REAL TIME |

Weather Icon

«Νεκρή ζώνη» θέλει το Ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία: Το σχέδιο για αποστρατικοποίηση νησιών, με υπερπτήσεις, παραβιάσεις και anti-navtex

«Νεκρή ζώνη» θέλει το Ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία: Το σχέδιο για αποστρατικοποίηση νησιών, με υπερπτήσεις, παραβιάσεις και anti-navtex

H απόφαση του Τουρκικού επιτελείου να προχωρήσει σε προκλητικές υπερπτήσεις την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα φαίνεται ότι εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Άγκυρας να «ποντάρει» όλο και πιο έντονα στο «παιχνίδι» της αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών.

Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο της Τουρκίας. Είτε πρόκειται για άσκηση χερσαίων δυνάμεων των Μονάδων Εθνοφρουράς στα ακριτικά νησιά, είτε για πτήσεις μαχητικών στα Ανατολικά όρια του FIR Αθηνών είτε για εκπαιδευτικές δραστηριότητες Μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του Στόλου στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ενδεικτικά της Τουρκικής προκλητικότητας είναι όσα έγιναν το πρωί στο Αρχιπέλαγος την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη στο υπουργείο εξωτερικών η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Το Τουρκικό αρχηγείο αεροπορίας έδωσε εντολή και μια τετράδα μαχητικών F-16 σε δύο «κύματα» ανά ζεύγη απογειώθηκαν και πέταξαν προκλητικά-σε ύψος 20.500 και 13.500 ποδών-πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι. Το ένα ζεύγος αποχώρησε γρήγορα ενώ το δεύτερο ενεπλάκη με τέσσερα Ελληνικά  readiness «γεράκια» τα οποία είχαν άμεσα απογειωθεί από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.

H απόφαση του Τουρκικού επιτελείου να προχωρήσει σε προκλητικές υπερπτήσεις την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα φαίνεται ότι εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Άγκυρας να «ποντάρει» όλο και πιο έντονα στο «παιχνίδι» της αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών. Η δέσμευση τριών περιοχών με notam και όριο τα 6000 πόδια σε Λέσβο, Χίο και Σάμο από το Ελληνικό Επιτελείο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας Μονάδων των νησιών φαίνεται ότι εκνεύρισε την Άγκυρα. Οι ασκήσεις βέβαια περιορίστηκαν απλά σε βολές φορητού οπλισμού και όχι πολυβόλων, όμως οι γείτονες είχαν πάρει όπως αποδείχθηκε την απόφαση να προκαλέσουν.

Και δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η Άγκυρα προχωρά με θράσος σε ανάλογες ενέργειες με την παράλογη απαίτηση να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα των φρουρών του Αιγαίου. Έχει ήδη «στοχοποιήσει» μια σειρά από Ελληνικά ακριτικά νησιά και προχωρά είτε σε έκδοση anti-navtex χωρίς να έχει την παραμικρή αρμοδιότητα είτε σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Ανήμερα μάλιστα της Εθνικής μας Εορτής την 25η Μαρτίου όταν Ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο και άλλα ακριτικά νησιά στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε παραβιάσεις  με μαχητικά αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. «Κουρέλιασαν» ουσιαστικά κάθε έννοια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι έχουν μπει δήθεν σε λογική αποκλιμάκωσης ενόψει των διερευνητικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η θρασύτατη ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Τους τελευταίους μήνες για την Άγκυρα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης Ελληνικών ακριτικών νησιών φαίνεται ότι ανεβαίνει συνεχώς στον κατάλογο των παράλογων διεκδικήσεων τις οποίες προβάλλει. Αναφέρεται σε κάθε δυνατή ευκαιρία από τους γείτονες  και σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση προς την Αθήνα αλλά κυρίως να βρουν διέξοδο από την όλο και αυξανόμενη απομόνωση στην οποία σταδιακά έχουν περιέλθει.

Απέναντι πάντως σε αυτή την τακτική της Τουρκίας το Ελληνικό Επιτελείο παραμένει σταθερά στη πάγια θέση ότι το δικαίωμα στην άμυνα των νησιών είναι αναφαίρετο και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται σε κάθε γωνιά Ελληνικής κυριαρχίας είτε πρόκειται για έδαφος, είτε για εναέριο χώρο, είτε στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube