Weather Icon

Ιμπραχίμ Καλίν: Δεν θα κάνουμε πίσω στους S-400 – Δεν υπάρχει «φόρμουλα Κρήτης»

Ιμπραχίμ Καλίν: Δεν θα κάνουμε πίσω στους S-400 – Δεν υπάρχει «φόρμουλα Κρήτης»

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να αγνοήσει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και αργά ή γρήγορα θα θελήσει να συνεργαστεί με την Άγκυρα, δηλώνει ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ».

Σύμφωνα με την ανταποκτρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, εστιάζοντας μόνο στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις σε αυτή τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου προέβη πάλι σε προτάσεις και προσκλήσεις διαλόγου προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει την έντονη επιθυμία της Άγκυρας να βελτιώσει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον και να αποφύγει αρνητικές για εκείνη συνέπειες.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θα θελήσουν να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία, γιατί έχει στρατηγικό ρόλο στο Ιράκ, τη Συρία, το Μαυροβούνιο και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι όλα τα προβλήματα τις ΗΠΑ μπορούν να επιλυθούν πολιτικά.

Δεν υπάρχει «φόρμουλα Κρήτης» – Δεν κάνουμε πίσω στους S-400

«Υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο για την επίλυση των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά, αν και όταν αναφέρθηκε στο «αγκάθι» των S-400 εξέφρασε την πάγια θέση της Άγκυρας που εξοργίζει την Ουάσιγκτον ότι το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα δεν μπαίνει στις αποθήκες (φόρμουλα Κρήτης) και ότι θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα στην ατζέντα μας. Αν και γίνονται διάφορα σχόλια, ο υπουργός μας (Ακάρ) δεν εννοούσε κάτι τέτοιο. Αυτό το θέμα έχει ελαφρώς παρερμηνευτεί. Δεν πήραμε την απόφασή μας για τους S-400 σε μια μέρα. Αυτή είναι μια απόφαση που προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Ο πρόεδρός μας συζήτησε το ζήτημα σε βάθος κατά τις συνομιλίες που είχε σχετικά με την αμυντική μας βιομηχανία. Κατέβαλλε πολλές προσπάθειες επί χρόνια για να πάρει η Τουρκία το αμυντικό σύστημα Patriot. Δυστυχώς, η αμερικανική πλευρά δεν ήρθε με μια ικανοποιητική προσφορά που θα μπορούσαμε να δεχτούμε. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση από το να πάρει τους S-400. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε κανένα βήμα πίσω από αυτήν την απόφαση», τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για θέσπιση ενός μηχανισμού που θα ελέγξει το κατά πόσο το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 προκαλεί κίνδυνο στα αμερικανικά μαχητικά F-35 και το ΝΑΤΟ.

Η πρόταση για τον μηχανισμό ελέγχου περιλαμβάνει πάντως και την αγορά Patriot από τις ΗΠΑ, παραδέχτηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Παζάρι S-400 / YPG

«Μην έρχεστε με μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, το αντίθετο. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε για αυτό. Ας εργαστούμε από κοινού για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν εδώ», πρότεινε, ενώ απέρριψε το φημολογούμενο… παζάρι, που θέλει την Άγκυρα να εγκαταλείπει τους S-400 ως αντάλλαγμα μίας αμερικανικής απόσυρσης της υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας (YPG).

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYD-YPG αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Το έχουμε πει ότι αυτή η πολιτική ήταν λάθος από την εποχή του Ομπάμα. Βλέπουμε εξάλλου τα αποτελέσματα. Δεν συνέβαλε ούτε στην επίλυση της συριακής σύγκρουσης, ούτε εξάλειψε τη ρωσική και ιρανική στρατιωτική παρουσία εκεί, όπως ισχυρίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Συρία βρίσκεται ακόμη σε πολύ ευάλωτη κατάσταση. Η κρίση της Συρίας εξακολουθεί να βαθαίνει. Το πρόβλημα δεν έχει αποσοβηθεί. Η προσφυγική κρίση συνεχίζεται. Το χάος στη χώρα συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει τώρα να αναθεωρήσει σοβαρά αυτήν την πολιτική», συνέστησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Επίκειται συνομιλία Ερντογάν-Μπάιντεν

Η Άγκυρα επιμένει πάντως ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν και μάλιστα σύντομα για να συζητηθούν όλα τα θέματα.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία. Αλλά αυτή η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί τελικά τις επόμενες μέρες», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος προκρίνει τη στρατηγική προσέγγιση των δύο χωρών.
«Έχει σημαντικά ζητήματα να αναφέρει και να μοιραστεί με τον ομόλογό του. Η τηλεφωνική κίνηση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται. Ας μην αγνοούμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με πολλά εσωτερικά ζητήματα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της», είπε για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας-ΗΠΑ.

Σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

Επίσκεψη στην Άγκυρα επίκειται πάντως το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, προκειμένου να συζητηθεί όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό και την τελωνειακή ένωση.

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube