Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο 2 Μαρτίου 2021

Έρχονται δύσκολα χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο

Έρχονται δύσκολα χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Brexit και ο κορωνοϊός δημιουργούν ένα δυσοίωνο μέλλον για τους βρετανούς

Του Charles Grant

Η Βρετανία οδηγείται σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, εξαιτίας του Brexit και της ζημιάς που προκλήθηκε από τη χειρότερη του μέσου όρου εμπειρία με τον κορονοϊό. Καμία μεγάλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει υψηλότερο ποσοστό θανάτων. Από τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως, μόνο η Ισπανία και το Περού συρρικνώθηκαν με ποσοστό αντίστοιχο του 11,5% με το οποίο συρρικνώθηκε το ΗΒ. Και καμία αναπτυγμένη χώρα δεν είχε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 19,5% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα οικονομικά προβλήματα, το brexit και η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα στη διαχείριση του κορονοϊού (εξαιρείται η διάθεση των εμβολίων), θα ασκήσουν πιέσεις στην ενότητα του Βασιλείου. Ο πιθανός θρίαμβος των εθνικιστών στις εκλογές του Μαΐου στη Σκωτία θα καταστήσει την ανεξαρτσίαα της ένα κεντρικό ζήτημα στη βρετανική πολιτική. Στο μεταξύ οι ευαισθησίες και οι τεχνικές πολυπλοκότητες των νέων συνόρων για αγαθά που έχουν προορισμό από τη Μεγάλη Βρετανία τη Βόρεια Ιρλανδία, έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικές καταιγίδες στο Μπέλφαστ, στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο. Η σύντομη προσπάθεια της Κομισιόν τον Ιανουάριο να αναστείλει μέρος του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Ιρλανδία, έχει ήδη οδηγήσει σε εκκλήσεις για διαγραφή του πρωτοκόλλου. Μακροπρόθεσμα, θα υπάρξει περισσότερη συζήτηση για την ενωμένη Ιρλανδία.

Η εμπορική συμφωνία που επετεύχθη από την κυβέρνηση του Boris Johnson με την ΕΕ, ήταν ζημιογόνα από οικονομικής άποψης. Σε κάποιο σημείο η Βρετανία θα επιδιώξει τρόπους για να οικοδομήσει μια πιο στενή και πιο γόνιμη οικονομική εταιρική σχέση. Όπως οι Ελβετοί, θα συμμετάσχουν σε μόνιμες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεκαετία ανά δεκαετία. Αυτοί οι Brexiteers που ελπίζουν ότι το ΗΒ θα εξελιχθεί σε μια απορρυθμισμένη “Singapore-on-Thames” (δηλαδή να γίνει η Βρετανία μια οικονομία ελάχιστα ρυθμισμένη, με χαμηλή φορολογία που να μπορεί να ανταγωνιστεί την υπέρ-ρυθμισμένη ευρωζώνη), με ένα πολύ πιο διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό της Ευρώπης, θα απογοητευτούν: θα υπάρξει μικρή πολιτική στήριξη, και από το εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος, για ένα τέτοιο μέλλον.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την αστυνόμευση επίσης, η ΕΕ και το ΗΒ ξεκινούν τη νέα τους ζωή με ελάχιστους δεσμούς. Αλλά με την πάροδο του χρόνου -με την ενθάρρυνση και από τον Biden- θα χτίσουν ξεχωριστές δομές συνεργασίας, για να διευκολύνουν τη ροή πληροφοριών και να δώσουν και στις δύο πλευρές την ευκαιρία να επηρεάσουν η μία την άλλη. Το Ηνωμένο Βασίλειο συχνά θα ευθυγραμμίζεται με την ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ως μέρος μιας ευρύτερης Ευρώπης -για παράδειγμα αναφορικά με το Ιράν, τη Μέση Ανατολή ή το κλίμα. Αλλά κάποιες φορές θα ακολουθεί τις ΗΠΑ -ίσως για παράδειγμα αναφορικά με την Κ΄ίνα, καθώς ο Johnson μπορεί να επιθυμεί να ακολουθήσει την αυστηρότερη γραμμή των ΗΠΑ. Και η Βρετανία θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλες μεσαίου μεγέθους δημοκρατίες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, και η Νότια κορέα.

Ο κίνδυνος για τη Βρετανία είναι ότι οι πολιτιστικοί πόλεμοι για το Brexit θα παραμείνουν, σύροντας τη χώρα ξανά σε εσωστρέφεια -και καθιστώντας την μη ελκυστική στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Εφόσον οι ΣΥντηρητικοί κατορθώσουν να μετριάσουν τις εθνικιστικές τάσεις, η Βρετανία μπορεί να γίνει μια εξωστρεφής χώρα, με όποιο και από τα δύο κόμματα στην εξουσία. Στη συνέχεια, το βρετανικό brand μπορεί να δώσει έμφαση στη σημασία του να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα από όλον τον κόσμο, να καλλιεργήσει την επιστημονική ερευνητική βάση και τα πανεπιστήμια της χώρας.

Η Βρετανία μπορεί επίσης να εστιάσει στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για άλλων διεθνών οργανισμών, ηγούμενη των προσπαθειών παγκοσμίως να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και την χαμηλή ανάπτυξη, προασπίζοντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και προάγοντας το ελεύθερο εμπόριο και το διεθνές δίκαιο (αν και αυτό το τελευταίο σημείο βασίζεται στο να αποφύγει το ΗΒ περαιτέρω προσπάθειες να παραβιαστούν οι Συνθήκες, όπως έκανε με εκείνα τα μέρη του νομοσχεδίου για την ελεύθερη αγορά που επιδίωξαν να υπερβούν τη συμφωνία αποχώρησης).

Μπορείτε να δείτε το κείμενο ΕΔΩ

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube