Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: Σαν να χάσαμε τον πόλεμο και συρόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύεσεων

Ιωάννης Μάζης: Σαν να χάσαμε τον πόλεμο και συρόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύεσεων

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης, σχολιάζει την αντίδραση της Αιγύπτου μετά τη συμφωνία του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, με το οικόπεδο EGY-MED-W18, να εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Υιοθετήσαμε ως χώρα μία διπλωματία, η οποία έχει δώσει λάθος μηνύματα στους συμμάχους. Οι Τούρκοι θα κάνουν τη δουλειά τους τουλάχιστον για αλλα 20 χρόνια.

Τί κάναμε;

1. Αποτρέπουμε την Κύπρο να βάλει βέτο στη σύνοδο του Οκτβωρίου, επειδή ακριβώς δεν εφαρμόστηκε η αποφαση για παράλληλα μέτρα Λευκορωσίας-Τουρκίας.
2.Αδιαφορούμε για την εισβολή των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαρχής, όταν οι Κύπριοι μιλούν για τρίτο Αττίλα.
3 Αδιαφορούμε. ουσιαστικά και τυπικά για την εισβολή που έχουμε στην Αμμόχωστο με παραβίαση δύο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
4. Μιλάμε για την Κύπρο με τρίτο κράτος.
5. Δεν χαράσσουμε ΑΟΖ πρώτα με την Κύπρο και μετά με την Αίγυπτο
6. Υιοθετούμε την θεωρία, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός

Η Αίγυπτος δεν χαράζει ΑΟΖ με Τουρκία, αλλά όταν σταματάς στον 28 μεσημβρινό, είναι σαν να κλείνεις το μάτι στην Τουρκία.

Πανηγυρίζουμε για την επίσκεψη Δένδια και πανηγυρίζουμε με την ανακοίνωση. Μας ανακοίνωσαν οι Αιγύπτιοι, ότι δεν μίλησαν με τους Τούρκους για ΑΟΖ. Το θέμα είναι γιατί οι Αιγύπτιοι έκαναν αυτήν την πρόβλεψη.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε, είναι, ότι όταν κάνεις αυτά τα 6 σημεία που προανέφερα, ο Αιγύπτιος είναι φυσικό να φυλάει τα ρούχα του, αφού οι Έλληνες δεν έχουν διάθεση να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους».

Ο Ιωάννης Μάζης ερωτήθηκε αν πρέπει να προσέλθει η Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σαν να έχεις χάσει σε πόλεμο και σύρεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube