Weather Icon

Κύπρος: Τρικλοποδιές στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

Κύπρος: Τρικλοποδιές στην ΕΕ για το φυσικό αέριο
Κώστας Μαυρίδης   
Ένα θέμα με τεράστιες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις για την Κύπρο, που έτυχε ελάχιστης κάλυψης, αφορά την πολιτική της ΕΕ για το φυσικό αέριο στο μεταβατικό στάδιο προς την πλήρως βιώσιμη οικονομία του 2050. Μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ αναγνώριζε ξεκάθαρα τις ανάγκες νησιωτικών κρατών-μελών, ιδιαίτερα των ενεργειακά απομονωμένων όπως η Κύπρος και ενέτασσε το φυσικό αέριο στις ενεργειακές επιλογές τους για μετάβαση στην πράσινη οικονομία.   

Τώρα, η Ευρ. Επιτροπή προχώρησε σε κατηγοριοποίηση των πηγών ενέργειας (βάσει του βαθμού βιωσιμότητας κάθε τύπου ενέργειας) και στην πράξη ανατρέπεται η μέχρι τώρα επικρατούσα πολιτική.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει επιτρεπόμενα τεχνικά κριτήρια για τους ρύπους με αποτέλεσμα να προ-αποκλείονται στην πράξη η χρηματοδοτική και άλλως πως στήριξη, προς έργα και υποδομές για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, τα προτεινόμενα κριτήρια ανατρέπουν την υφιστάμενη πολιτική της ΕΕ, που περιλαμβάνει επενδύσεις στο φυσικό αέριο στο μεταβατικό στάδιο προς τη βιώσιμη οικονομία του μέλλοντος. Ο ορατός κίνδυνος είναι να ενσωματωθούν τα «τεχνικά κριτήρια» στις μελλοντικές πολιτικές και νομοθεσίες της ΕΕ και κατ’ επέκταση στα χρηματοδοτικά προγράμματα, με πολλαπλάσιες δυσμενείς χρηματοδοτικές επιπτώσεις, από τον αγωγό φυσικού αερίου μέχρι τομείς όπως ύδρευση, γεωργία κ.ά. Παρεμπιπτόντως, με τη συζήτηση για αναθεώρηση του Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές ενόψει (εμπίπτει και ο αγωγός East-Med), έμεινα έκπληκτος με τις δηλώσεις αρμοδίων υπουργών στην Κύπρο, που αν δεν γνώριζα την πραγματικότητα, θα νόμιζα ότι όλα πάνε εξαίρετα! 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα επέμενα ενώπιον της αρμόδιας Επιτρόπου στην ΕΕ, ότι, η πρότασή της παραγνωρίζει τη γεωγραφία των κρατών-μελών όπως τα απομονωμένα νησιωτικά κράτη-μέλη και ανατρέπει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία προς την πράσινη οικονομία. Επιπλέον, ενώ παραγνωρίζεται η μειονεκτική θέση κρατών όπως η Κύπρος, κράτη όπως η Γερμανία με υφιστάμενες ήδη υποδομές φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το φυσικό αέριο. Η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζει την ιδιομορφία της γεωγραφίας και όχι να τιμωρεί τα απομονωμένα νησιωτικά κράτη-μέλη.

 Η απόφαση στην ΕΕ οριστικοποιείται τον Απρίλη. Με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Όμως, το θέμα είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να χειρίζεται ένας Ευρωβουλευτής, ούτε οι υπάλληλοι της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Το θέμα πρέπει να τεθεί στην ΕΕ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 

Σημείωση: Η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα αποφανθεί μέχρι τον Ιούνιο 2021 εάν θα παραπέμψει για εκδίκαση την καταγγελία εναντίον Τούρκων αξιωματούχων για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο. Για εβδομάδες καλούμε τον Πρόεδρο και αρμόδιους υπουργούς (υπ. Εξ., υπ. Δικαιοσύνης κ.ά.) να πάρουν επίσημα θέση. Προτιμούν, για χάριν του κλίματος των συνομιλιών, να χαθεί η υπόθεση παρά να τεκμηριώσουν το έγκλημα του εποικισμού ενώπιον του Δικαστηρίου;  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube