REAL TIME |

Weather Icon

Ισραηλινές εταιρείες προσφέρονται να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν στην ανοικοδόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ισραηλινές εταιρείες προσφέρονται να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν στην ανοικοδόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

DEAN SHMUEL ELMAS

Ισραηλινές εταιρείες έχουν προσφέρει στην κυβέρνηση στο Μπακού σημαντική βοήθεια για την αποκατάσταση του εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία Ιμπραήμ Χαζάρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον Aryeh Gut, εμπειρογνώμονα στους δεσμούς Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν και εκτελεστικός διευθυντής του Σώματος του Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ, το Μπακού και η Ιερουσαλήμ έχουν ενισχύσει τους δεσμούς χάρη στη στενή συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της ιατρικής και της άμυνας, μεταξύ άλλων.

Ο Gut είπε στην Israel Hayom ότι «το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν ένα ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν. Καμία χώρα στην Ευρασία δεν ήταν στενότερος φίλος του Ισραήλ από το Αζερμπαϊτζάν. “

Σημείωσε ότι «το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς αγοραστές πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Μετά την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, όπου το Ισραήλ έπαιξε κεντρικό ρόλο, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται πολύ να επενδύσουν σε αυτές τις περιοχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παράλληλα με την ισραηλινή ιατρική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί από το Ισραήλ σε θύματα του πολέμου. “

Ο Micky Aharonson, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, εξήγησε ότι «το σύνολο των συμφερόντων που καθιστούν σημαντικό το Ισραήλ να διατηρήσει δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αλλάξει».

«Αυτή είναι μια μουσουλμανική χώρα που συνορεύει με το Ιράν», είπε. «Για χρόνια, το Ισραήλ διατηρεί καλές σχέσεις μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεσμών. Δεν υπάρχει απαραίτητα σύνδεση μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην αποκατάσταση και τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών. “

Ο Khazar είπε στο Anadolu ότι άλλες χώρες που προσφέρουν βοήθεια στο Μπακού είναι η Τουρκία, το Ιράν, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ιαπωνία. «Η αποκατάσταση των ελευθερωμένων περιοχών θα πραγματοποιηθεί διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της ιστορικής και αυθεντικής κληρονομιάς της περιοχής παράλληλα με τις τεχνολογικές καινοτομίες», δήλωσε ο απεσταλμένος.

Σύμφωνα με τον Khazar, ο διάδρομος του Nakhchivan δημιούργησε νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, μεταξύ των οποίων τα τρένα εξαγωγής προϊόντων που έχουν ήδη αρχίσει να διέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν στο δρόμο τους από την Κωνσταντινούπολη, την Κεντρική Ασία ακόμη και την Κίνα.

Ωστόσο, ο πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ιδίως στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον Khazar, «Η έκταση των υλικών ζημιών από τις επιθέσεις της Αρμενίας ανέρχεται σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια». Σημείωσε ότι «μετά την απελευθέρωση, οι εικόνες των ιστορικών μας εδαφών ήταν αυτές της καταστροφής».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: jns

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube