Weather Icon

«Κάτω τα χέρια σας από τους Γιαζίντι»

«Κάτω τα χέρια σας από τους Γιαζίντι»

«Η κοινότητα των Γιαζίντι που επέζησε της γενοκτονίας από το Ντάες απειλείται τώρα από το Ιράκ και το KDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν). «Κάτω τα χέρια σας από τους Γιαζίντι», λέει το REPAK (Kurdish Women’s Relation Office) και ζητά αλληλεγγύη με το λαό του Σένγκαλ και αναγνώριση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

ANF SULAYMANIYAH  Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021, 13:45
.
Το Γυναικείο Κουρδικό Γραφείο Δημόσιων Σχέσεων (REPAK) δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τις τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Γιαζίντι στο Όρο Σένγκαλ (Σίντζαρ). που επέζησε μιας γενοκτονίας από το Ντάες το 2014.
.
Η δήλωση του REPAK περιλαμβάνει τα εξής:
.
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές από το Σένγκαλ (Σιντζάρ) της κοινότητας Γιαζίντι στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ). Ο ιρακινός στρατός θέλει να εξαλείψει σταδιακά την αυτοδιοίκηση των Γιαζίντι στο Σένγκαλ μετά τη γενοκτονία της 3ης Αυγούστου 2014 και τις δυνάμεις αυτοάμυνας που οργάνωσαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας των Γιαζίντι που οργανώθηκαν ως εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας πιέζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Η κατάσταση κορυφώθηκε όταν ο λαός διαμαρτυρήθηκε ενάντια στις συνθήκες και την απειλή του ιρακινού στρατού.
.
Η ιρακινή κυβέρνηση, μετά από αίτημα του τουρκικού κράτους και των ΗΠΑ, υπέγραψε μια συμφωνία για το Σένγκαλ με το KDP στις 9 Οκτωβρίου 2020, στην οποία οι Γιαζίντι που ζούνε στο Σένγκαλ αγνοήθηκαν και δεν συμπεριλήφθηκαν με κανέναν τρόπο. Ο κύριος σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι να καταστραφεί το σύστημα αυτοδιακυβέρνησης που έχει οικοδομήσει η κοινότητα Γιαζίντι μετά από 74 γενοκτονίες και να επιστρέψει το Σένγκαλ στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Αύγουστο του 2014. Ως μειονότητα μιας αρχαίας θρησκείας που πρωτοιδρύθηκε στη Μεσοποταμία, οι Γιαζίντι έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι γνωστοί στον υπόλοιπο κόσμο.Λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας, υπέστησαν 74 γενοκτονίες σε όλη την ιστορία τους και έγιναν παγκοσμίως διάσημοι με τη γενοκτονία της 3ης Αυγούστου 2014. Ως συμβολική έκφραση όλων των δυνάμεων του Σατανά, το Ντάες πραγματοποίησε επίθεση εισβολής το πρωί της 3ης Αυγούστου 2014 με στόχο την εξάλειψη όλων των Γιαζίντι. Ενώ χιλιάδες Γιαζίντι δολοφονήθηκαν εδώ, άλλοι εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους στο Όρος του Σένγκαλ, όπου πεινασμένοι και διψασμένοι, είχαν αναζητήσει καταφύγιο για μέρες. Το μισογύνη Ντάες πραγματοποίησε τη γενοκτονία των Γιαζίντι στο Σένγκαλ σε μεγάλο βαθμό υπό τη μορφή γυναικοκτονίας. Απήγαγε χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι ως «λεία» και τις πούλησε σε αγορές σκλάβων. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελε να καταργήσει την κοινότητα Γιαζίντι. Ενώ πολλές γυναίκες που απήχθησαν από το Ντάες διασώθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις των YPJ και YPG, ειδικά στη Ροζάβα, η τύχη χιλιάδων γυναικών παραμένει άγνωστη. Η κτηνωδία που βιώσαν οι γυναίκες Γιαζίντι που επέζησαν από την κόλαση του Ντάες είναι ντροπή για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.  Αυτή η γενοκτονία θα σταματήσει μόνο όταν διασωθεί η τελευταία απαχθείσα και σκλαβωμένη γυναίκα Γιαζίντι.
.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από 6 χρόνια από την επίθεση του Ντάες, την οποία οι Γιαζίντι αποκαλούν η 74η Ferman (γενοκτονία), οι εγκληματίες δεν έχουν λογοδοτήσει, οι υπεύθυνοι δεν έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη, οι πληγές που προκάλεσε η γενοκτονία δεν έχουν θεραπευτεί και δεν έχουν απαγγελθεί τα εγκλήματα κατά των γυναικών, και έτσι οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των Γιαζίντι υφίστανται και συνεχίζουν να αναπαράγονται. Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση και το KDP, που δεν προστάτεψαν τους Γιαζίντι στο Σένγκαλ από τις επιθέσεις του Ντάες, και μάλιστα τους έκαναν πιο ευάλωτους, μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη από την κοινότητα των Γιαζίντι. Αυτή τη φορά, υπογράφοντας μια συμφωνία, θέλουν να αγνοήσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, να το καλύψουν και να αρνηθούν την ευθύνη τους για τη γενοκτονία.  Πιέζουν την κοινότητα Γιαζίντι του Σένγκαλ, της οποίας οι πληγές εξακολουθούν να αιμορραγούν, να δηλώσει ότι τίποτα δεν έγινε.
.
Όσον αφορά την Τουρκία, η κατάσταση είναι διαφορετική. Πολλά κράτη δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να κρύψουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει το Ντάες με όλο του το σχεδιασμό και μηχανισμό. Έχουμε δει με τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια ποιον και πώς, η Τουρκία επέτρεψε να επιτεθεί μέσω του Ντάες και πώς μας έχει φερθεί.

  • Το τουρκικό κράτος στόχευε τη Ρόζαβα, το Ντάες της επιτέθηκε.
  • Η τουρκική κυβέρνηση στόχευε το HDP, το Ντάες επιτέθηκε στη διαδήλωση του HDP.
  • Η Τουρκία στόχευε το στρατόπεδο προσφύγων του Μαξμούρ, το Ντάες επιτέθηκε.
  • Η Τουρκική Δημοκρατία στόχευε το Σένγκαλ και το Ντάες επιτέθηκε.

Είναι προφανές ότι το φασιστικό καθεστώς AKP-MHP χρησιμοποιεί το Ντάες ως στρατό κατοχής και γενοκτονίας σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα.
.
Σήμερα, ειδικά στην περίπτωση του Σένγκαλ, είμαστε μάρτυρες των αντι-κουρδικών και νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών του τουρκικού κράτους που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία, η ιρακινή κυβέρνηση και το KDP λένε ότι θα «κάνουν ό, τι χρειάζεται» για να καταστρέψουν την αυτοδιοίκηση και την αυτοάμυνα της περιοχής.
.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Σένγκαλ τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί τώρα να επιλέξει νέους στόχους πραγματοποιώντας αποστολές αναγνώρισης στην περιοχή. Από την άποψη αυτή, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τη γενοκτονία των Γιαζίντι, την οποία το Ντάες άφησε ημιτελή. Αυτό το γεγονός πρέπει να αναγνωριστεί σαφώς. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Γιαζίντι του Βόρειου Κουρδιστάν (Νοτιοανατολικής Τουρκίας) έπρεπε να αναζητήσουν καταφύγιο στη Γερμανία, την Αρμενία και τη Ρωσία επειδή απειλήθηκαν από γενοκτονία από το τουρκικό κράτος. Η Τουρκία αποτελούσε πατρίδα πολλών διαφορετικών πολιτισμών και λαών, όπως οι Γιαζίντι, αλλά λόγω της realpolitik δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου ομάδες που μπορούν να ζήσουν στην πατρίδα τους, εντός της  τουρκικής επικράτειας. Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο πράγμα στο Σένγκαλ αυτή τη φορά και συνεχίζει τις φιλοδοξίες κατοχής του στο βόρειο Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν), στη βόρεια Συρία και στη Ροζάβα σύμφωνα με τη νεο-οθωμανική πολιτική του. Ισχυρίζεται ότι αυτά τα μέρη ανήκουν στην δική της χώρα.
.
Με τη γενοκτονία στις 3 Αυγούστου 2014, η κοινότητα Γιαζίντι, η οποία έχει βιώσει μέχρι στιγμής 74 γενοκτονίες, αγωνίζεται καθαρά για  επιβίωση της, θεραπεύοντας τις πληγές της και απελευθερωμένη από τα επακόλουθα της γενοκτονίας. Για το λόγο αυτό, παρά όλες τις επιβολές, απειλές και επιθέσεις, η κοινότητα Γιαζίντι δεν αφήνει τη γη της, την οποία θεωρεί ιερή. Αντέχει για περισσότερα από 6 χρόνια και δεν δραπέτευσε. Στη προέκταση της εμπειρίας που απέκτησε από την πρόσφατη γενοκτονική επίθεση, η κοινότητα διαμόρφωσε την αυτοδιοίκηση και την αυτοάμυνα της, ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν ξανά και να είναι σε θέση να καθορίσει τη μοίρα της όπως όλες οι κοινωνίες. Προσπάθησε να αναδιαρθρωθεί με αλληλεγγύη. Έχοντας ζήσει την απειλή της γενοκτονίας τον 21ο αιώνα τόσο κοντά στα μάτια όλου του κόσμου, έδειξε την ανάγκη για αυτοάμυνα και αυτοδιακυβέρνηση. Οι γυναίκες Γιαζίντι ιδιαίτερα δηλώνουν ότι κατάλαβαν ότι χρειάζονται κάτι περισσότερο από ψωμί και νερό, για τα οποία πλήρωσαν υψηλή τιμή και δέχονται το πόνο.
.
Κάθε άτομο και κάθε κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερα με ασφάλεια. Μια κοινωνία υπάρχει με τη δική της οργάνωση. Είναι ιερό για μια κοινωνία να αναπτύξει τη δική της οργάνωση και να αναλάβει τη δική της ευθύνη, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Η συνήθεια των συγκεντρωτικών δυνάμεων να λαμβάνουν αποφάσεις παραβλέποντας τη βούληση των λαών δεν είναι πλέον αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε τα φυσικά δικαιώματα κάθε κοινωνίας για δημοκρατία, ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να καταγγείλει τη Συμφωνία για το Σένγκαλ της 9ης Οκτωβρίου και ενεργώντας έτσι, να εξυπηρετήσει την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική συνύπαρξη στη χώρα.
.
Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι η υπεράσπιση της θέλησης του καθένα είναι η πιο σημαντική υποστήριξη που μπορεί να δοθεί στην κοινότητα Γιαζίντι στο Σένγκαλ, η οποία υπέστη τη γενοκτονική επίθεση στις 3 Αυγούστου 2014. Καλούμε όλους εκείνους που είναι υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ειδικά τις γυναικείες οργανώσεις και θεσμούς, να σταθούν αλληλέγγυοι με την κοινότητα Γιαζίντι στο Σένγκαλ και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την επίσημη αναγνώριση της αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκε από τον λαό της και να κηρύξει άκυρη τη συμφωνία.
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube