Weather Icon

«Μαχαιριά» από τους Σαουδάραβες στην Άγκυρα: F-15 της Royal Saudi Air Force μαζί με Ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο και στη Λήμνο – Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

«Μαχαιριά» από τους Σαουδάραβες στην Άγκυρα: F-15 της Royal Saudi Air Force μαζί με Ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο και στη Λήμνο – Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Η Τουρκία πλέον βλέπει ότι η μία μετά την άλλη χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου συντάσσονται με την Αθήνα και τη σταθερότητα την οποία εκπέμπει απέναντι στο μόνιμο πλέον «ταραξία» της περιοχής.

Η εικόνα των Σαουδαραβικών F-15 να πετούν «φτερό-φτερό» με Ελληνικά Mirage και F-16 πάνω από το Αρχιπέλαγος ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε  με οργή στην ενέργεια του Ριάντ να στείλει έξι μαχητικά όχι απλά για μεταστάθμευση στη Σούδα αλλά για να προχωρήσουν σε κοινά γυμνάσια με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Και ενώ τα πρώτα 24ωρα οι ιπτάμενοι της Royal Saudi Air Forceαναλώθηκαν στις λεγόμενες πτήσεις familiarization, εξοικείωσης δηλαδή στο Ελληνικό FIR, αναγνώριση αεροδρομίων, έλεγχο επικοινωνιών, συνεργασία με τα Ελληνικά radar και τους πιλότους της HAF από σήμερα άρχισε ουσιαστικά το βασικό στάδιο της συνεκπαίδευσης. Και μάλιστα όχι μόνο σε περιοχές κοντά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο Κρητικό,Μυρτώο και Λιβυκό Πέλαγος αλλά σχεδόν σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Με τα Σαουδαραβικά F-15 να πετούν μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» πάνω από το κεντρικό Αιγαίο έως και τη Λήμνο σε περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει με σχετικές NOTAM η Πολεμική μας Αεροπορία για τα γυμνάσια με την RSAF. Εκτός όμως από την «καρδιά» του Αιγαίου και την «αποστρατικοποιημένη» όπως επιθυμεί η Άγκυρα Λήμνο τα μαχητικά του Ριάντ θα φτάσουν ακόμα και νότια της Ρόδου στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες. Έτσι δικαιολογείται ο εκνευρισμός Ερντογάν αλλά και τα εμπρηστικά δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου που κάνουν λόγο για προκλητική άσκηση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία πλέον βλέπει ότι η μία μετά την άλλη χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου συντάσσονται με την Αθήνα και τη σταθερότητα την οποία εκπέμπει απέναντι στο μόνιμο πλέον ‘’ταραξία’’ της περιοχής. Και αυτό που φαίνεται να πονάει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα είναι ότι πρόκειται κυρίως για μουσουλμανικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Στην ίδια λογική και η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της περιοχής, το Ισραήλ, το οποίο σταθερά αναβαθμίζει τις στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές σχέσεις του με την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία όπως άλλωστε έκαναν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το περασμένο Φθινόπωρο στέλνουν πολυμελή αποστολή για μεταστάθμευση στη ‘’φιλόξενη’’ για όλες τις συμμαχικές και φιλικές χώρες Αεροπορική Βάση της Σούδας. Τις επόμενες δύο εβδομάδες έως σχεδόν τα τέλη του μήνα καθημερινά τα F-15 της RSAF θα πετούν μαζί με τα ‘’γαλάζια’’ φτερά στο Ελληνικό FIR. Και μάλιστα στη λογική της διακλαδικότητας που αναπτύσσει όλο και περισσότερο το ΓΕΕΘΑ, τα γυμνάσια δεν θα περιοριστούν μόνο μεταξύ μαχητικών αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει και συμμετοχή Μονάδων του Στόλου και πιθανότατα στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές JTAC.

Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις που έχουν οι Έλληνες ιπτάμενοι από τους Σαουδάραβες συναδέλφους τους είναι άριστες με τους πιλότους της RSAF να διαπιστώνουν πάντως από την πλευρά τους  ότι έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με μια από τις κορυφαίες ποιοτικά αεροπορίες στον κόσμο. Αλλά και σε επίπεδο επιτελείων το Ριάντ φαίνεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στο ‘’Μάτι του Γερακιού’’. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στη Σούδα ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube