Weather Icon
Κίνα , Τουρκία 26 Μαρτίου 2021

Η Τουρκία συνεχίζει την σύλληψη των Ουιγούρων – Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στην Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει την σύλληψη των Ουιγούρων – Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στην Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να συλλαμβάνει μέλη της διασποράς των Ουιγούρων στη χώρα κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang Wi στην Άγκυρα στις 25-26 Μαρτίου, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης. Η αστυνομία συνέλαβε την Anayeti Mahemuti μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Kuzzat Altay, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Ουιγούρων. «Η τουρκική αστυνομία είπε στη σύζυγό του και σε τρία παιδιά ότι θα απελαθεί στην Κίνα», είπε ο Altay.

Ο Αλτάι είπε ότι οι Ουιγούροι που ζουν στην Τουρκία φοβούνται την απέλασή τους στην Κίνα και «δεν μπορούν να μιλήσουν» για άλλα μέλη της διασποράς που συνελήφθησαν από τουρκικές αρχές. Ο Yi επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης για συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ουιγούρων Seyit Tümtürk ανακοίνωσε από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι τον πήραν υπό αστυνομική επίβλεψη στο σπίτι του στην κεντρική τουρκική επαρχία Kayseri πριν από την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού.

Ο Tümtürk είπε ότι του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και ότι οι αστυνομικοί περίμεναν μπροστά από το σπίτι ως μέρος των μέτρων κορωνοϊού. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχει μολυνθεί ούτε από τον ιό ούτε από κάποιο άτομο δια της επαφής. Ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων είπε ότι οι τουρκικές αρχές τον κρατούσαν στο σπίτι του για να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία στην Άγκυρα κατά της δίωξης της Κίνας από τους Ουιγούρους. Η επίσκεψη έρχεται στο πλαίσιο μιας κλιμακωτής διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας σχετικά με τη μεταχείριση του Πεκίνου για τη Μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Σχεδόν 1.000 Ουιγούροι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο Xi συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στα εμβόλια κορωνοϊού και στη συνθήκη έκδοσης των χωρών.

Μιλώντας στο AP, ο Φατμά Χασάν, ένας 21χρονος διαδηλωτής Ουιγούρος, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Γουάνγκ θα πιέσει την Τουρκία να επικυρώσει τη συμφωνία. «Εάν υπάρχει πίεση και υπογραφεί η συμφωνία, θα επιστρέψουμε», είπε. «Είμαστε εδώ επειδή δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια τέτοια κατάσταση».

Η Τουρκία υπήρξε προορισμός για χιλιάδες Ουιγούρους που εγκαταλείπουν την Κίνα και φιλοξενούν μια αρκετά μεγάλη διασπορά. Ωστόσο, μια συνθήκη έκδοσης Τουρκίας-Κίνας που υπεγράφη το 2017, η οποία αναμένει ακόμη την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο, οδήγησε σε ανησυχίες, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τους Ουιγούρους που ζουν στην Τουρκία.

Περίπου 50.000 Ουιγούροι ζουν σήμερα στην Τουρκία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη διασπορά Ουιγούρων στον κόσμο.

Τον Ιανουάριο η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στα σπίτια ορισμένων προσφύγων και κράτησε μεταξύ 10 και 15 από αυτούς. Σύμφωνα με τα μέλη της διασποράς των Ουιγούρων, συνελήφθησαν για τους φερόμενους δεσμούς τους με τρομοκρατικές ομάδες, αλλά δεν συμμετείχαν ποτέ σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι Ουιγούροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία λόγω των κοινών πολιτιστικών τους δεσμών. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει γίνει λιγότερο επικριτική για την κατάσταση των Ουιγούρων τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέπτυξε οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Στις 10 Μαρτίου μια πρόταση που καλούσε την κινεζική μεταχείριση της Μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ «γενοκτονία» καταψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Πρόσφατα ψηφίσματα που ψηφίστηκαν από τα ολλανδικά και τα καναδικά κοινοβούλια χαρακτήρισαν την καταστολή της Κίνας από τους Ουιγούρους «γενοκτονία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε αρκετούς Κινέζους αξιωματούχους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ουιγούρων που ζουν στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας τη Δευτέρα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι οι πρώτες σημαντικές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το μπλοκ στην Κίνα μετά τη βίαιη καταστολή του Πεκίνου εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατήγγειλε τις κυρώσεις ως «βασισμένες σε ψέματα και παραπληροφόρηση», ανακοινώνοντας τις δικές της κυρώσεις εναντίον 10 ευρωπαίων ατόμων και τεσσάρων θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο Ουιγούροι φυλακίστηκαν αυθαίρετα σε ένα δίκτυο στρατοπέδων φυλάκισης. Υπήρξαν επίσης αναφορές για αναγκαστική αποστείρωση, συστηματικά βασανιστήρια και βιασμούς.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: turkishminute

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube