REAL TIME |

Weather Icon

Γρίφος η ευρωπαϊκή εμπλοκή στην πενταμερή

Γρίφος η ευρωπαϊκή εμπλοκή στην πενταμερή

Ανδρέας Πιμπίσιης  

Ο ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δύναται να παίξει στη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τη Λευκωσία όσο και την Αθήνα. Η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ αυτή την εβδομάδα (4-5 Μαρτίου) στην Κύπρο και οι επαφές που θα έχει τόσο με την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενδεχομένως να δώσει κάποιο στίγμα ως προς τις προθέσεις της ΕΕ. 

Η Λευκωσία εκτιμά ότι οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ευνοούν ένα ενεργότερο ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα διπλωματικά ραντάρ καταγράφεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκής πλευράς σε σχέση με τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, το οποίο πηγάζει από την έγνοια των Βρυξελλών για τη μορφή της λύσης του προβλήματος. 

Ένα από τα ερωτήματα που ενδεχομένως να απαντηθούν κατά το ταξίδι Μπορέλ στην Κύπρο, είναι το κατά πόσο αυτό το ενδιαφέρον της ΕΕ θα μεταφραστεί και σε άμεση εμπλοκή. Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει σ’ ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό ρόλο είναι η μορφή της λύσης του Κυπριακού που θα ευνοηθεί. Από την κατεύθυνση των Βρυξελλών έχουν σταλεί μηνύματα διαφωνίας σε σχέση με την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών. Εναπόκειται να φανεί και στην πράξη αυτή η διαφωνία. 

Οι συγκυρίες θεωρούνται ευνοϊκές για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς ΕΕ στο Κυπριακό. Το βάρος που ρίχνει η Τουρκία για θετικό αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25-26 Μαρτίου), είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει δυναμικά στη διαδικασία του Κυπριακού. 

Η Λευκωσία ρίχνει αρκετό βάρος στον παράγοντα Ευρώπη αυτή την περίοδο. Πέραν της επίσκεψης Μπορέλ, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία, αποτελεί βαρόμετρο για το πώς θα κινηθεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Αθήνα, πάντως, σπεύδει να διαμηνύσει προς τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν έχει πρόθεση να ανεχθεί να δοθεί άφεση αμαρτιών στην Τουρκία, επειδή «δεν έχει επανέλθει το Όρουτς Ρέις στη Μεσόγειο εδώ και τρεις μήνες». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπενθύμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας παραμένει υπό επιτήρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube