Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ , Τουρκία 4 Μαρτίου 2021

Η Τουρκία στέλνει συνεχώς όπλα στη Λιβύη: 3 τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγιά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στα αεροδρόμιθα Al Wattayah και Misurata

Η Τουρκία στέλνει συνεχώς όπλα στη Λιβύη: 3 τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγιά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στα αεροδρόμιθα Al Wattayah και Misurata

του Walaa Ali

CAIRO -1 Μαρτίου 2020: Η Άγκυρα συνεχίζει να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά σε πόλεις της δυτικής Λιβύης, καθώς ο επικεφαλής της εθνικής προσωρινής κυβέρνησης, Abdel Hamid Dabaiba, παραδίδει τον κατάλογο των μελών του υπουργικού συμβουλίου στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ιστότοπος “Radar Flight”, ο οποίος παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία, αποκάλυψε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές πτήσεις περιελάμβαναν αεροπλάνο Airbus A400M που απογειώθηκε από τη βάση της Καισάρειας, ένα Airbus A400M που απογειώθηκε από τη βάση Ataturk στην Άγκυρα και ένα Lockheed C130E που απογειώθηκε από μια στρατιωτική βάση κοντά στην Αττάλεια, όλα με προορισμό τη Λιβύη.

Την Παρασκευή το απόγευμα, δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al Wattaya, η οποία διοικείται από Τούρκους αξιωματικού, ενώ το τρίτο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Misurata Air College στα δυτικά της χώρας.

Από την πλευρά του, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Omar al-Mukhtar al-Libi, Yusef al-Farsi, δήλωσε ότι η παρουσία τουρκικής αεροπορικής γέφυρας προς πόλεις της Δυτικής Λιβύης εμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση και επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα, με πιο σημαντικό τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που επιδιώκει να επιλύσει προβλήματα και να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια, την οικονομία,, εκλογικής και συνταγματικής.

Ο Φάρσι επισήμανε ότι ο λαός της Λιβύης υποφέρει από τις καταστροφές πολέμου και συγκρούσεων από τις τρομοκρατικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να καταλάβει τον πλούτο της Λιβύης, η οποία έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ τα κόμματα της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) είναι προκατειλημμένα και ευνοούν τις τουρκικές παρεμβάσεις.

Ο Φάρσι εξήγησε ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες, ιδίως το διεθνές δίκαιο των θαλασσών, τονίζοντας την ανάγκη η Άγκυρα να διαλύσει τις ένοπλες πολιτοφυλακές εντός της Λιβύης και να ενσωματωθούν μετριοπαθή στοιχεία σε στρατιωτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς, καθώς και την ανάγκη απομάκρυνσης των Σύριων πολιτοφυλακών και μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός αναλυτής της Λιβύης Ahmed Al-Mahdawi δήλωσε ότι η τουρκική αεροπορική γέφυρα δεν είχε σταματήσει τις πτήσεις της προς τα δυτικά της χώρας από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν χαιρετίζει τα αποτελέσματα των Συνεδριάσεων για τη Λιβύη 5 + 5 της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής, και ότι συνεχίζει να μεταφέρει μισθοφόρους στη Λιβύη για να πυροδοτήσει τον πόλεμο και να αποτρέψει τις προσπάθειες ενοποίησης των θεσμών.

Ο πολιτικός αναλυτής της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα ασκεί πίεση στον προσωρινό πρωθυπουργό Νταμπάιμπα να μην εναντιωθεί στα μνημόνια συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ του Σαράζ και της Άγκυρας. Ο Ahmed Al-Mahdawi αναφερόμενος στην ισχυρή τουρκική παρουσία στη δυτική Λιβύη, τόνισε ότι η Τουρκία εκβιάζει τον προσωρινό πρωθυπουργό για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της.

Στο ίδιο πλαίσιο, το φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι η επιλογή των υπουργών της πρόσφατης κυβέρνησης παραμένει το εγγενές δικαίωμα του πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, με το δικαίωμα διαβούλευσης με το Συμβούλιο της Προεδρίας σχετικά με την επιλογή των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Τα μέλη του φόρουμ τόνισαν σε δήλωση την Παρασκευή ότι ο οδικός χάρτης δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να διαβουλεύεται με μέλη του φόρουμ.

Το φόρουμ ανέφερε περαιτέρω την προσήλωσή του στον χάρτη πορείας για το προκαταρκτικό στάδιο και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που περιέχονται σε αυτό, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη σεβασμού των καθορισμένων στοιχείων στο σχηματισμό της κυβέρνησης ώστε να ληφθεί υπόψη η αποτελεσματικότητα, η αξία και η δίκαιη εκπροσώπηση, και να διασφαλιστεί τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και πολιτιστικών συνιστωσών της κοινωνίας και την ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών και των νέων κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό.

Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου προέτρεψε τα μέλη του κοινοβουλίου της Λιβύης να «συναντηθούν επειγόντως για να ολοκληρώσουν τα απαιτούμενα καθήκοντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο στάδιο», για να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες του λαού της Λιβύης και να διεξαγάγουν τις γενικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Η Λιβύη, ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής, βρίσκεται σε κατάσταση χάους και αστάθειας μετά την εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011 εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, και η χώρα έχει χωριστεί από το 2014 μεταξύ αντίπαλων φατριών.

Το δυτικό τμήμα ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ το ανατολικό ελέγχεται από μια διοίκηση που υποστηρίζεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Khalifa Haftar.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Νταμπάιμπα προορίζεται να υποκαταστήσει και τις δύο υπάρχουσες διοικήσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, οι συμμετέχοντες στο διάλογο υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, στη Γενεύη, εξέλεξαν ως πρωθυπουργό τον Νταμπάιμπα μαζί με ένα τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο για να ενεργήσει ως αρχηγός του κράτους. Και οι τέσσερις άνδρες έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσουν το αξίωμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο του Νταμπάιμπα θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα όργανο που έχει διαιρεθεί εδώ και χρόνια, αφότου έφυγαν μερικά από τα μέλη του για να σχηματίσουν μια αντίπαλη συνέλευση.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τις δύο συνελεύσεις διαπραγματεύονται τις τελευταίες ημέρες για μια συνάντηση για να συζητήσουν την προτεινόμενη κυβέρνηση που θα έχει έδρα τη Σύρτη.

“Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στα μέλη του κοινοβουλίου … Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι την ημέρα της συνόδου θα εγκρίνουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τα μέλη του κοινοβουλίου, νομίζω ότι είναι έτοιμοι να εγκρίνουν την κυβέρνηση”.

egypttoday.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube