Weather Icon

Κύπρος – Ισραήλ αποφασίζουν κοινή εμπορική εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων;

Κύπρος – Ισραήλ αποφασίζουν κοινή εμπορική εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων;

Σε διαπραγματεύσεις για την από κοινού εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» αποφάσισαν αν προχωρήσουν Κύπρος και Ισραήλ, ενώ η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις.

Αυτό ανακοίνωσαν από το Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιούβαλ Στάινιτς, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, στις δηλώσεις της η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ το πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δύο τεμάχια θα αρχίσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις για την εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Πηλείδου ανέφερε ότι «μετά από αρκετή συζήτηση βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο όπου έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κατόπιν της προτεινόμενης διευθέτησης που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα δοθεί, φυσικά κατόπιν μελέτης δικής μας και η τελική έγκριση από τις δύο χώρες. Επομένως το πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί στις εταιρείες μέσω μίας κοινής επιστολής η οποία ετοιμάζεται και είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά από 9 χρόνια συζητήσεων».

Ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στην Κύπρο, καθώς χτες υπογράψαμε την πολύ σημαντική, ιστορική συμφωνία για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, της διασύνδεσης Eurasia, που είναι πολύ σημαντική».

«Επίσης καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κοιτασμάτων “Αφροδίτη” και “Ισάι”, ένα θέμα που συζητείται για εννέα περίπου χρόνια. Όταν το 2015 διορίστηκα υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, συνειδητοποίησα πως οι σχέσεις με την Κύπρο είναι εξαιρετικές, αλλά υπήρχε ένα μικρό- μεγάλο εμπόδιο, και αυτό είναι το θέμα των κοιτασμάτων “Αφροδίτη” και “Ισάι”. Επιτέλους, μετά από χρόνια ατελείωτων και άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα.

Η γενική ιδέα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων, τη γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, να καθίσουν μαζί για το επόμενο εξάμηνο και να προσπαθήσουν να βρουν εμπορικές ρυθμίσεις μεταξύ τους Αυτές θα υποβληθούν αργότερα στις δύο κυβερνήσεις για έγκριση»

Επίσης, ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Κάιρο όπου Κύπρος και Ισραήλ θα συμμετέχουν «στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. «Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, το οποίο έχει μέλη την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μελλοντικά μέλη», είπε.

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός ευχαρίστησε την Νατάσα Πηλείδου για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε το συγκεκριμένο θέμα να προχωρήσει, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την ενδιαφέρουσα συνομιλία που -όπως είπε- είχε μαζί του.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube