Weather Icon
Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 7 Μαρτίου 2021

Έπαινοι Τουρκίας σε Αίγυπτο – Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας της Άγκυρας προς το Κάιρο

Έπαινοι Τουρκίας σε Αίγυπτο – Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας της Άγκυρας προς το Κάιρο

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε το Σάββατο ότι ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας σε μια προσφορά για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη. «Έχουμε πολλές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες από κοινού με την Αίγυπτο. Όταν τεθούν σε χρήση, θεωρούμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Akar στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά τη ναυτική άσκηση της Γαλάζιας Πατρίδας 2021.

Τα σχόλια του Akar ακολουθούν αυτά του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος την Τετάρτη ανέφερε ότι η χώρα ήθελε να υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, ανέφερε η Arab News. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στη θετική κίνηση της Τουρκίας. Η εφημερίδα Al Sharq ανέφερε ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει απόπειρες διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η τακτική κίνηση της Τουρκίας δείχνει την προθυμία να μειώσει τις κλιμακωτές πολιτικές στην περιοχή προκειμένου να παρακάμψει οποιαδήποτε κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Arab News. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου θα συζητήσει πιθανές κυρώσεις εναντίον των αμφιλεγόμενων διερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ωθώντας τη χώρα να μην κάνει επιθετικές κινήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Πέρυσι, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία κατηγορούν την Τουρκία ότι πραγματοποιεί «προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν επίσης υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Με πληροφορίες από ArabNews, Ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube