Weather Icon
Ισραήλ , Κορωνοϊός - Covid-19 18 Μαρτίου 2021

FT : To Iσραήλ έκανε τα εμβόλια και τώρα κάνει… πάρτι

FT : To Iσραήλ έκανε τα εμβόλια και τώρα κάνει… πάρτι

Μια τελείως διαφορετική εικόνα βιώνει η χώρα που βρέθηκε μακράν πιο μπροστά στους εμβολιασμούς. Η αλλαγή στην ψυχολογία και τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά. Οι προειδοποιήσεις ειδικών κατά της… υπερβολής.

Χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό και με ελάχιστη προσπάθεια επιβολής αυτών που έχουν απομείνει, το Ισραήλ βγαίνει με ορμητική ταχύτητα από την πανδημία. Παντού στους δρόμους γίνονται πάρτι, τα παιδιά έχουν ξεχυθεί στις παιδικές χαρές και οι παραλίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά με οικογένειες.

Με τη μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού να έχει ήδη ανοσοποιηθεί και πολλά επιπλέον εκατομμύρια να έχουν λάβει την πρώτη δόση, η χώρα αποφάσισε ορθώς να στοιχηματίσει τις τύχες της στο εμβόλιο. Oι νέες μολύνσεις έχουν υποχωρήσει στο 3% όσων κάνουν τεστ, τα νοσοκομεία αδειάζουν και οι επιδημιολόγοι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Αν οι νέες μεταλλάξεις δεν εξαπλωθούν, το Ισραήλ μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που θα τιθασεύσει την πανδημία και θα ανοίξει πλήρως την οικονομία.

Έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αγκάλιασα τη νέα κανονικότητα και προσκάλεσα 30 εμβολιασμένους φίλους σε ένα πάρτι δίχως μάσκες στο σπίτι μου. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα τα εστιατόρια είναι τίγκα, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ ασφυκτιούν από κόσμο που ξεφαντώνει και οι μάσκες, οι οποίες είναι ακόμα υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς.

«Είναι σαν καταιγίδα μετά από ξηρασία» είπε ο Ντάνιελ Λίπσιτζ, 27 χρονών, πίνοντας τη μπύρα του ένα απόγευμα Σαββάτου σε ένα κατάμεστο μπαρ στη Τζάφα. «Όχι, είναι σαν σεξ μετά από παραμονή σε ερημικό νησί» πρόσθεσε η φίλη του η Νόα, η οποία ζήτησε να γράψουμε το επώνυμο της ως «Party Animal».

«Ακόμα και η γιαγιά μου διοργανώνει πάρτι» τόνισε.

Αν παραβλέψουμε την αρχική μέθη, τότε το Ισραήλ αποτελεί ένα πείραμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή μετά την πανδημία. Για την ώρα, κάποιοι περιορισμοί παραμένουν – δεν επιτρέπονται πάνω από 20 άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους, για παράδειγμα, αν και ο κανόνας αυτός τηρείται ελάχιστα. Έχει επίσης ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα επιστρέψουν οι Ισραηλινοί που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες στο εξωτερικό.

Aλλά υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με την Covid-19. Ο συντελεστής R, το ιερό δισκοπότηρο των επιδημιολόγων την τελευταία χρονιά, κινείται ακόμα ελάχιστα κάτω από το 1, καθώς ένα ξέσπασμα κρουσμάτων βασανίζει κοινότητες που ήταν επιφυλακτικές απέναντι στο εμβόλιο. Περιλαμβάνουν την αραβο-ισραηλινή κοινότητα και την κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραιών – οι οποίες δέχθηκαν σφοδρό χτύπημα από την πανδημία – αλλά και μια ομάδα κοσμικών αρνητών των εμβολίων.

«Βάλτε το εμβόλιο στον κ@λο σας» φώναξε ένας σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τζάφα.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube