Θυμηθείτε την ανατροπή του προέδρου της Βολιβίας Evo Morales στα τέλη του 2019. Εκείνη την εποχή, ο κυρίαρχος Τύπος ισχυριζόταν ότι είχε μετατρέψει τη χώρα του σε δικτατορία και μόλις εκδιώχθηκε από τον λαό του. Ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (OAS) εξέδιδε έκθεση για να πιστοποιήσει ότι οι εκλογές είχαν υποστεί νοθεία και ότι η δημοκρατία αποκαθίσταται

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μοράλες, φοβούμενος ότι θα κατέληγε όπως ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, διέφυγε στο Μεξικό, κατήγγειλε το πραξικόπημα που οργανώθηκε για να καταλάβουν τα αποθέματα λιθίου της χώρας. Αλλά αποτυγχάνοντας να εντοπίσει τους εντολοδόχους, δεν προκάλεσε παρά μόνο σαρκασμούς στη Δύση. Μόνο εμείς αποκαλύψαμε ότι η επιχείρηση είχε υλοποιηθεί από μια κοινότητα Ουστάσι Κροατών Καθολικών, η οποία υπήρχε στη χώρα, στη Σάντα Κρουζ, από το τέλος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δίκτυο stay-behind του ΝΑΤΟ [1].
.
Ένα χρόνο αργότερα, το κόμμα του προέδρου Μοράλες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις νέες εκλογές [2]. Δεν υπήρξε διαφωνία και ο τελευταίος κατάφερε να επιστρέψει θριαμβευτικά στη χώρα του [3]. Η λεγόμενη δικτατορία του δεν υπήρξε ποτέ, ενώ αυτή της Jeanine Áñez είχε μόλις ανατραπεί από τις κάλπες.
.
Ο ιστορικός Mark Curtis και ο δημοσιογράφος Matt Kennard είχαν πρόσβαση σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις και τα μελέτησαν. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στον ιστότοπο Declassified UK, που εδρεύει στη Νότια Αφρική, μετά τη στρατιωτική λογοκρισία που υπέστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο [4].
.
Ο Mark Curtis έχει δείξει σε όλο του το έργο ότι η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει σχεδόν μετά την απο-αποικιοποίηση. Έχουμε αναφέρει το έργο του σε δεκάδες άρθρα στο Δίκτυο Βολταίρος .
.
Εμφανίζεται ότι η ανατροπή του προέδρου Μοράλες ήταν μια παραγγελία του Φόρεϊν Όφις και στοιχείων της CIA έξω από τη κυβέρνηση Τραμπ. Στόχος του ήταν να κλαπεί το λίθιο που υπάρχει στη χώρα, το οποίο επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιχειρήσει πραξικόπημα το 2009, το οποίο καταστάληκε από τον πρόεδρο Μοράλες με αποτέλεσμα την απέλαση μερικών Αμερικανών διπλωμάτων και αξιωματούχων. Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ άφησε φαινομενικά το πεδίο ανοιχτό για τους νεοσυντηρητικούς στη Λατινική Αμερική, αλλά τους εμπόδισε συστηματικά να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.
.
Το λίθιο χρησιμοποιείται στη σύνθεση των μπαταριών. Βρίσκεται κυρίως σε άλμες των ερήμων αλατιού μεγάλου υψομέτρου, στα όρη της Χιλής, της Αργεντινής και ιδιαίτερα της Βολιβίας («το τρίγωνο του λιθίου»), ακόμη και στο Θιβέτ, είναι τα «σαλάρ». Αλλά και σε στερεή μορφή σε ορισμένα ορυκτά που εξάγονται από ορυχεία, ειδικά στην Αυστραλία. Είναι απαραίτητο για τη μετάβαση από αυτοκίνητα με βενζίνη σε ηλεκτρικά οχήματα. Ως εκ τούτου, έγινε πιο σημαντικό ζήτημα από το πετρέλαιο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Παρισιού που υποτίθεται ότι καταπολεμούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
.
Το Φεβρουάριο 2019, ο πρόεδρος Evo Morales εξουσιοδότησε μια κινεζική εταιρεία, τον Όμιλο TBEA, να εξορύξει τα κύρια αποθέματα λιθίου της χώρας. Κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο επινόησε ένα σχέδιο για να το κλέψει.
.
Ο Έβο Μοράλες, ένας Ινδιάνος Αϋμαρά, έγινε πρόεδρος της Βολιβίας το 2006. Εκπροσωπούσε τους καλλιεργητές κόκας, ενός τοπικού φυτού απαραίτητου για τη ζωή σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά επίσης ισχυρό ναρκωτικό που απαγορεύεται στον κόσμο από τις συλλογικότητες ηθικής των ΗΠΑ. Η εκλογή του και η διακυβέρνησή του σηματοδότησαν την επιστροφή των Ινδιάνων στην εξουσία, από την οποία είχαν αποκλειστεί μετά τον ισπανικό αποικισμό.
.
- Ήδη από το 2017-18, το Ηνωμένο Βασίλειο έστελνε εμπειρογνώμονες στην εθνική βολιβιανή εταιρεία Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), για να αξιολογήσουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης του βολιβιανού λιθίου.
- Το 2019-20, το Λονδίνο χρηματοδότησε μια μελέτη για τη «βελτιστοποίηση της εξερεύνησης και παραγωγής λιθίου της Βολιβίας χρησιμοποιώντας την βρετανική τεχνολογία».
- Τον Απρίλιο του 2019, η Βρετανική πρεσβεία στο Μπουένος-Άιρες διοργάνωσε σεμινάριο με εκπροσώπους από την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βολιβία, στελέχη από εταιρείες εξόρυξης και κυβερνήσεις, για να τους παρουσιάσει τα οφέλη που θα είχαν χρησιμοποιώντας το London Metal Exchange (χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου). Η κυβέρνηση Μοράλες εκπροσωπήθηκε από έναν από τους υπουργούς της.
- Αμέσως μετά το πραξικόπημα, αποδείχθηκε ότι η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB) χρηματοδοτούσε τα βρετανικά σχέδια.
- Το Φόρεϊν Όφις ανέθεσε – πολύ πριν από το πραξικόπημα – σε μια εταιρεία της Οξφόρδης, την Satellite Applications Catapult, να χαρτογραφήσει τα αποθέματα λιθίου. Δεν πληρώθηκε από το IADB παρά μόνο μετά την ανατροπή του προέδρου Μοράλες.
- Λίγους μήνες αργότερα, η Βρετανική Πρεσβεία στο Λα Παζ διοργάνωσε σεμινάριο για 300 παράγοντες του τομέα με την υποστήριξη της εταιρίας Watchman UK. Αυτό το γραφείο ειδικεύεται στον τρόπο σύνδεσης των πληθυσμών με σχέδια που παραβιάζουν τα συμφέροντά τους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέγερσή τους.
.
Πριν και μετά το πραξικόπημα, η βρετανική πρεσβεία στη Βολιβία παραμέλησε την πρωτεύουσα Λα Παζ για να επικεντρωθεί πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Σάντα Κρουζ, όπου οι Κροάτες του Ουστάσι κατέλαβαν νόμιμα την εξουσία. Πολλαπλάσιε εκεί πολιτιστικές και εμπορικές εκδηλώσεις.
.
Για να εξουδετερώσει τις τράπεζες της Βολιβίας, η Βρετανική Πρεσβεία στο Λα Παζ διοργάνωσε σεμινάριο για την ασφάλεια των υπολογιστών οκτώ μήνες πριν από το πραξικόπημα. Οι διπλωμάτες εισήγαγαν την εταιρεία DarkTrace (που δημιουργήθηκε από την British Homeland Security Services), εξηγώντας ότι μόνο τα τραπεζικά ιδρύματα που θα ζητήσουν να την χρησιμοποιήσουν για την ασφάλειά τους θα επιτρέπονταν να συνεργαστούν με το City.
.
Σύμφωνα με τους Mark Curtis και Matthew Kennard, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν ως τέτοιες στην συνομωσία, αλλά αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τη CIA για να την προετοιμάσουν. Έτσι, η DarkTrace προσέλαβε τον Marcus Fowler, ειδικό στον κυβερνοχώρο της CIA, και ειδικά τον Alan Wade, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Οργανισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της επιχείρησης ήταν Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων της Watchman UK, Christopher Goodwin-Hudson (πρώην στρατιωτικού, μετά διευθυντή ασφαλείας της Goldman-Sachs) και Gabriel Carter (μέλος της πολύ ιδιωτικής λέσχης Special Forces Club of Knightsbridge που διακρίθηκε στο Αφγανιστάν).
.
Ο ιστορικός και ο δημοσιογράφος επιβεβαιώνουν επίσης ότι η βρετανική πρεσβεία παρείχε στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών τα στοιχεία που χρειάζονταν για να «αποδείξει» ότι η ψηφοφορία είχε νοθευτεί, αναφορά που αμφισβήτησαν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) [5] πριν την διέψευσαν οι ίδιοι οι Βολιβιανοί στη διάρκεια των επόμενων εκλογών
.
Η επικαιρότητα δίνει δίκιο στο ιστορικό έργο του Mark Curtis. Έτσι, στη διάρκεια των τριών χρόνων από του πραξικοπήματος στη Βολιβία (2019), έχουμε δείξει το ρόλο του Λονδίνου στον πόλεμο στην Υεμένη (2020) [6] και σε αυτόν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2020) [7].
.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει σύντομους πολέμους και μυστικές επιχειρήσεις, εάν γίνεται, χωρίς να τους αντιληφθούν τα μέσα ενημέρωσης. Ελέγχει το ίδιο την αντίληψη που έχει κανείς για την παρουσία του μέσω ενός πλήθους πρακτορείων Τύπου και με μίντια που επιδοτεί κρυφά. Δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης που δεν είναι διαχειρίσιμες από εκείνους στους οποίους τις επιβάλλει. Τις χρησιμοποιεί για να εκμεταλλευτεί τη χώρα προς όφελός του. Επιπλέον, μπορεί να κάνει αυτή την κατάσταση να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι τα θύματά του θα το καλέσουν πάλι, καθώς είναι ο μόνος που θα μπορούσε να καθησυχάσει τη σύγκρουση που δημιούργησε ο ίδιος.
.

.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
[2] “Ένα τσουχτερό χαστούκι για το «Δυτικό Συνασπισμό»”, του Général Dominique Delawarde, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 22 Οκτωβρίου 2020.
[3] « Retour triomphal d’Evo Morales en Bolivie », Réseau Voltaire, 22 novembre 2020.
[4] “Revealed: The UK supported the coup in Bolivia to gain access to its ‘white gold’”, Matt Kennard, Daily Maverick, March 8, 2021.
[5] Analysis of the 2019 Bolivia Election, Jack R. Williams and John Curiel, MIT, February 2020.
[6] “Ο πρώτος πόλεμος του ΝΑΤΟ-ΜΑ ανατρέπει την περιφερειακή τάξη”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 24 Μάρτη 2020.
[7] “Ναγκόρνο-Καραμπάχ: νίκη για το Λονδίνο και την Άγκυρα, ήττα για τον Σόρος και τους Αρμένιους”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα),  Δίκτυο Βολταίρος, 24 Νοεμβρίου 2020.
.