REAL TIME |

Weather Icon

Μόσχα: Έλληνες και Ρώσοι θα τιμήσουν μαζί την 25η Μαρτίου με θρησκευτική τελετή

Μόσχα: Έλληνες και Ρώσοι θα τιμήσουν μαζί την 25η Μαρτίου με θρησκευτική τελετή
Φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 αναμένεται να αποτίσουν Έλληνες και Ρώσοι τιμώντας με δοξολογία τους Έλληνες ευεργέτες του 19ου αιώνα. Τι δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα μιλώντας στο Sputnik.
Δυνατά χτυπά η «καρδιά» του Ελληνισμού και της ιστορικής μνήμης στη Μόσχα καθώς Έλληνες και Ρώσοι θα δώσουν το δικό τους κοινό μήνυμα αναφορικά με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και ειδικά σε αυτό το κορυφαίο γεγονός.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Ντον ως τιμή στους Έλληνες Ευεργέτες του 19ου αιώνα που έχουν ταφεί εκεί.
Στην τελετή θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.
Με σχετική πρόσκληση η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα κάλεσε όλους τους Έλληνες της ρωσικής πρωτεύουσας να παραστούν στην τελετή.
«Στο νεκροταφείο Ντονσκόι θα τιμήσουμε τους επιφανείς Έλληνες που έχουν ταφεί εκεί όπως ο Ζωσιμάς, ο Χατζηκώνστας και ο Ριζάρης. Πρόκειται για αρκετούς Έλληνες που θα τιμήσουμε στο πλαίσιο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάσταση καθώς έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, τη διεξαγωγή και τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα. Τιμούμε αυτήν την ιστορική συγκυρία μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού» επισημαίνει στο Sputnik η Ελληνίδα Πρέσβης στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα.
Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι είναι σημαντική η παρουσία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα καθώς Έλληνες και Ρώσοι θα αποτίσουν από κοινού φόρο τιμής «στους μεγάλους ευεργέτες του αγώνα την ημέρα που τους αρμόζει».
Ελλάδα και Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2021

Ελλάδα

Φόρος τιμής των ρωσικών πανεπιστημίων για τα 200 χρόνια από το 1821: «Πώς κερδίζεται η ελευθερία»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων θα αναγνώσει μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου αναφορικά με την ημέρα.

Διαδικτυακές εκδηλώσεις και ελληνικό φαγητό

Στη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν προς το παρόν ολιγομελείς αριθμητικά εκδηλώσεις αλλά με ευρεία διαδικτυακή κάλυψη για να τιμήσουν το γεγονός των 200 ετών.
Από τις πιο σημαντικές, ένα ελληνορωσικό φόρουμ με δύο ημέρες, κατά τις οποίες θα διεξαχθεί ελληορωσικό συνέδριο που θα εξετάσει την ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821, τον Διεθνή αντίκτυπο, και την επιρροή στα δρώμενα της εποχής.
Εντός του έτους προγραμματίζονται εκδηλώσεις με φυσική παρουσία κόσμου.
Ανάμεσα στους διοργανωτές τους φόρουμ το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ), Οργανισμός Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου, Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας “Lomonosov”, υο Ινστιτούτο Σλαβικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας,η Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, και το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών – Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.
Τα ελληνικά εστιατόρια της ρωσικής πρωτεύουσας ετοιμάζουν ειδικά πιάτα για να τιμήσουν την ημέρα. Στο μενού των εστιατορίων την τιμητική του θα έχει το σουβλιστό αρνί ενώ ακόμα θα σερβιριστεί μπακαλιάρος σε πιο gourmet έκδοση.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube