Weather Icon
Ιράν , Ρωσία , Τουρκία 21 Μαρτίου 2021

Eνισχύονται οι δεσμοί Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για διαχείριση της Μέσης Ανατολής

Eνισχύονται οι δεσμοί Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για διαχείριση της Μέσης Ανατολής

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, ήταν πολύ ικανοποιημένος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Τουρκία την Παρασκευή. Είπε ότι ήταν παραγωγικό και χαμογέλασε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu. Aνέφερε ότι ήταν ένα «υπέροχο» ταξίδι όπου μίλησε με τον «αδελφό του Cavusoglu». Το ταξίδι σηματοδοτεί την περαιτέρω αύξηση της συμμαχίας που έχουν η Τουρκία και το Ιράν στην περιοχή.

Ο Ζαρίφ είπε: «Όπως και πριν, διαμορφώσαμε εποικοδομητική δέσμευση σε διμερή και περιφερειακά θέματα. Τελικός στόχος: Εφαρμόστε την εμπειρία 400 ετών ειρήνης του Ιράν και της Τουρκίας στην περιοχή μας. Όταν είμαστε μαζί, όλα είναι δυνατά. ” Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την πλευρά της Ρωσίας σε μια αυξανόμενη διαμάχη με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που μισεί ευρέως το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν απαράδεκτα και «δεν ταιριάζουν με έναν πρόεδρο». Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον τόνο των σχολίων του Μπάιντεν, στον οποίο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο». Ο πρόεδρος και το καθεστώς της Τουρκίας συχνά χτυπούν σε άλλες χώρες και ηγέτες, υποτιμώντας και απειλώντας με προσβολές.

Το μήνυμα από την Άγκυρα είναι ότι η Ρωσία και η Τουρκία αναπτύσσονται μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι. Δουλεύουν μαζί στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο, ενώ στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν την αμερικανική επιρροή και να χωρίσουν πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, η Τουρκία ανάγκασε τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι πολεμούσαν το συριακό καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να αλλάξουν πορεία και να πολεμήσουν τους Κούρδους, ώστε το συριακό καθεστώς να μπορέσει να ευημερήσει. Τότε η Τουρκία έστειλε τους αντάρτες να πολεμήσουν αλλού για να αποδυναμώσουν την εξέγερση. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης, είναι κυρίως η Τουρκία που είναι υπεύθυνη για την παράκαμψη της εξέγερσης.

Το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάστηκαν στη διαδικασία Astana από το 2017 για τη διαχείριση της Συρίας – και απέκλεισαν τις ΗΠΑ. Το ταξίδι του Ζαρίφ στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα πολλά στα οποία Τούρκοι και Ιρανοί ομόλογοι συνεργάζονται και επιδεικνύουν τις θερμές τους σχέσεις. Η Τουρκία θέλει να αναπτύξει περισσότερο εμπόριο με το Ιράν μέσω σιδηροδρομικών συνδέσεων ενώ επίσης επιθυμεί να συνεργαστεί με την Τεχεράνη και με άλλους τρόπους. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι «Ο Χάκαν Φιντάν, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση», ανέφεραν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Βαγδάτης και του Ερμπίλ για την ασφάλεια της επαρχίας Σιντζάρ και τον εντατικό διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) σε μια ευρύτερη περιοχή στο βόρειο Ιράκ και στην ανατολική Συρία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, η Ρωσία και το Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα μετά από συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τους στη Ντόχα, δεσμεύοντας να «υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει η έκθεση.

Το Ιράν χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ανακουφίζει τον πόνο του συριακού λαού και επιτυγχάνει σταθερότητα και ειρήνη σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάβτιτ Κατιτζάντεχ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες της Αστάνα μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Τεχεράνης ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες τερματισμού της συριακής σύγκρουσης.

Πριν από ένα μήνα υπήρχαν φήμες ότι η Τουρκία και το Ιράν ενδέχεται να συγκρουστούν στο Ιράκ, αλλά τώρα φαίνεται ότι οι χώρες έχουν επίσης αναιρέσει τυχόν διαφορές. Η Άγκυρα προσπαθεί να απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τα «τρομοκράτες» που συνδέονται με το PKK. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία, αλλά η Τουρκία ελπίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει το αυταρχικό καθεστώς της στη Ρωσία και το Ιράν. Μαθαίνει από τη Ρωσία πώς να αντιμετωπίσει αντιφρονούντες – όπως πώς αντιμετώπισε η Ρωσία με την υπόθεση του Alexei Navalny.

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν ότι η Τουρκία συνεργαζόταν πάντα στενά με τη Ρωσία και το Ιράν. Εφευρέθηκε μια φανταστική «τρομοκρατική» απειλή από την κουρδική περιοχή του Afrin το 2018 για να δικαιολογήσει μια εισβολή. Υποστήριξε ακόμη και ότι πολεμούσε το ISIS όταν επέτρεπε στις οικογένειες του ISIS να διέλθουν από τη Raqqa στο Idlib.

Ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi βρέθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά σύνορα στο Idlib. Η χρήση των εκπροσώπων συμφερόντων της Τουρκίας για να ισχυριστεί ότι αντιμετώπιζε το Ιράν ήταν μόνο ένα σημείο συζήτησης για την κυβέρνηση Τραμπ.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση της διοίκησης, ορισμένοι από αυτούς που ήταν κοντά στην Τουρκία συνέχισαν να προωθούν αυτήν την αφήγηση. Αλλά ακόμη και η Τουρκία ισχυρίζεται τώρα ότι αποστασιοποιείται από ορισμένους ακτιβιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια προσπάθεια να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τα πράγματα με τα αραβικά κράτη στην περιοχή.

Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας, να βρει καταλύματα με κράτη στην περιοχή και να ενώσει τη συμμαχία της με το Ιράν και τη Ρωσία για να νομιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμημάτων της Συρίας και βάσεων στο Ιράκ.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: jpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube