Weather Icon

Γερμανική «σφήνα» στο παιχνίδι για τις φρεγάτες – Δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι ΗΠΑ – Πώς κινούνται οι Γάλλοι

Γερμανική «σφήνα» στο παιχνίδι για τις φρεγάτες – Δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι ΗΠΑ – Πώς κινούνται οι Γάλλοι

Εξοπλισμοί: Στο παιχνίδι για τις καινούργιες ελληνικές φρεγάτες φαίνεται ότι έχει μπει τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο. Οι Γερμανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε νέα δελεαστική πρόταση προς τη Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Πάντως η Γερμανία έχει μπει δυναμικά στη «μάχη», την ώρα που οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θεωρούνταν τα φαβορί, ενώ οι Ολλανδοί βρίσκονται πιο πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικοινωνία που έχει με τον Έλληνα ΥΠΑΜ Νίκο Παναγιωτόπουλο την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Άννεγκρετ Κραμπ Καρρενμπάουερ δεν έκρυψε το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για ναυπήγηση των Ελληνικών φρεγατών. Άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και εξοπλιστικά θέματα.

Ήδη οι Γερμανοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό καινούργιες φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 ή A300 ενώ η πρόταση περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» για να προστεθούν στα τέσσερα τα οποία ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος. Το Γερμανικό πολεμικό ναυτικό πάντως διαθέτει τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση οι οποίες ενδιαφέρουν το Ελληνικό επιτελείο και ενδεχόμενη κίνηση παραχώρησης τους θα έδινε «πόντους» στην πρόταση του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα υπουργός φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσε το ζήτημα και τόνισε ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται για ένα συνολικό πακέτο προσφοράς το οποίο θα αφορά τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και μάλιστα κάποιων από αυτές σε Ελληνικά ναυπηγεία, την παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης-κομβικό για το ΠΝ ζήτημα – και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».

Η επόμενη κίνηση της Αθήνας και του Υπουργείου Άμυνας στο έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων αλλά και των Γερμανών είναι να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες επιστολές ενδιαφέροντος τόσο προς το Παρίσι όσο και προς το Βερολίνο. Ήδη έφτασε στις ΗΠΑ η Ελληνική LOR και πλέον οι Αμερικανοί πρέπει να απαντήσουν επίσημα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η κινητικότητα πάντως από την Αθήνα δεν σταματά με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσει η υπόθεση έως τις αρχές του καλοκαιριού όπως άλλωστε έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube