REAL TIME |

Weather Icon

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως ήρωα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως ήρωα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Simon Waldman

Η Τουρκία επιδιώκει να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τη Δύση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να «γυρίσει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ανανέωσε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα και απέστειλε το σεισμικό σκάφος εξερεύνησης. Στις αρχές του μήνα ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν ότι η Τουρκία και η Γαλλία θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μαζί και να επιδιώξουν ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Η Άγκυρα ελπίζει επίσης ότι μπορεί να επιτύχει κάποιο είδος συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντάλλαγμα για την αντιστροφή των κυρώσεων CAATSA που επέβαλαν οι ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών πυραύλων S400, οι οποίοι διακινδυνεύουν την ασφάλεια σημαντικών δεδομένων σε χώρες εκτός του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μην αναπτύξει πλήρως τις συστοιχίες των πυραύλων.

Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιστρέψει την ”ασθένεια” της δημοκρατίας που αναφέρεται σε σχεδόν κάθε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή από 170 αμερικανούς νομοθέτες προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν , ο οποίος δεν έχει ακόμη πάρει το τηλέφωνο τον Τούρκο ομόλογό του.

Οι αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα των θεσμικών δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση. Πάρτε την περίπτωση του ΝΑΤΟ. Το εισαγωγικό προοίμιο της Συνθήκης για την νατοϊκή συμμαχία, δηλώνει ότι τα μέλη, “είναι αποφασισμένα να διαφυλάξουν την ελευθερία, την κοινή κληρονομιά και τον πολιτισμό των λαών τους, που βασίζονται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου.”

 Ο ΟΟΣΑ ζητά από τα νέα μέλη να δεσμευτούν να «σχηματίσουν μια κοινότητα εθνών δεσμευμένων για τις αξίες της δημοκρατίας βάσει του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας παραμένουν παγωμένες και η δυνατότητα επανέναρξης αυτών δεν τίθεται καν στο τραπέζι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος του είναι η βελτίωση του ιστορικού της χώρας για τη διατήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών, την αύξηση της δημοκρατικής συμμετοχής, τη διασφάλιση της ισότητας ενώπιον του νόμου, τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και την ενίσχυση της πρόσβασης στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Τουρκίας μιλούν πιο δυνατά από αυτά τα υψηλά σχέδια. Μόνο φέτος, μπορεί να υποτεθεί ότι συντάσσεται το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, οι θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία παραβιάζονται τακτικά, κάνοντας το σχέδιο δράσης να μοιάζει λίγο περισσότερο με ένα κόλπο δημοσιότητας.

Τον Ιανουάριο, η Άγκυρα επέλεξε τον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Bogazici, ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ινστιτούτα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ο διορισμός ήρθε κόντρα με την παράδοση του πανεπιστημίου να διεξάγει εκλογές για τη θέση. Φοιτητές διαδηλωτές και συμπατριώτες υπέστησαν επιθέσεις, από δακρυγόνα, κρατήσεις και κακομεταχείριση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες», ενώ υπήρχαν ακόμη και αναφορές για κυβερνητικούς σκοπευτές που τοποθετούνται σε κοντινές στέγες.

Τον Ιανουάριο, υπήρξε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών από συμμορίες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), ένα κόμμα συνεργάτης του συνασπισμού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση κατά τις πρώτες 15 ημέρες του 2021 μόνο. Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κρατούνται. Η Τουρκία μαζί με την Κίνα διατηρούν τον τίτλο των μεγαλύτερων κρατών-φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.

Πέρυσι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu αποτέλεσε αντικείμενο ανησυχιών για την ασφάλεια αφότου τον απείλησαν ανοιχτά μέλη του MHP. Δημοκρατικά εκλεγμένοι δήμαρχοι που συνδέονται με το Κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) απομακρύνθηκαν από το αξίωμα, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία αδικήματα και αντίσταση κατά των αρχών. Φέτος, οι υπουργοί της κυβέρνησης συζητούν ανοιχτά για την εξεύρεση τρόπου να κλείσουν εντελώς το κόμμα.

Μέλη του HDP, όπως ο Selahattin Demirtas, παραμένουν στη φυλακή, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί την ΕΣΔΑ η οποία, ζήτησε την απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, ο οποίος συνελήφθη για τον ψευδή ισχυρισμό ότι βοήθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και είχε χρηματοδοτήσει προηγούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Human Rights Watch το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Τουρκία θέσπισε νομοθεσία που κατέστειλε τα κινήματα της αντιπολίτευσης. Αυτό περιελάμβανε νόμους που επέτρεπαν στην κυβέρνηση να απομακρύνει επικεφαλής ΜΚΟ εάν κατηγορούνται για τρομοκρατικά αδικήματα.

Σχέδιο δράσης ή όχι, το ρεκόρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας είναι αβλαβές και καθιστά αδύνατη την πιθανότητα ουσιαστικής προσέγγισης με τη Δύση. Μέχρι να διορθωθεί αυτό με πράξη και όχι μόνο με λόγια, υπάρχει μικρή ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: haaretz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube