Weather Icon
Ρωσία , Συρία 19 Μαρτίου 2021

Γιατί τα Ρωσικά άρματα Τ-90 είχαν τόσο αποτελεσματικές αποδόσεις στον Συριακό Εμφύλιο;

Γιατί τα Ρωσικά άρματα Τ-90 είχαν τόσο αποτελεσματικές αποδόσεις στον Συριακό Εμφύλιο;

 Sebastien Roblin

Οι αλληλοσυνδεόμενες συγκρούσεις που μαίνονται σήμερα στη Μέση Ανατολή ισοδυναμούσαν με μια φοβερή ανθρώπινη καταστροφή με παγκόσμιες συνέπειες. Ένα από τα μικρότερα αποτελέσματά των συγκρούσεων ήταν η επί του πεδίου αμφισβήτηση των δυτικών αρμάτων μάχης, έναντι των Ρωσικών.

Τα άρματα μάχης του Ιράκ M1 Abrams όχι μόνο απέτυχαν να αποτρέψουν τη σύλληψη της Μοσούλης το 2014, αλλά συνελήφθησαν και στράφηκαν εναντίον των ιδιοκτητών τους. Στην Υεμένη, πολλά Σαουδαραβικά Μ1 αποκλείστηκαν από τους αντάρτες Χούτι. Η Τουρκία, η οποία είχε χάσει έναν αριθμό M60 Pattons και αναβάθμισε τα M60T Sabra ανέπτυξε τελικά τα ”τρομακτικά” γερμανικά άρματα κατασκευής Leopard 2A4. Το ISIS κατέστρεψε οκτώ έως δέκα εξ αυτών μέσα σε λίγες μέρες.

Ενώ αυτά τα άρματα θα μπορούσαν να είχαν επωφεληθεί από συγκεκριμένες αμυντικές αναβαθμίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, το πραγματικό μάθημα που πρέπει να αντληθεί αφορούσε την εκπαίδευση του πληρώματος, το ικανό ηθικό και την υγιή τακτική απασχόληση. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και οι πιο βαριά θωρακισμένες κύριες δεξαμενές μάχης είναι λιγότερο προστατευμένες από χτυπήματα στα πλάγια, στο πίσω μέρος ή πάνω από την θωράκιση – και οι αντάρτες με πολυετή εμπειρία μάχης έχουν μάθει πώς να ενέχονται σε παράνομη ανάπτυξη των κύριων αρμάτων μάχης χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους από μίλια μακριά.

Μία εξαίρεση από τη γενική αμαύρωση της φήμης ήταν το T-90A tank της Ρωσίας, 550 από τα οποία χρησιμεύουν ως το κορυφαίο κύριο άρμα μάχης της Ρωσίας έως ότου το T-14 Armatas τεθεί πλήρως σε λειτουργία. Το T-90 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1990 ως ένα εκσυγχρονισμένο mash-up  της προηγούμενης βελτιστοποιημένης μαζικής παραγωγής του T-72. Ο πυργίσκος από την υψηλότερης ποιότητας (αλλά λειτουργικά ανεπιτυχής) παραγωγής του T-80. Διατηρώντας χαμηλό προφίλ και πλήρωμα τριών ατόμων, (το κανόνι αυτόματης φόρτωσης 2A46M του άρματος αντικαθιστά τον ανθρώπινο χειριστή). Το T-90A πενήντα τόνων είναι σημαντικά ελαφρύτερο από τα εβδομήντα τόνων M1A2 και Leopard 2.

Όταν η Μόσχα παρενέβη στη Συρία το 2015 για λογαριασμό του πολιορκημένου καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετέφερε επίσης περίπου τριάντα T-90A στον συριακό αραβικό στρατό, καθώς και αναβαθμισμένα T-62M και T-72. Ο συριακός στρατός θα μπορούσε απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσει αυτήν την θωρακισμένη ενίσχυση, καθώς είχε χάσει πάνω από δύο χιλιάδες θωρακισμένα οχήματα τα προηγούμενα χρόνια – ειδικά αφού οι συριακοί αντάρτες άρχισαν να δέχονται αμερικανικούς πυραύλους TOW-2A το 2014. Τα T-90 εξαπλώθηκαν μεταξύ της 4ης θωρακισμένης μεραρχίας , η Ταξιαρχία Desert Hawks (αποτελούμενη από συνταξιούχους βετεράνους της SAA με επικεφαλής τους πολέμαρχους του Άσαντ) και την Tiger Force, μια μονάδα του SAA ελίτ μεγέθους τάγματος που ειδικεύεται σε επιθετικές επιχειρήσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι Σύριοι αντάρτες μαγνητοσκόπησαν ένα βίντεο ενός πυραύλου TOW που κατευθύνεται προς ένα άρμα T-90 στο βορειοανατολικό Χαλέπι. Σε ένα τυφλό φλας, ο πύραυλος πυροδοτείται. Ωστόσο, καθώς ο καπνός απομακρύνθηκε, έγινε φανερό ότι η εκρηκτική-αντιδραστική θωράκιση της δεξαμενής Kontakt-5 είχε εκφορτίσει την κεφαλή του πυραύλου TOW πριν από την πρόσκρουση, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά. Ωστόσο, το βίντεο έγινε viral.

Αν κοιτάξετε κατευθείαν στο T-90A, μπορεί να παρατηρήσετε τα ανατριχιαστικά «μάτια» στον πυργίσκο – μια αξιόπιστη μέθοδο διάκρισης από τα παρόμοια T-72. Πρόκειται στην πραγματικότητα για υπέρυθρους αισθητήρες που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν συστήματα στόχευσης λέιζερ σε πυραύλους και να φωτίζουν με ένα τρομακτικό κόκκινο χρώμα όταν είναι ενεργά. Οι εκθαμβωτές είναι απλώς ένα συστατικό του ενεργού συστήματος προστασίας Shtora-1 του T-90, το οποίο μπορεί επίσης να εκκενώσει χειροβομβίδες που απελευθερώνουν ένα νέφος αεροζόλ που καλύπτει υπέρυθρες ακτινοβολίες. Το Shtora είναι ενσωματωμένο με έναν δέκτη προειδοποίησης λέιζερ 360 μοιρών, ο οποίος ενεργοποιεί αυτόματα τα αντίμετρα εάν το άρμα στοχευθεί από εχθρικό λέιζερ – και μπορεί ακόμη και να κατευθύνει το όπλο του άρματος προς την προέλευση της επίθεσης. Η δεύτερη γραμμή άμυνας του T-90A έρχεται με τη μορφή πλακών εκρηκτικής αντιδραστικής πανοπλίας Kontakt-5, η οποία είχε σχεδιαστεί για να εκραγεί πριν από μια πυραυλική κρούση, προκειμένου να διαταράξει το λιωμένο πίδακα της κεφαλής του με σχήμα φορτίου και να τροφοδοτήσει επιπλέον μέταλλο.

Ο Jakub Janovský έχει αφιερωθεί στην τεκμηρίωση και τη διατήρηση των καταγεγραμμένων θωρακισμένων απωλειών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας για αρκετά χρόνια, και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα τεράστιο αρχείο από πάνω από 143 gigabytes πλάνα μάχης από τη σύγκρουση, από φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από διάφορες ομάδες έως εκατοντάδες επιθέσεις ATGM.

Επιπλέον, οι αντάρτες του HTS κατέλαβαν δύο T-90 και τα χρησιμοποίησαν σε δράση, ενώ ένα τρίτο συνελήφθη από το ISIS τον Νοέμβριο του 2017. Τον Ιούνιο του 2016, οι αντάρτες του Sham Front αποκρούσαν ένα T-90 με ένα TOW-2. Πλάνα από drone που τραβήχτηκαν μετά δείχνουν ότι ο καπνός αυξάνεται από την πόρτα του πυργίσκου και αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά Shtora T-90. Ένα άλλο βίντεο που καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου 2016, στο Aleppo δείχνει ότι ένα T-90 τραβάει μια απότομη στροφή και αγωνίζεται για κάλυψη πίσω από ένα κτίριο – πιθανώς να αμύνεται από έναν εισερχόμενο πύραυλο TOW. Ωστόσο, το T-90 βάλεται από το το πλάι. Το άρμα εκρήγνυται, διασκορπίζοντας τα συντρίμμια ψηλά στον αέρα, αλλά συνεχίζει να κυλάει πίσω από το κάλυμμα.

Ένα άλλο T-90A χτυπήθηκε είτε από έναν ρωσικό Konkurs (παρόμοιο με το TOW) είτε από τον ισχυρότερο πυραυλο AT-14 Kornet που καθοδηγείται από λέιζερ κοντά στο Khanassar της Συρίας. Το πλήρωμα εγκατέλειψε τελικά το όχημα καθώς μια πυρκαγιά εξαπλώθηκε. Η τοποθέτηση πυρομαχικών στη μέση της δεξαμενής παράλληλα με το πλήρωμα, αντί για ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης όπως στο M1, υπήρξε από καιρό μια ευπάθεια των ρωσικών αρμάτων.

Οι αντάρτες, εν τω μεταξύ, διατηρούσαν δύο T-90 σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην επαρχία Idlib. Ένα από τα T-90As ανακτήθηκε από την κυβέρνηση και το άλλο χτυπήθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα άρμα T-72.

Τον Οκτώβριο, το ISIS κατέλαβε ένα τέταρτο τεθωρακισμένο τμήμα T-90A κοντά στο al-Mayadeen στην ανατολική Συρία. Στη συνέχεια, στις 16 Νοεμβρίου 2017, το ISIS έστησε  ενέδρα σε μια θωρακισμένη ομάδα της Tiger Force και προφανώς κατέστρεψε έναν του πυργίσκο T-90A και τον άφησε να  σαπίσει ανάποδα στην έρημο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα σκοτώθηκε. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Άσαντ ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν το T-90 που είχε συλληφθεί νωρίτερα από τον ISIS, το οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει και στη συνέχεια καταστράφηκε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αμυντικά συστήματα του T-90 δεν λειτούργησαν ποτέ. Σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου 2016, ένα άρμα T-90 κοντά στα αγροκτήματα Mallah του Χαλεπίου χτυπήθηκε από έναν πύραυλο TOW, αλλά εμφανίστηκε προφανώς χωρίς τραυματισμό από το σύννεφο σκόνης χάρη στην αντιδραστική του πανοπλία.

”Το καθεστώς σπάνια χρησιμοποίησε τα T-90 σε στενή μάχη, ειδικά μετά τη σύλληψη δύο εξ αυτών.” Το T-90 ήταν στην πραγματικότητα «σχετικά επιτυχημένο» κατά τη γνώμη του Janovský, παρά τις απώλειες λόγω της «υπερβολικής εμπιστοσύνης και του κακού συντονισμού με το πεζικό, το οποίο ήταν ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα της SAA».

Σύμφωνα με τον Janovský, το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του T-90 έχει αποδειχθεί ότι είναι ο ανώτερος οπτικός υπολογιστής και ο έλεγχος πυρός σε σύγκριση με παλαιότερα ρωσικά άρματα μάχης. «Τα T-90 είχαν καλή απόδοση όταν είχαν την ευκαιρία να πυροβολήσουν σε αντάρτες από μεγάλη απόσταση ή τη νύχτα, όταν τα σύγχρονα οπτικά (και ο υπολογιστής πυρός) αποδείχτηκαν σημαντικό πλεονέκτημα». Πράγματι, το μοντέλο T-90A άρχισε να λαμβάνει θερμικές κάμερες Catherine FC από τη Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Φυσικά, ένας μικρός αριθμός T-90 δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε έναν εκτεταμένο εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ο Janovský εξακολουθεί να βλέπει διδάγματα από την κατάσταση. “Το καθεστώς ήταν επίσης τυχερό που οι αντάρτες δεν είχαν ποτέ κανένα σύγχρονο ATGM που να έχει κορυφαία λειτουργία επίθεσης – που θα μπορούσε να καταστρέψει με αξιοπιστία το T-90.” Παραδείγματα τέτοιων όπλων περιλαμβάνουν τον πύραυλο Javelin και το TOW-2B.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος 

πηγή: nationalinterest

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube