REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 29 Μαρτίου 2021

Κατηγορούν το δήμο Στρασβούργου ότι “χρηματοδοτεί μια παρέμβαση της Τουρκίας”

Κατηγορούν το δήμο Στρασβούργου ότι “χρηματοδοτεί μια παρέμβαση της Τουρκίας”

Η Τουρκία αποκτά “βάση” προπαγάνδας και άσκησης επιρροής στο γαλλικό έδαφος, στην καρδιά της Ευρώπης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε σήμερα τον δήμο του Στρασβούργου ότι “χρηματοδοτεί μια εξωτερική παρέμβαση στο γαλλικό έδαφος” αφού δέχτηκε να επιχορηγήσει την κατασκευή ενός τεμένους μιας φιλοτουρκικής οργάνωσης.

Η αντιπαράθεση αυτή της κυβέρνησης με τον δήμο σημειώνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία διανύουν κρίση, από τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, συμμάχων της Δύσης.

Την Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο του Στρασβούργου δέχτηκε να καταβάλει, παρά την αντίθετη άποψη των πολιτικών αντιπάλων της Οικολόγου δημάρχου, ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός τεμένους της Μιλί Γκορούς (CIMG), μιας οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την Τουρκία.

“Είχα την ευκαιρία να πω στη δήμαρχο του Στρασβούργου (…) ότι δεν το θεωρούμε ουδόλως φιλικό προς τα γαλλικά συμφέροντα”, είπε ο υπουργός Ζεράλ Νταρμανέν, εξηγώντας ότι “αυτή η φιλοτουρκική οργάνωση δεν θέλησε να υπογράψει τη Χάρτα των αξιών της Δημοκρατίας”. “Θεωρούμε ότι αυτή η οργάνωση δεν είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει το Ισλάμ στη Γαλλία”, πρόσθεσε.

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιχειρήσει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη χώρα.

Ο υπουργός είπε ότι “ιδιαίτερα στο Στρασβούργο (…) γίνονται ισχυρές προσπάθειες παρέμβασης στη χώρα μας, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας”.

\
“Έχουμε έναν κάποιο αριθμό ενδείξεων που δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αναμιχθεί σε γαλλικά ζητήματα και ιδίως σε θρησκευτικά”, επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, η Μιλί Γκορούς “αναζήτησε χρήματα και αλλού, ιδίως στο Κατάρ”.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Δευτέρα από τον δήμο του Στρασβούργου “εγκρίνει την αρχή μιας επιδότησης” ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευαστεί ένα τζαμί σε μια λαϊκή συνοικία της πόλης. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου που θα χρειαστεί για το έργο, ανέφερε η Οικολόγος δήμαρχος, Ζαν Μπαρσεγκιάν. Το συνολικό ποσό της κατασκευής του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 32 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος είχε προτείνει να προστεθούν στο κείμενο του ψηφίσματος πολλές προϋποθέσεις που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως για παράδειγμα να προηγηθεί η υπογραφή της Χάρτας των Αρχών για το Ισλάμ στη Γαλλία ή ακόμη να δοθούν εγγυήσεις για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης του έργου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube