Weather Icon

Και ψευτράκος ο Ερντογάν;

Και ψευτράκος ο Ερντογάν;

The Arab Weekly: Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έχουν ζητήσει οι Σαουδάραβες, αλλά τα πρότεινε ηΤουρκία!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία ακολουθεί αμφίσημη πολιτική, αφού από τη μια ζητά να αγοράσει τούρκικα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και από την άλλη διεξάγει κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν επέκρινε την πρόσφατη κοινή άσκηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ του τριεθνικού προεδρικού συμβουλίου της Βοσνίας στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο Ερντογάν είπε, “Αλλά από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία ζητάνα αγοράσει από μας  ένοπλα UAV. Αυτές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις”.

Όμως οι πολιτικές πηγές της Σαουδικής Αραβίας διέψευσαν εν ριπή οφθαλμού τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, ότι το Ριάντ προσπάθησε να αγοράσει επανδρωμένα εναέρια οχήματα από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Aydin Sezer είπε στο The Arab Weekly ότι συνέβη το αντίθετο και ότι η πρόταση έγινε στην πραγματικότητα από τον Πρόεδρο Ερντογάν στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πηγές της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζονται επίσης ότι ο Ερντογάν ήταν το πρόσωπο που ήθελε να πουλήσει τα ένοπλα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία και το πρότεινε αυτό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συζήτησης που είχε με τον Βασιλιά Salman Salman bin Abdulaziz πριν από τρεις μήνες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ,Γιασάρ Γιακίς, που διετέλεσε και πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ριάντ, ήθελε πάντα να πουλήσει στο βασίλειο στόλο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Μιλώντας στο The Arab Weekly, ο Γιακίς είπε: «Ο Ερντογάν ένιωσε ότι η απομόνωσή του αυξήθηκε με την άφιξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αυτό τον ώθησε να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθούσε ως τώρα στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Ο Ερντογάν είχε μεγάλες ελπίδες για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι με τη δημοσίευση της έκθεσης της CIA.

Αποκαλύφθηκε ότι η έκθεση της CIA στηριζόταν σε στοιχεία που έδωσε η Τουρκία από τα συστήματα υποκλοπών που είχε τοποθετήσει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, η δημοσίευση του εγγράφου της CIA δεν άλλαξε πολύ στις θεμελιώδεις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τον μεγάλο ενθουσιασμό των μέσων ενημέρωσης.

Ο Τούρκος πολιτικός εμπειρογνώμονας Aydin Sezer θεωρεί ότι η επιθυμία του Ερντογάν να πλησιάσει το Ριάντ οφείλεται στην επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και την αυξανόμενη πίεση που του ασκεί ο Joe Biden. Ο Sezer δηλώνει επίσης ότι οι τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη αναγκάζουν την Άγκυρα να ανοιχθεί σε άλλες χώρες και να μειώσει την εχθρική στάση που δείχνει σε ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, ο Σεζέρ δηλώνει ότι σε μια εποχή που το Ριάντ έκλεισε τα τουρκικά σχολεία και εμπόδισε την εισαγωγή τουρκικών αγαθών, αποτελεί έκπληξη η βιασύνη της Άγκυρας να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία.

“Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία απορρίπτει τις παρορμητικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, σχετικά με την προσέγγιση με το Ριάντ”, δήλωσε ο Τούρκος πολιτικός εμπειρογνώμονας Έργκουν Μπαμπαχάν.

Ο Μπαμπαχάν είπε: «Πώς μπορεί η Σαουδική Αραβία να ζητάει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Άγκυρα, ενώ εξακολουθεί να στέλνει πίσω τα τουρκικά φορτηγά από τα τελωνεία της;».

Κατά την άποψη του πολιτικού εμπειρογνώμονα Ιλχάν Τανίρ, οι απόπειρες του Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους Σαουδάραβες και τους Αιγύπτιους για να σπάσει η Τουρκία την απομόνωσή της στην περιοχή, είναι χωρίς νόημα, αν δεν συνοδεύονται από ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες. Ο Τανίρ είπε στην The Arab Weekly: “Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν ανταποκρίθηκαν στην απόπειρα προσέγγισης της Άγκυρας. Αντ’ αυτού, οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα των γειτόνων της Τουρκίας στην περιοχή, συνεχίζονται”.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-15C της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν σε άσκηση με την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι ειδικοί σε θέματα του Κόλπου πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει υποτιμήσει τη δύναμη και την επιρροή του Ριάντ καθώς προσπάθησε να ασκήσει πολιτική πίεση και προπαγάνδα με μέσα ενημέρωσης στο βασίλειο τα τελευταία χρόνια.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι Σαουδάραβες, που αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις και συμπλοκές στα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζουν πολύ καλά πότε πρέπει να χτυπήσουν ένα πλήγμα που θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα στους αντιπάλους τους.

Προσθέτουν δε ότι ο θυμός των Σαουδαράβων απέναντι στην Τουρκία δεν αφορά μόνο την υπόθεση Κασόγκι, που η Άγκυρα χρησιμοποίησε για να πλήξει και να αμαυρώσει την εικόνα του βασιλιά και των μελών της οικογενείας του. Στην πραγματικότητα ο θυμός των Σαουδαράβων ξεκίνησε όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας ως της κύριας σουνιτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, μέσω της συμμαχίας της Τουρκίας και του ΑΚΡ με το ιρανικό καθεστώς και σουνιτικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Από τότε που το κόμμα ΑΚΡ ήρθε στην εξουσία, το 2002, ο πρόεδρος της Τουρκίας,  προσπάθησε να περάσει το δόγμα του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι “θα κάνει και πάλι μεγάλη την Τουρκία”, αυτός είναι ο στόχος του.

Επίσης, κανείς δεν ξεχνά ότι στο παρελθόν, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα περιμένει πλέον τα προβλήματα ή οι αντιφρονούντες να «χτυπήσουν την πόρτα μας», αλλά αντ’ αυτού «θα τους βρει και να τους χτυπήσει όπου κι αν βρίσκονται».

Πηγή: thearabweekly.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube