Weather Icon
Πακιστάν , Τουρκία 4 Μαρτίου 2021

Euronews: Τουρκία και Πακιστάν επεκτείνουν την τεχνική συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών

Euronews: Τουρκία και Πακιστάν επεκτείνουν την τεχνική συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σύμφωνα με έκθεση Γερμανών αξιωματούχων που ασχολούνται με τον τομέα των πυρηνικών, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στο Euronews, η Τουρκία και το Πακιστάν επεκτείνουν τεχνικο-στρατιωτική συνεργασία τους στον τομέα της ανάπτυξης των κατάλληλων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή Ακούγιου.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν συνεργάζεται ενεργά με την Κίνα με σκοπό την οπλοποίηση των πυρηνικών ικανοτήτων της χώρας, κάνοντας έτσι πιθανή μία έμμεση μεταφορά κινεζικής πυρηνικής τεχνογνωσίας προς την Τουρκία.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πρέπει να διαχωρίσουμε την ύπαρξη ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μία χώρα με σκοπό την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, από την ύπαρξη πυρηνικών εγκαταστάσεων οι οποίες έχουν ως σκοπό την οπλοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, μέσω δημιουργίας των κατάλληλων κεφαλών, των κατάλληλων εγκαταστάσεων ασφαλείας, αλλά και της εκπαίδευσης του κατάλληλου προσωπικού.

Για να οπλοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια, αναγκαστική είναι και η ανάπτυξη του κατάλληλου βαλλιστικού/πυραυλικού προγράμματος που θα αξιοποιεί την κατάλληλη τεχνογνωσία. Η απόκτηση-ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, η οποία στο γεωγραφικό σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής πρέπει να περάσει από την πιθανή έμμεση ή άμεση έγκριση του Ισραήλ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα του Ιράν και του Πακιστάν, η ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος με ανορθόδοξες και ανεπίσημες μεθόδους μεταφοράς τεχνογνωσίας, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στην χώρα που το ανατπύσσει. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube