Weather Icon
Γερμανία , Τουρκία 28 Μαρτίου 2021

Γερμανικές εταιρείες παγώνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία

Γερμανικές εταιρείες παγώνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία

Κορυφαίες γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία δεν αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, σύμφωνα με την Γερμανίδα δημοσιογράφο Ντενίζ Γιούσελ που εργάζεται στην εφημερίδα Die Welt. Ο Γιούσελ μίλησε σε 25 κορυφαίες γερμανικές εταιρείες για τα επενδυτικά τους σχέδια και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz με 2.500 υπαλλήλους στη χώρα

Ενώ η εταιρεία βλέπει μεγάλες δυνατότητες στην Τουρκία, δεν θα πραγματοποιήσει «εξαιρετικές επενδύσεις» στην Τουρκία, ανέφερε η Γιούσελ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε την Τετάρτη ξένους επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά την απόλυση του τρίτου διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά.

Η εταιρεία BASF – μία από τις σχεδόν 7.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιείται στην Τουρκία – επίσης δεν βλέπει δυνατότητες για νέες επενδύσεις στη χώρα. Με τρία εργοστάσια παραγωγής, εννέα γραφεία και κέντρο καινοτομίας στην Τουρκία, η BASF απασχολεί 700 άτομα. Η εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι.

Το 2017, η BASF τοποθετήθηκε σε μια λίστα “υποστηρικτών της τρομοκρατίας” από την Άγκυρα, μαζί με περίπου650 γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών όπως η Daimler. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel συμβούλεψε τις γερμανικές εταιρείες να μην επενδύσουν στην Τουρκία.

Η κορυφαία εταιρεία ενέργειας E.ON διεξάγει δραστηριότητες σε συνεργασία με την Sabancı Holding στην Τουρκία. Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι κύκλο εργασιών περίπου 26 δισεκατομμυρίων λιρών σε συνεργασία με τις Enerjisa Enerji και  Enerjisa Üretim, απασχολεί 10 χιλιάδες άτομα. Η E.ON δεν προβλέπει νέες επενδύσεις στην Τουρκία.

Η εταιρεία Evonik, η οποία λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στην Τουρκία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών, δεν σχεδιάζει νέες επενδύσεις στην Τουρκία. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank έχει καθιερωμένες σχέσεις με την Τουρκία από το 1888. Ωστόσο, δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στο εγγύς μέλλον.

Η METRO απασχολεί 4.500 υπαλλήλους στην Τουρκία. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει εάν σχεδιάζει νέες επενδυτικές κινήσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη χώρα.

Η Volkswagen δημιούργησε μονάδα παραγωγής στη βορειοδυτική βιομηχανική περιοχή στην επαρχία Manisa τον Οκτώβριο του 2019 με κεφάλαιο 943,5 εκατομμύρια λίρες (127 εκατομμύρια δολάρια). Στη συνέχεια ανέστειλε τα σχέδια παραγωγής της λόγω της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε τον ίδιο μήνα. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, εγκατέλειψε το έργο εντελώς, αναφέροντας τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοϊού.

πηγή: ahvalnews

μετάφραση: Χωριανόπουλος Άγγελος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube