REAL TIME |

Weather Icon

Μητσοτάκης καλεί Αλ Σίσι, με τον Τσαβούσογλου να ψαρεύει σε θολά νερά

Μητσοτάκης καλεί Αλ Σίσι, με τον Τσαβούσογλου να ψαρεύει σε θολά νερά

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι χθες το βράδυ, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά, επενδύοντας στη μέχρι τώρα σιωπή της Αιγύπτου στις εκκλήσεις της Ελλάδας να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα αλλά και τις υπάρχουσες κατανοήσεις μεταξύ των δυο χωρών σχετικά με την αποφυγή ενεργειών σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αιγύπτιο πρόεδρο έγινε ενώ είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογο του Σ. Σούκρυ, καθώς απαιτείται και από το Κάιρο να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και να δείξει εμπράκτως αυτό, που δια της διπλωματικής οδού δηλώνεται, περί καλών προθέσεων και περί πιθανών λανθασμένων υπολογισμών στη χάραξη των Οικοπέδων.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με το γνωστό ύφος του έσπευσε χθες να δηλώσει ότι η χάραξη των οικοπέδων που έχει προσφέρει για αδειοδότηση η Αίγυπτος «σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα» (σ.σ. που επικαλύπτει σχεδόν όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και συνεπώς «ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας». Δήλωση η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, να προκαταλάβει καταστάσεις και να εκθέσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Είναι σαφές ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου δεν επιτρέπουν την έναρξη τέτοιων διαπραγματεύσεων, καθώς βαραίνουν πολύ σοβαρά ζητήματα τις διμερείς σχέσεις και η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Αλ Σίσι, είναι σαφώς στη δημιουργία συμμαχιών και συνεργασιών που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία, όσο μάλιστα η χώρα ακολουθεί την αναθεωρητική πολιτική της, βάζει στο στόχαστρο αραβικές χώρες και επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη σε ολόκληρη την περιφέρεια και επί του Αραβικού κόσμου.

Όμως η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να σπεκουλάρει, στο πλαίσιο της γενικότερης επιχείρησης εξωραϊσμού της εικόνας της που περιλαμβάνει τα υποτιθέμενα ανοίγματα στην Ευρώπη και στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην προώθηση υποτιθέμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας με σημαντικά βήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Και φυσικά προσδοκώντας ότι θα «σπάσει» αυτό που θεωρεί ως πλέγμα που στήθηκε απέναντι της για να την αποκλείσει από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική και τον Κόλπο.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube