Weather Icon
Αφρική , Τουρκία 15 Μαρτίου 2021

H Iσλαμική ατζέντα του συμβούλου του Ερντογάν για το μέλλον της Σομαλίας

H Iσλαμική ατζέντα του συμβούλου του Ερντογάν για το μέλλον της Σομαλίας

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Με το πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κεφάλαιο που έχει επενδύσει στη Σομαλία, η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας ακολουθεί μια μυστική ατζέντα για την ενδυνάμωση ενός τζιχαντιστικού δικτύου και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων στο Κέρας της Αφρικής.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Sefer Turan, επικεφαλής σύμβουλου του Τούρκου προέδρου, σε ένα ριζοσπαστικό ισλαμικό περιοδικό της δεκαετίας του ’90, οι πολιτικοί Ισλαμιστές στην Τουρκία ενέκριναν ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες στο αφρικανικό έθνος. Εδώ και καιρό έχουν προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και συγκρούσεις μεταξύ φυλών. Τώρα η ίδια νοοτροπία μπορεί να βρεθεί στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ και υποστηρίζει τζιχαντιστικές ομάδες σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Αρκετά άρθρα που συνέταξε ο Turan για τη Σομαλία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Yeryüzü (το οποίο κλείνει τώρα), ρίχνουν φως στο πώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ισλαμιστές συνεργάτες του οραματίζονται το μέλλον της Σομαλίας. Το περιοδικό, που εκδόθηκε στα τουρκικά, χρηματοδοτήθηκε κρυφά από το Ιράν για να προωθήσει ριζοσπαστικές απόψεις μεταξύ των Τούρκων εκείνη την εποχή. Αρκετά άτομα που σχετίζονται με το περιοδικό κατηγορήθηκαν αργότερα και καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές κατηγορίες.

Η προοπτική του Turan για τη Σομαλία έχει μεγάλη σημασία, καθώς σίγουρα δεν είναι συνηθισμένος σύμβουλος. Έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της στρατηγικής των σχέσεων της Τουρκίας με μουσουλμανικές, αραβικές και αφρικανικές χώρες για χρόνια και απολαμβάνει στενή πρόσβαση στον Ερντογάν.

Στα άρθρα του, ο Turan υποστήριξε ολόψυχα τον al-Itihaad al-Islami (The Islamic Union, AIAI), μια μαχητική οργάνωση που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, και υπερασπίστηκε την ένοπλη μάχη του οργανισμού χρησιμοποιώντας στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. Ο στόχος του AIAI ήταν να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος, ενώ ορισμένες από τις ανώτερες προσωπικότητες του οργανισμού συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Αν και διαλύθηκε το 2001, μερικοί από αυτούς εντάχθηκαν στην al-Shabab.

Turkish president’s chief advisor Sefer Turan’s article on Somalia, published in the December 1992-January 1993 issue

Σε ένα άρθρο του Οκτωβρίου 1992, ο Τουράν επέστρεψε στις εξτρεμιστικές απόψεις, ισχυριζόμενος ότι ορισμένα ορφανά στη Σομαλία απήχθησαν από ένοπλες εβραϊκές συμμορίες και μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στο Ισραήλ. Ανέφερε πως επιπλέον ορφανά αρπάχθηκαν από δυτικούς χριστιανούς ιεραπόστολους που ήρθαν στη Σομαλία με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέτοια σημεία συζήτησης που διατυπώθηκαν τη δεκαετία του 1990 εξακολουθούν να κυκλοφορούν μεταξύ των Τούρκων Ισλαμιστών σήμερα, και αποτελούν μια εύκολη πώληση στην βασική ισλαμική βάση στήριξης για τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία. Υπεράσπισε επίσης το Ιράν για οπλισμό του AIAI και απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ιράν ριζοσπαστικοποιεί τους Σομαλούς Μουσουλμάνους.

Σε ένα άρθρο του Ιανουαρίου 1993, ο Turan επέκρινε μια ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών και την χαρακτήρισε ως ιμπεριαλιστική κατοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ενάντια σε ένα μπλοκ υπό την ηγεσία του Ιράν και του Σουδάν. Επαίνεσε την αντίθεση του AIAI στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία και ενθαρρύνθηκε όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα πολεμήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα ενάντια σε αυτό που ονόμαζε εισβολή. Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2012-Ιανουαρίου 2013, δημοσίευσε ένα έντονα αντι-αμερικανικό κομμάτι με τον τίτλο «Ο Ράμπο είναι στη Σομαλία», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καταλαμβάνουν τη χώρα με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας.

Οι παραγωγοί του ΑΙΑΙ ήσαν ευθυγραμμισμένοι με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η al-Shabab και η Al-Qaeda ή είχαν ενταχθεί σε μετριοπαθείς ισλαμιστικές ομάδες. Οι Ισλαμιστές του Ερντογάν είχαν δεσμούς με το δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (MB) στη Σομαλία εδώ και δεκαετίες, και ήταν εύκολο να στρατολογήσει τρέχουσες και πρώην προσωπικότητες για να προωθήσει τον σκοπό της τουρκικής κυβέρνησης στη Σομαλία.

Sefer Turan’s article on Somalia, published in the October 1992 issue

Με τη βοήθεια του Ερντογάν το 2014, η διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Μογκαντίσου παραδόθηκε στον Όμιλο Albayrak, έναν τουρκικό όμιλο που κατηγορείται για διεφθαρμένες πρακτικές στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έκθεση διαφθοράς της Σομαλίας από το GAN Integrity, η δωροδοκία είναι συχνή κατά την εκκαθάριση εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού Mogadishu. Ο επικεφαλής της φορολογικής αρχής λιμένα του Μογκαντίσου, Ahmed Ali Samow, και εννέα άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι συνελήφθησαν για φερόμενη εκτροπή δασμών που συλλέχθηκαν από το πολυσύχναστο λιμάνι το 2018. Οι συλλήψεις προσελκύουν την σημαντική προσοχή του κοινού, καθώς το λιμάνι είναι το υψηλότερο εισόδημα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας και πιστεύεται ότι είναι ένα κρησφύγετο μοσχεύματος που καταλήγει σε ιδιωτικές τσέπες.

Sefer Turan’s article on Somalia published in the January 1993 issue

Μια άλλη εταιρεία που λειτουργεί υπό την πολιτική και διπλωματική κάλυψη της κυβέρνησης του Ερντογάν είναι το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH), μια τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Συμμετέχει σε λαθρεμπόριο όπλων σε συριακές τρομοκρατικές ομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες που υπέβαλε στο Ηνωμένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσία. Το IHH λειτουργεί στη Σομαλία για σχεδόν 20 χρόνια, παρέχοντας προμήθειες σε μαχητικές ομάδες.

Η Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια διαβαθμισμένη έκθεση από την Τουρκική Επιτροπή Ερευνών για τα Οικονομικά Εγκλήματα (MASAK), η οποία έδειξε πώς η κυβέρνηση Ερντογάν πέταξε μια έρευνα για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε βοήθεια στην al-Shabab. Σύμφωνα με την έκθεση MASAK, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή αριθ. 48378 στη MASAK στις 22 Μαρτίου 2013, επισυνάπτοντας αίτημα για πληροφορίες που στάλθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των Τρομοκρατικών και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Υφυπουργό David S. Cohen. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους Αμερικανούς έδειξαν ότι ο Τούρκος υπήκοος ahimbrahim Şen και ο αδελφός του Abdulkadir Şen συμμετείχαν στην παράδοση 600.000 δολαρίων στην al-Shabab μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012. Οι τουρκικές αρχές κρατούσαν την έρευνα για τους αδελφούς Şen μυστική.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube