Weather Icon

Ο Ερντογάν, 20 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., διώκει το κουρδικό κόμμα HDP που πήρε 6 εκατ. ψήφους

Ο Ερντογάν, 20 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., διώκει το κουρδικό κόμμα HDP που πήρε 6 εκατ. ψήφους

Το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας υπό διωγμόν ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για το κλείσιμό του

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών αντιμετωπίζει νέες πιέσεις στην Τουρκία εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για το κλείσιμό του, και πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν από τους νομοθέτες εκτός κοινοβουλίου.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), δέχεται έντονη πίεση εν μέσω πολλών νομικών διαδικασιών και αυξανόμενων εκκλήσεων για το κλείσιμό του από εθνικιστές πολιτικούς στην Άγκυρα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι το κόμμα διατηρεί δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (PKK), ενώ τα μέλη του HDP στοχοποιούνται όλο και περισσότερο μετά τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων στο Ιρακινό Κουρδιστάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μετά την αποτυχημένη επιχείρηση του καθεστώτος, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 718 άτομα στις 15 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του HDP, και από τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να εντείνει την εκστρατεία κατά του κόμματος. Αυτό πράγματι συμβαίνει καθώς οι συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην άρση των ασυλιών για εννέα νομοθέτες του HDP, να τους ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ μια ακόμα δικαστική απόφαση μπορεί να οδηγήσει έναν από τους νομοθέτες εκτός κοινοβουλίου, πιθανώς αυτή την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Μπαχτσελί, επανέλαβε εκκλήσεις για κλείσιμο του HDP, λέγοντας ότι το κόμμα του θα υποβάλει σύντομα αίτηση για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

«Υπάρχει κάποιος δημοκράτης που να γνωρίζει κάποια άλλη φόρμουλα για να κόψουμε το πόδι του ΡΚΚ από το κοινοβούλιο, εκτός από το κλείσιμο του HDP;» ρώτησε Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του MHP.

Συνολικά, οι πρόσφατες πολιτικές ρητορικές και δικαστικές ενέργειες που αφορούν το HDP έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τη φυλάκιση των δύο πρώην συμπροέδρων του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2016 με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Έπειτα φυλακίστηκαν και περισσότεροι από 50 από τους 65 δημάρχους του HDP που εκλέχθηκαν στις δημοτικές εκλογές του 2019 και έκτοτε έχουν αντικατασταθεί από διορισμένους από το κράτος διαχειριστές.

«Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση για το HDP. Ζητά την καταστολή αν όχι το κλείσιμό του, και ο Ερντογάν εξετάζει πλέον αυτό το ακριβώς το αίτημα», δήλωσε ο Merve Tahiroglu, από το ίδρυμα “Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή”, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Την προηγούμενη Παραασκευή, ένα τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε ποινή φυλάκισης εναντίον του αναπληρωτή του HDP, Omer Faruk Gergerlioglu για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας. Η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική απομάκρυνση του Gergerlioglu από το κοινοβούλιο.

Ο Hisyar Ozsoy, συν-εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων και αναπληρωτής στο Diyarbakir για το HDP, δήλωσε σχετικά: «Ο λόγος που στοχοποιείται ο Gergerlioglu είναι οι κοινοβουλευτικές του ερωτήσεις σχετικά με τις γυμνές σωματικές έρευνες που πραγματοποιεί το καθεστώς», αναφερόμενος στις προβληματικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία. «Ήταν πολύ αποτελεσματικός, θα έλεγα, στη δημοσιοποίηση αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εντωμεταξύ, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας εκκίνησε νομικές διαδικασίες για εννέα νομοθέτες του HDP την Παρασκευή, ζητώντας την άρση των κοινοβουλευτικών ασυλιών τους, ώστε να μπορούν να δικαστούν για φερόμενη διοργάνωση βίαιων διαμαρτυριών για το Κομπάνι το 2014.

Ο Ozsoy ανέφερε ότι οι προσπάθειες άρσης των ασυλιών των νομοθετών αποτελεί μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του HDP πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 και αναμένει ότι η πίεση στο κόμμα θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Τους επόμενους μήνες, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες εκστρατείες ποινικοποίησης και ψευδών κατηγοριών. Τα ΜΜΕ και ορισμένοι πολιτικοί θα γίνουν ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στο HDP».

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube