Weather Icon

Η Τουρκία διαλύει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP – Oι ΗΠΑ την καλούν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο γρηγορότερα γίνεται

Η Τουρκία διαλύει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP – Oι ΗΠΑ την καλούν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο γρηγορότερα γίνεται

Χωριανόπουλος Άγγελος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης αφού ένας ανώτερος εισαγγελέας κινήθηκε για να κλείσει το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και ένας από τους νομοθέτες της ομάδας εξορίστηκε από το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς  τα γεγονότα στην Τουρκία, δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο Ned Price, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να κλείσει το HDP την Τετάρτη, επικαλούμενοι τους φερόμενους δεσμούς του κόμματος με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και την αποτυχία του να καταδικάσει την τρομοκρατία. Η απόφαση, η οποία αντικατοπτρίζει τις εκκλήσεις για απαγόρευση του HDP από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε επίσης καταδίκη από ανώτερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το νομικό κατηγορητήριο ζητά την απαγόρευση 687 μελών του HDP από την πολιτική για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων πολιτικών του, ανέφερε η ιστοσελίδα ειδήσεων Diken. Ο Price είπε ότι η νομική κίνηση θα ανατρέψει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων – περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία ψήφισαν για το HDP στις εκλογές του 2018 – και υπονομεύουν περαιτέρω την τουρκική δημοκρατία.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις προστασίες στο τουρκικό σύνταγμα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Price. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναφέρει ότι το HDP υποστηρίζει το PKK, το οποίο είναι μια ένοπλη ομάδα που αναζητά αυτονομία και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπόθεση κλεισίματος εναντίον του κόμματος απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι έχουν εντείνει την κριτική τους για το δημοκρατικό ρεκόρ του Ερντογάν από τότε που απέκτησε τεράστιες νέες εκτελεστικές εξουσίες στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο Fahrettin Altun, σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι το HDP έχει δεσμούς με το PKK ήταν αδιαμφισβήτητοι. «Οι ανώτεροι ηγέτες και οι εκπρόσωποι του HDP, με τα λόγια και τις πράξεις τους, έχουν αποδείξει επανειλημμένα και με συνέπεια ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK», δήλωσε ο Altun σε δήλωση στο Twitter. “Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία της Τουρκίας και να βασίζονται στο νομικό μας σύστημα για την παροχή δικαιοσύνης”, είπε.

“Το HDP είναι μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό πρόσχημα”, δήλωσε ο Μπαχτσέλι. “Είναι καθήκον τιμής για τις μελλοντικές γενιές να διασφαλίσουν ότι το κόμμα θα είναι κλειστό και δεν θα ξανανοίξει με άλλο όνομα.” Στο κατηγορητήριο του που κατατέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Bekir Şahin, ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου, δήλωσε ότι το HDP είναι ένα αντιδημοκρατικό κόμμα, συνεργάζεται με το PKK και στοχεύει στην καταστροφή της ενότητας του λαού και του κράτους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube