Weather Icon

Η Ε.Ε. πρέπει σε κάθε περίπτωση να εμπλακεί στην Πενταμερή για το Κυπριακό

Η Ε.Ε. πρέπει σε κάθε περίπτωση να εμπλακεί στην Πενταμερή για το Κυπριακό

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Υπάτου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Κύπρο (σήμερα οι επαφές) θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη φάση του εθνικού μας θέματος ενόψει και της σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 27-29 Απριλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμμετάσχει στις δυο προηγούμενες Διασκέψεις (Ιανουάριο και Ιούνιο 2017 σε Γενεύη και Κραν Μοντανά αντίστοιχα), με καθεστώς παρατηρητή. Η συμμετοχή της Ένωσης στις διεργασίες επιβάλλεται, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της και η όποια διευθέτηση, οι πρόνοιες αυτής προδήλως επηρεάζουν την λειτουργία του διακρατικού αυτού Οργανισμού. Το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας στο Κυπριακό αφορά και στην Ε.Ε. Ό,τι και να λένε οι Τούρκοι, πως δεν δέχονται τη συμμετοχή της Ε.Ε., όπως είπε χθες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Οκτάι, η συμμετοχή της Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Ένωσης στις εξελίξεις είναι σημαντική και καθοριστική σε μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει ουσιαστική παρέμβαση; Σημαίνει να έχει λόγο και ρόλο στις συζητήσεις. Να υποδεικνύει και να ενημερώνει σχετικά με την ανάγκη εναρμόνισης προνοιών της συμφωνίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ένωση μπορεί να υποδείξει πως η όποια πρόνοια συζητείται είναι ή όχι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο. Κι αυτό γιατί αφορά ένα κράτος-μέλος, που συμμετέχει στη διαμόρφωση πολιτικής και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 

Ο ΚΥΚΛΟΣ δεν μπορεί να τετραγωνιστεί επειδή μπορεί να διευκολύνονται έτσι τα Ηνωμένα Έθνη ή επειδή θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η κατοχική Τουρκία και να συνεργασθεί για την επίτευξη συμφωνίας. Ο κύκλος δεν μπορεί να τετραγωνιστεί επειδή η επιστράτευση εποικοδομητικών ασαφειών θα «διευκολύνει» το «κλείσιμο» του Κυπριακού. Δεν θα «ξεφορτωθούν» έτσι έναν πονοκέφαλο, όπως πολλοί υποστηρίζουν και θεωρούν. Εάν δεν ληφθεί υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο, δεν εισακουστούν οι παρεμβάσεις της Ε.Ε., τότε όχι μόνο δεν θα απαλλαγούν από τον «πονοκέφαλο», αλλά θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Και όχι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ε.Ε., η λειτουργία της οποίας ενδεχομένως να επηρεασθεί. 

ΚΑΙ δεν είναι μόνο το θέμα της λειτουργίας της Ε.Ε . Είναι σημαντικό η Ένωση να ζητήσει, απαιτήσει, όπως η όποια συμφωνία δεν παρεκκλίνει από τα όσα ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη. Να ισχύσει, δηλαδή, αυτό που πολλές φορές αναφέρεται: Να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ένα κανονικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύματα, κατοχικό στρατό, με στρεβλωτικές, μη λειτουργικές ρυθμίσεις. 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του κ. Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο μπορεί να καταστεί σημαντική εάν η Ένωση αποφασίσει να παρέμβει ουσιαστικά στις διεργασίες και ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης και πρωτίστως στη διάρκεια της σύναξης αυτής. Δεν θα πρέπει να  είναι τυπική η παρουσία της Ε.Ε., διακοσμητική, αλλά να είναι αποτελεσματική, ό,τι και να λένε οι Τούρκοι.. Οι όποιες ρυθμίσεις, πρόνοιες συζητούνται θα πρέπει να περνούν μέσα από μικροσκόπιο της Ε.Ε. Αυτό θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο. Να το ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και να το εξαγγείλει ο ίδιος ο κ. Μπορέλ βρισκόμενος στη Λευκωσία. Να το διαμηνύσει και να δώσει το ευρωπαϊκό στίγμα. Να μην κάνει δεύτερες σκέψεις ενόψει ενδεχομένως τουρκικών αντιδράσεων στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube