιβάλλονται από το εξωτερικό.

Εξάλλου ένα από τα κίνητρα που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν πριν 15 περίπου χρόνια να ξεκινήσει το μεγάλο σχέδιο οικοδόμησης τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν η δυσάρεστη ανάμνηση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η Άγκυρα, ενώ είναι σε εξέλιξη χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης η κρίση με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και μεσολαβεί η απόφαση της Ουάσιγκτον για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA, αναζητεί σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν που θα της ανοίξει τον δρόμο στην κινεζική αμυντική τεχνολογία.

Επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από ισότοπο που ελέγχεται από τους Γκιουλενιστές, αλλά συνήθως διαθέτει καλή ενημέρωση, ότι το περίφημο «διαστημικό πρόγραμμα» που εξήγγειλε πριν μερικές εβδομάδες ο κ. Ερντογάν μπορεί να αποτελεί συγκαλυμμένο τρόπο για απόκτηση τεχνολογίας κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τ. Ερντογαν στην Άγκυρα, η διεύθυνση Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αποκαλύπτει την αγωνία της Τουρκίας από τις συνέπειες που θα έχουν οι κυρώσεις στην Αμυντική Βιομηχανία της.

«Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει στοχοποιηθεί με εμπάργκο τόσο φανερά όσο και συγκεκαλυμμένα», ανέφερε η Προεδρία αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας σε γραπτή δήλωσή της. Και προσέθετε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει προς το στόχο της για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει εθνικά και εγχώρια συστήματα και τεχνολογίες και στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν διάφορα προγράμματα για συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, πυρομαχικά και πυραύλους, διάφορες πλατφόρμες, εκσυγχρονισμό και νέες τεχνολογίες».

Την επόμενη ημέρα ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ προσπάθησε σε συνέντευξη του να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ότι η Τουρκία «σκοπεύει να εφαρμόσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική και στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας και της άμυνας». Και προσέθεσε, ρίχνοντας έτσι λάδι στην φωτιά ότι οι «διαβουλεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία για την απόκτηση και δεύτερης παρτίδας των ρωσικών πυραύλων S400 συνεχίζονται…».

Όμως δεν είναι μόνο η Ρωσία στην οποία στρέφεται η Τουρκία για εξοπλισμούς.

Το Bloomberg με δημοσίευμα του επικαλείται συνάντηση εκπροσώπων της τουρκικής και πακιστανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο για συνεργασία για την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού και αυτή η συνεργασία την οποία επιδιώκει η Τουρκία με έμφαση στην κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο που μπορεί να της δώσει πρόσβαση στην αμυντική τεχνολογία της Κίνας.

Το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF17 με την Κίνα και ο βαλλιστικός πύραυλος Shaheen λέγεται ότι έχει προσαρμοστεί σε κινεζικά σχέδια. Σύμφωνα με την δημοσίευμα που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, το Πακιστάν που είναι πυρηνική δύναμη θα συνεργασθεί πιθανότατα στην κατασκευή του προγράμματος πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας Siper και του μαχητικού αεροσκάφους TF-X. Οι πηγές του Bloomberg δεν ανέφεραν εάν οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Πεκίνου για να μοιραστούν την κινεζική αμυντική τεχνολογία με την Τουρκία.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση μέσω Πακιστάν σε κινεζική αμυντική τεχνολογία θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο στενός συνεργάτης του Τ. Ερτνογάν και εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του την περασμένη Τρίτη έσπευσε να «μαζέψει» την δήλωση του Χ. Ακάρ, ο οποίος είχε προτείνει «φόρμουλα Κρήτης» όπως την ονομάζει για τους S-400 δηλαδή την φύλαξη τους, αλλά και ενεργοποίηση τους, όπως είχε πει εφόσον απαιτηθεί.

Αυτό είχε ερμηνευθεί ως ένα ακόμη βήμα πίσω της Άγκυρας προκειμένου να πεισθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να μαλακώσει τη στάση της. Όταν η Άγκυρα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης τότε ο Ι. Καλίν υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι παρερμηνεύθηκε ο Χ. Ακάρ και «τέτοια φόρμουλα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Τουρκίας»

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είχε προσπαθήσει να αγοράσει Patriot αλλά οι αμερικάνικες προτάσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και έτσι η Τουρκία «έδειξε ότι έχει εναλλακτικές και παρέλαβε τους S400 και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτή την απόφαση» προσθέτοντας ότι οι S400 δεν αποτελούν απειλή για το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Στις εναλλακτικές της Τουρκίας προφανώς συμπεριλαμβάνονται και τα σχέδια για ανάπτυξη εγχώριων πυραυλικών συστημάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα nordicmonitor.com που πρόσκειται σε Γκιουλενιστες φυγάδες στην Ευρώπη, ο δηλωμένος στόχος του Ερντογάν, εδώ και χρόνια, δηλαδή η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είναι αυτό που κρύβεται πίσω από το Διαστημικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες ο Τ. Ερντογάν.

Ήδη από το 2012 ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) είχε ανακοινώσει ότι ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν τους ζήτησε να αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους με εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων και η αρμόδια διεύθυνση για τις Αμυντικές Βιομηχανίες SSM είχε αποκαλύψει ότι είχαν ξεκινήσει τέτοιες προσπάθειες.

liberal.gr

Διεθνή

Washington Post: Μόνη της η Ευρώπη σε περίπτωση

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που βγήκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι μόνη της σε περίπτωση που εισβάλει η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που αποκάλυψε το ζήτημα, το έγγραφο με τίτλο «Ενδιάμεση Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας με τις τεράστιες πυρηνικές αποτρεπτικές της ικανότητες, αλλά οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να βασίζονται μόνο σε αμερικανικά στρατεύματα που δεν απαιτούνται για την αποτροπή της Κίνας.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, επειδή με βάση το έγγραφο «ολόκληρος ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της κινεζικής απειλής».

Επίσης, υποστηρίζεται η σημασία της αναπροσαρμογής της στρατιωτικής εστίασης στην Κίνα, υπό τον φόβο μιας πιθανής σύγκρουσης στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται σημαντική τόσο γεωστρατηγικά όσο και για τη ζωτική σημασία που έχει η εξειδικευμένη μεταποιητική παραγωγή της χώρας.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν , είχε επίσης δεσμευτεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής – αλλά ήταν κάτι που ο Τραμπ έδειξε ότι δεν θα έκανε αφού έχει σχολιάσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι το νησί «δεν μας δίνει τίποτα».

Η ξεκάθαρη παραδοχή για την Ευρώπη έρχεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ οι οποίες δεσμεύουν τα μέλη να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη – και που στο παρελθόν είχαν επικαλεστεί, μόνον οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τότε είχαν συναντήσει μεγάλη ευρωπαϊκή αντίδραση.

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Πεντάγωνο αναμένεται επίσης να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες «αποσταθεροποιούν περιφερειακά» αλλά δεν πραγματοποιούν διεθνείς επιθέσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει από την πλευρά τους ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή εάν ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στο στόχαστρο των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων ο Ελπιδοφόρος λόγω της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρέθηκε στο στόχαστρο αυτή τη φορά των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων, που ζητούν την ακύρωση του τουρκικού διαβατηρίου του, επειδή… μίλησε για την Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στον όρο «Οικουμενικός».

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Σημερινή

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ρωμιορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο με τις αντι-τουρκικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «Εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών  στο Λευκό Οίκο», σημειώνοντας ότι «παρά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ελπιδοφόρος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τον όρο ‘οικουμενικός’ για τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο υπενθυμίζοντας ότι χρησιμοποιεί το ουσιαστικό ‘Κωνσταντινούπολη’ αντί του σωστού ‘Ιστανμπούλ’».

Ενοχλεί το «βυζαντινό όνειρο»

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «ο Αρχιεπίσκοπος παρακολουθείται στενά, καθώς εκτοξεύει μίσος κατά της Τουρκίας με το βυζαντινό του όνειρο».

Ο Ερόλ Καρά προτρέπει ανοιχτά τους εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία να κινηθούν νομικά εναντίον του, δηλώνοντας: «Οι οπαδοί του Ατατούρκ, οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές στην Τουρκία πρέπει να υποβάλουν μήνυση κατά του Ελπιδοφόρου. Ζητώ από τους εισαγγελείς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για αυτόν τον άνθρωπο που ενεργεί εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Στο παιχνίδι και ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός για τα αντι-πατριαρχικά του αισθήματα, θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα εναντίον του Αρχιεπισκόπου. Ο Γιαϊτζί, εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, έχει ταχθεί επανειλημμένα κατά της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θεωρεί τον Ελπιδοφόρο απειλή για το τουρκικό κράτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέες απειλές Τραμπ κατά των Χούθι και του Ιράν

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέες απειλές κατά των Χούθι και του Ιράν εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι έχουν αποδεκατιστεί από τα αμείλικτα πλήγματα των τελευταίων δύο εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να σταματήσουν: «Οι επιθέσεις μας θα συνεχιστούν έως ότου (οι Χούθι) δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

«Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη»

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραλείπει να βάλει στο κάδρο και το Ιράν, αναφέροντας: «Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη: σταματήστε να βάλλετε εναντίον αμερικανικών πλοίων και θα σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον σας. Αλλιώς, μόλις ξεκινήσαμε και ο πραγματικός πόνος δεν έχει έρθει ακόμη τόσο για τους Χούθι όσο και για τους υποστηρικτές τους στο Ιράν».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τεράστια καταστροφή

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Άμυνα2 ώρες πριν

Τον Ιούνιο “κουμπώνουν” οι Spike N Loss στις μονάδες του στόλου

Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα «αντιπρόσβασης περιοχής» του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας αποτρεπτικούς παράγοντες για εχθρικές...

Άμυνα3 ώρες πριν

Στρατηγική συνεργασία εταιρείας του Μυτιληναίου με την IVECO DEFENCE VEHICLES!

Με την υπογραφή του MoU, η Metlen και η IDV δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας...

Διεθνή3 ώρες πριν

Washington Post: Μόνη της η Ευρώπη σε περίπτωση

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Συντονισμένη επίθεση του τουρκικού Τύπου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Δύο μεγάλες φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, "Χουριέτ" και "Μιλιέτ", κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που στόχευαν ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά

Δημοφιλή