REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί οι Βαλκάνιοι συρρέουν στη Σερβία να εμβολιαστούν

Γιατί οι Βαλκάνιοι συρρέουν στη Σερβία να εμβολιαστούν

Σε τόπο έλξης χιλιάδων πολιτών από χώρες των Βαλκανίων έχει καταστεί το τελευταίο διάστημα η Σερβία, η οποία έχει μετατραπεί σε «παράδεισο» όσων θέλουν να εμβολιασθούν δωρεάν κατά της Covid-19.

Μέχρι στιγμής, η σερβική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εμβολιάσει περίπου 10.000 πολίτες από τις γειτονικες Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Κι αυτό, μάλιστα, εντελώς δωρεάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά οι Σέρβοι συνοριοφύλακες γίνονται θεατές «εικόνων» απίστευτου μποτιλιαρίσματος, το οποίο παραπέμπει σ’ άλλες εποχές και σίγουρα όχι στην εποχή του lockdowon και των αυστηρών περιορισμών.

Το Βελιγράδι έχει γνωστοποιήσει ότι είναι σε θέση να εμβολιάσει πολίτες ξένων χωρών, αρκεί οι τελευταίοι να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά αίτηση στις υγειονομικές αρχές της Σερβίας. Πρόκειται κυρίως, για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

«Είμαι εδώ, επειδή τα εμβόλια ουδέποτε θα φθάσουν στη Βοσνία» τονίζει στο EuroActiv η Έλμα, η οποία έφθασε στη Σερβία οδικώς, μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σερβικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει την έκτακτη χρήση των εμβολίων Pfizer / BioNTech, AstraZeneca, Sputnik V και Synopharm. Αποτέλεσμα είναι να διαθέτουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασθέντος πληθυσμού, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 2,1 εκατ. κάτοικοι, σε σύνολο 7 εκατ. ατόμων, έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση των εμβολίων.

Την ίδια ώρα, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, όπως και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», με τη Σερβία να αναδεικνύεται σε πόλο έλξης όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα.

Φυσικά, σε αρκετές γειτονικές χώρες γίνεται λόγος για απόπειρα του Βελιγραδίου να εκμεταλλευτεί αυτή την επιθυμία προς ίδιον όφελος, μετατρέποντας το εμβόλιο σε «όπλο» εξωτερικής πολιτικής και διείσδυσης της σερβικής διπλωματίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube