Weather Icon
Κίνα , Τουρκία 6 Μαρτίου 2021

Η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα των Ουιγούρων μετά από συμφωνία με την Κίνα

Η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα των Ουιγούρων μετά από συμφωνία με την Κίνα

Χωριανόπουλος Άγγελος

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να καταστέλουν τις κοινότητες των Ουιγούρων μετά από καταγγελίες της Κίνας, δήλωσε η VOA News την Παρασκευή. Η Κίνα έχει υποστεί αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη μεταχείριση των Ουιγούρων μετά από αναφορές ότι έως και ένα εκατομμύριο έχουν συλληφθεί ως μέρος ενός προγράμματος «επανεκπαίδευσης».

Η Τουρκία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της διασποράς των Ουιγούρων, οι οποίες πραγματοποιούν τακτικές διαμαρτυρίες έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα και το κινεζικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η τουρκική αστυνομία απαγόρευσε πρόσφατα τις διαδηλώσεις επικαλούμενες τον COVID-19 και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, κρατώντας μερικούς από αυτούς που εμπλέκονται, δήλωσε η VOA.

“Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις από εμάς, συμπεριλαμβανομένου εμού. Μας κράτησε στο φορτηγό τους και μας πήγε σε ένα σταθμό για να υπογράψουμε έγγραφα”, δήλωσε ο ακτιβιστής, Jevlan Shirmemet. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν αφού η κινεζική πρεσβεία επέκρινε τις διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Σέρμιμετ.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως επιδιώξει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κοινότητας των Ουιγούρων της Κίνας, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας με τουρκικούς δεσμούς. Το 2009, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη δίωξη των Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας ως «γενοκτονία».

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση τα τελευταία χρόνια για να αποφύγουν την καταστροφή ολοένα και πιο σημαντικών οικονομικών σχέσεων με το Πεκίνο, λένε οι αναλυτές. “Η Τουρκία επέλεξε επίσης να λάβει εμβόλια COVID-19 από την Κίνα, δημιουργώντας μια επιπλέον εξάρτηση”, δήλωσε ο Kemal Kirisci, ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Μετά την κράτηση ακτιβιστών Ουιγούρων τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Sleyley Soylu προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην εμπλακούν σε μια «προγραμματισμένη διεθνή σύγκρουση που ξεπερνά τον ωκεανό».

Όπως έχουμε ξαναεπισημάνει από το infongomon, η Τουρκία εφοδιάζεται με κινεζικά εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, σε εξευτελιστικές τιμές, διώκοντας ως αντάλλαγμα την κοινότητα των Ουιγούρων, οι οποίοι σύμφωνα με το Κινεζικό Κουμουνιστικό Κόμμα απειλούν την σταθερότητα της περιοχής Σινγιάνγκ της Κίνας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube