Απόψεις
Ελληνοτουρκικά: Η διπλωματική νίκη στην Ανατολική Μεσόγειο και το σχέδιο της Τουρκίας ώστε να αποκόψει την Αθήνα από τη Λευκωσία

Η πρόσφατη αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του αρχικού χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που εκπόνησε το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου από κοινού με την Υδρογραφική Υπηρεσία της Αιγύπτου (μετά τη θετική επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο) προς το παρόν (και μόνο) απομακρύνει τις αρχικές ανησυχίες και λογικούς προβληματισμούς της Αθήνας για την κατάσταση ανατολικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού (όπου τα νερά είναι αχαρτογράφητα τουλάχιστον αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες), αλλά κάθε άλλο ηρεμεί τα πράγματα ευρύτερα, αφού πολλά ζητήματα αναφορικά με ενεργειακά, διελεύσεις των όποιων μελλοντικών αγωγών, ενεργειακούς κόμβους, στρατηγικά συμφέροντα προς τη διώρυγα του Σουέζ, αβεβαιότητα περί το Λιβυκό (και το υπάρχον προβληματικό τουρκολιβυκό μνημόνιο που πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί) δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλαρότητα.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Τουναντίον μέσα στα επόμενα -το πολύ- δύο χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών και καταλυτικών γεγονότων και εξελίξεων.
Κυπριακό
Επιπρόσθετα οι όποιες προσπάθειες για διευθέτηση του χρόνιου Κυπριακού Προβλήματος θα περιπλέκονται με τις αναθεωρητικές και νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις της Αγκυρας μέσω του δόγματος της «MAVI VATAN/ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» και των διακλαδώσεών του προς Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπο Αντεν και Αφρικανικό Κέρας, των συμφερόντων των ισχυρών της Γης σε Συρία και Λιβύη, της κλιμακούμενης διεκδικητικής στάσης της Αιγύπτου προς τη θάλασσα (ανεξάρτητα της επιβίωσης του αντιδημοκρατικού καθεστώτος στο Κάιρο), της αναβαθμισμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ και άλλων επιμέρους ζητημάτων (π.χ. Λιβανικό-Παλαιστινιακό κ.λπ.).
1 Η πρόσφατη ευρεία αεροναυτική-αποβατική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» έδειξε πεντακάθαρα από τις δεσμευμένες περιοχές (συνολικά) το πού θα κινηθεί η Τουρκία και πώς θα αποκλείσει/εμποδίσει συγκεκριμένες ενέργειες της Αθήνας. Η άσκηση εμφάνισε την κρισιμότητα της ευρύτατης περιοχής από τους κόλπους Κεραμεικού και Δωρίδας έναντι Δωδεκανήσου, δηλαδή από Μαρμαρίδα μέσω Αττάλειας, Γκαζίπασα, Μερσίνας, Σελεύκειας μέχρι Ισκεντερούν/Αλεξανδρέτας και την ενισχυμένη ναυτική και μέσω drones παρουσία της Τουρκίας. Στοχεύει να αποκόψει πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο. Γνωστοί Τούρκοι ναύαρχοι έχουν εντρυφήσει πολύ πάνω σε τέτοιες ενέργειες, ενώ ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ έχει αναφερθεί πολύ στα σχέδια της χώρας του σε πρόσφατες διαλέξεις που έχει δώσει σε Αττάλεια, Ακσάζ, Μερσίνα κ.λπ.
Προθέσεις
Ενα υπολογίσιμο τμήμα της άσκησης έλαβε χώρα στο ανατολικό τμήμα του πελάγους της Κιλικίας και ειδικότερα στον γεωγραφικό χώρο μεταξύ της κατεχόμενης Καρπασίας (Αιγιαλούσα, Ριζοκάρπασο) προς Τρίκωμο (νοτιότερα) και κατεχόμενη Αμμόχωστο (κόλπος). Εδώ η Αγκυρα επικεντρώνεται στην όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη του κόλπου Ισκεντερούν-Αλεξανδρέττας και την παρακολούθηση των εξελίξεων σε Δυτική Συρία, Λίβανο και των κινήσεων μέχρι το Σουέζ. Η εξαγγελθείσα δημιουργία ναυτικής βάσης ανεφοδιασμού (πιθανότατα σε Μπογάζι/Αμμόχωστο) απλούστατα θα ενισχύει τις ευρύτερες δραστηριότητες των τουρκικών δυνάμεων. Συνεπώς οι όποιες κινήσεις της Αγκυρας -αρέσει ή δεν αρέσει- θα συνδέονται αναγκαστικά με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι πάντοτε στην ακτίνα του τουρκικού φλερτ.
2 Αν εφαρμοστούν προσεχώς τα όσα σχετίζονται με τον επαναπροσδιορισμό των συντεταγμένων του οικοπέδου EGY-MED-W18 (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού), προφανώς η Αγκυρα που δεν αποδέχεται την επήρεια του συμπλέγματος Καστελλόριζου-Μεγίστης θα πιέζει ακόμα πιο πολύ στρατιωτικά τον συγκεκριμένο θαλάσσιο μικρονησιωτικό τομέα. Αν αντιληφθεί ότι τα όρια των ελιγμών της στενεύουν πάρα πολύ, οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του συμπλέγματος είναι μέσα στις επιλογές της (ακόμα και οριακά στη Στρογγύλη). Γνωστές «δεξαμενές σκέψης» στο εξωτερικό έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω σύμπλεγμα. Αν η Τουρκία και η Αίγυπτος οριοθετήσουν ΑΟΖ, τότε η επήρειά του περιθωριοποιείται, όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, για κάθε ενδεχόμενο η Αθήνα θα πρέπει διαρκώς να αναβαθμίζει και να ενισχύει τη Δύναμη Αμυνας Νήσου (παρά τις δυσχέρειες από γεωγραφικής κυρίως άποψης).
3 Δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένες οι τωρινές θέσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όπως και όλες οι άλλες διμερείς και πολυμερείς επαφές. Διπλωματικά είναι χρήσιμες αλλά όλα αυτά τα κράτη έχουν τεράστια και πολυδιάστατα προβλήματα ασφαλείας και προφανώς δεν θα έρθουν από τον κόλπο των πετρελαίων στην Ανατολική Μεσόγειο (όταν υπάρχει η απειλή του Ιράν). Η Αίγυπτος έχει κατά νου -παρά τα χαοτικά προβλήματά της- μία εκθετικά επεκτατική ενεργειακή ατζέντα. Επιπλέον, θα πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας το σενάριο ενδεχόμενης ανατροπής του καθεστώτος Αλ Σίσι. Ο υπερπληθυσμός της χώρας, η προβληματική κατάσταση στην πρόσβαση επαρκών και καθαρών υδάτινων πόρων, οι εγγενείς αδυναμίες του αιγυπτιακού στρατού (άλλο ασκήσεις και άλλο πόλεμος), οι τραυματικές διαχρονικά εμπειρίες από τους πολέμους στην Υεμένη, οι εξοπλισμοί χωρίς αύριο και η πανίσχυρη αντιπολίτευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Συνεπώς ας έχουμε έτοιμα εναλλακτικά σχέδια. Το Κάιρο δεν μπορεί να υιοθετήσει αναθεωρητική πολιτική διαρκείας (άσχετα αν το επιθυμεί) όταν έχει ανοικτές πληγές με Σουδάν, Λιβύη, Αιθιοπία κ.λπ.
Το Ισραήλ
Την περίπτωση του Ισραήλ -που σαφέστατα είναι η πιο δυνατή χώρα- θα πρέπει να την παρακολουθούμε και να την αναλύουμε συνέχεια. Ο υπουργός Ενέργειας Στάινιτζ έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα ένταξης της Τουρκίας σε μεσογειακό ενεργειακό φόρουμ ενώ δεν έχει αποκλείσει την Τουρκία από εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές και αγωγούς-διαδρόμους. Είναι απαραίτητο να επιδιώξουμε πιο πολλά από τη διμερή μας συνεργασία αλλά ας λάβουμε υπόψη ότι υπό λογικές συνθήκες η περίοδος της επικυριαρχίας του Νετανιάχου πλησιάζει στο τέλος της…
4 Επειδή η Ε.Ε. δυστυχώς υστερεί σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, ακρογωνιαίος λίθος σε άμυνα, αποτροπή και ασφάλεια παραμένει το ΝΑΤΟ (παρά τα διάφορα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ συμμάχων). Οπως κατέστησαν σαφές ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, δεν υπάρχουν ευρωκεντρικά υποσυστήματα ασφαλείας και εναλλακτικά υποκατάστατα της Συμμαχίας. Ολα όσα έχουν κατά καιρούς προταθεί μέσω κάποιων που θεωρητικολογούν περί των γαλλικών σχεδιασμών είναι «κάστρα στην άμμο και στον πάγο» ενώ δεν μπορεί το Παρίσι να καλύψει κενά ασφαλείας και να προσφέρει αποτροπή. Οι αποτυχίες της Γαλλίας σε πολλά μέτωπα είναι γνωστές (από την Ινδοκίνα μέχρι το Μάλι και το Σαχέλ). Για αυτό και άρον άρον το 2009 επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και δεν υπάρχει γαλλογερμανικός άξονας. Το Βερολίνο στα πολιτικοστρατιωτικά θέματα είναι με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ στα ενεργειακά κοιτάζει προς ανατολάς… Τα περί άξονα Παρισιού-Βερολίνου είναι απαρχαιωμένες θέσεις και ξεπερασμένες, οπότε κάποιοι θα πρέπει να τις προσαρμόσουν στο σήμερα και στο αύριο.
ΑΛΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ
Συμπερασματικά, τα τεχνικής φύσης προβλήματα με τα ενεργειακά οικόπεδα της Αιγύπτου προς το παρόν χαλάρωσαν τις ανησυχίες μας. Ομως πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες του Νοεμβρίου του 2019 είναι και θα είναι εκεί, προκαλώντας αστάθεια και διαχρονικά προβλήματα. Μην αναμένει κάποιος να αποχωρήσει η Τουρκία από τη βορειοαφρικανική χώρα εύκολα. Οπως δεν έχουν αποχωρήσει οι Τούρκοι μετά 47 ολόκληρα χρόνια από την κατεχόμενη Κύπρο ή από το Βόρειο Ιράκ, το Αφρίν, την Αλ Μπαμπ και το Ταλ Αμπιάντ μέχρι το Ρας ε Λέιν της Βόρειας Συρίας. Οπως δεν αποχωρούν από τη Σομαλία (όπου έχουν εκπαιδεύσει τον μισό στρατό της) και από το Αζερμπαϊτζάν (όπου συνέδραμαν στην επικράτηση των Αζέρων). Ρεαλιστικά αναλύοντας έχουμε πολλά να δούμε και να βιώσουμε από την προκλητική και αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας και τις σχέσεις της (προσεχώς) με τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, να παρακολουθούμε πολύ τις επερχόμενες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Άμυνα
Γιατί η Λευκή Βίβλος γκρίζαρε επικίνδυνα για την Ελλάδα
Από το έγγραφο των 23 σελίδων που αφορά την αμυντική θωράκιση απουσιάζει η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, η οποία προβλέπει αν ένα κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οφείλουν να συνδράμουν

«Η άμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική, ιδίως όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Το έργο για μια Ασπίδα Ανατολικών Συνόρων αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία από ορισμένα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή. Θα καθιέρωνε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των χερσαίων συνόρων, σχεδιασμένο να ενισχύσει τα εξωτερικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία απέναντι σε στρατιωτικές και υβριδικές απειλές. Αυτό θα περιλάμβανε έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό φυσικών φραγμών, ανάπτυξης υποδομών και σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης».
Στη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. για την άμυνα αυτή είναι η μόνη αναφορά για την προστασία των συνόρων. Τρέμουμε για το τι συμβαίνει στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία, ωστόσο άλλα σύνορα (για παράδειγμα τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία) δεν μας απασχολούν.
Σε ένα έγγραφο 23 σελίδων που υποτίθεται ότι αφορά συνολικά την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και όχι αποκλειστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν – ευλόγως – 67 αναφορές στην προστασία της Ουκρανίας και 16 αναφορές στην απειλή της Ρωσίας, αλλά απουσιάζει κάτι άλλο.
Τι δεν χώρεσε σε 23 σελίδες; Η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας η οποία προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και να το συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».
Συμπέρασμα; Για τις Βρυξέλλες, που χθες καλούσαν τους πολίτες να έχουν προμήθειες 72 ωρών στο σπίτι τους, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για «πολέμους και λοιμούς» η Τουρκία δεν θεωρείται δυνητική απειλή. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται τη βλέπουν μάλλον ως σύμμαχο. Και μπορεί να φαίνεται ότι έκλεισε η πόρτα στο ταμείο των 150 δισ., αλλά μένει ορθάνοιχτο το παράθυρο της συμμετοχής της μέσω συνεργασίας τουρκικών εταιρειών με ευρωπαϊκές και χρηματοδοτήσεων.
Άμυνα
Σημάδια κατευνασμού
Η νοοτροπία που έχουμε υιοθετήσει απέναντι στην Τουρκία για να διατηρήσουμε μια επίπλαστη ειρήνη

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης*
Εξηγήσεις ζητά η Τουρκία για τα συνθήματα της ΣΜΥΝ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο πλαίσιο καταδίωξης λαθροδιακινητών εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο Τούρκος Υπουργός εσωτερικών επικοινώνησε με τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη και εξέφρασε την ενόχλησή του. Τόνισε ότι για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες παραβιάσεις.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα σχετικά με το περιστατικό, ότι θα ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για τις εξελίξεις και δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις.
Δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο, δηλ. να υπάρξει ελληνική διαμαρτυρία και η Τουρκία να λέει ότι ξεκίνησε έρευνα και θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τις 2.499 παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων (στοιχεία ΓΕΕΘΑ) που έγιναν πέρυσι από τουρκικά σκάφη και 472 παραβιάσεις που είχαμε φέτος.
Η παραπάνω νοοτροπία είναι σημάδι του κατευνασμού που έχουμε υιοθετήσει απέναντι στην Τουρκία για να διατηρήσουμε μια ειρήνη που είναι επίπλαστη.
Ελπίζουμε στο θέμα της ΣΜΥΝ να υπάρξει νηφαλιότητα από την πλευρά της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να μην αντιμετωπιστεί το θέμα όπως συνέβη στο προαναφερθέν περιστατικό με εξηγήσεις στην Άγκυρα, ή με αποστρατείες και απομακρύνσεις, καθόσον με τον τρόπο αυτό καλλιεργούνται φοβικά σύνδρομα και ο μόνος που επωφελείται είναι η Τουρκία.
*Ο Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α. συγγραφέας του βιβλίου “Σε τροχιά σύγκρουσης με την τροχιά” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.
Γεννήθηκε, στο Χατζή Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το 8ο Λύκειο Αρρένων Αθηνών. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και απεφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός, εκτέλεσε τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και Διοικητή Λόχου σε Μονάδες Έβρου και Νήσων.
Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε ως επιτελής στην 1η Στρατιά, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Διοίκησε το 286 Τάγμα Πεζικού στη Λήμνο, το 38 Σύνταγμα Πεζικού στη Ρόδο και την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου.
Από το 2009 έως το 2010 εκτέλεσε τα καθήκοντα του τμηματάρχη του τμήματος Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών σε εθνικό επίπεδο και του Εθνικού αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Emergency Planning Committee.
Ως ανώτατος αξιωματικός εκτέλεσε τα καθήκοντα του Υποδιοικητού της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, του Επιτελάρχη Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Διευθυντού Σχεδίων του ΓΕΣ. Την περίοδο 2014-2015 διοίκησε την 88 Στρατιωτική Διοίκηση – Ταξιαρχία της Λήμνου, όπου και αποστρατεύτηκε.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Μετά την αποστρατεία του έχει γράψει πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό ημερίδων και δεκάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αναφορικά με το εν λόγω θέμα.
Απόψεις
Εν Τούτω Νίκα Mr. President για την υπεράσπιση των Χριστιανικών πληθυσμών!
Αλλοδαπός πολιτικός σχολιασμός του ο,τι να ναι

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής
Είθισται ο Μ. Ι. και η σελίδα του να κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ορθό ρεπορτάζ.
Σχολίασαν λοιπόν στην εν λόγω διαδικτυακή σελίδα την παρουσία και την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον εορτασμό που γίνεται προς τιμήν της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας ή Ελληνικής Επαναστάσεως ή της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας ανάλογα με την οπτική που έχει ο καθένας.
Η βασική κατηγορία που απέδωσαν στον Αμερικής Ελπιδοφόρο είναι πως ο Μ. Κωνσταντίνος, ο σταυρός και το Εν τούτω Νίκα δεν έχουν σχέση με την Ελληνική επανάσταση.
Η λέξη επανάσταση συνδέεται ετυμολογικώς με το ρήμα επανίσταμαι που σημαίνει στέκομαι πάλι όρθιος. Αλήθεια πώς και από ποια κατάσταση “έπεσε” ο Ελληνικός πληθυσμός προκειμένου το 1821 να επανίσταται ή να επιδιώκει να επανασταθεί “στα πόδια του” και τι σχέση έχει με αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος;
Ας δούμε συνοπτικά.
1) Η μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου και γυναίκα του Κωνστάντιου Χλώρου η Αγία Ελένη ήταν Ελληνικής καταγωγής από το Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας.
2) Ο Μ. Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη και τη Δύση στο Βυζάντιο πόλη που είχε ιδρύσει ο Βύζαντας ο Μεγαρέυς και ήταν αποικία των Μεγάρων και στην Ανατολή όπου ήταν κυρίαρχος γλωσσικά, πληθυσμιακά και πολιτισμικά ο Ελληνισμός.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας έδωσε 1000 χρόνια ζωής επιπλέον στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπου από κατ’ όνομα Ρωμαϊκή έγινε ουσιαστικά Ελληνική.
3) Η παραπάνω ιστορική συνθήκη ένωσε και ενώνει τους πληθυσμούς που ανέφερε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος δηλαδή Ελλαδίτες, Κυπρίους και Ελληνορθοδόξους των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Το τέλος της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήρθε με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τα βαρβαρικά στίφη των Οθωμανών στις 29 Μαΐου του 1453. Αυτός ο εχθρός απειλεί και τραμπουκίζει από τότε μέχρι σήμερα τους Ελληνορθοδόξους προσπαθώντας να απομοιώσει την επιρροή και την κυριαρχία τους είτε με Οθωμανικό – Νεοθωμανικό είτε με Κεμαλικό – Νεοτουρκικό προσωπείο.
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει ως σκοπό να αναδείξει τον παλαιότερο θεσμό της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο που παραμένει ως στυλοβάτης να υπενθυμίζει τον πραγματικό ιδιοκτήτη αλλά και τον καταπατητή του ιστορικού χώρου της Ελληνορθόδοξης ανατολής.
Εν Τούτω Νίκα mr President για την υπεράσπιση των Χριστιανικών πληθυσμών.
ΥΓ: Εις ο, τι αφορά τις δηλώσεις άλλου σχολιαστή και συμβούλου του ΠΘ φαντάζομαι αν έλεγε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος τα όσα είπε μπροστά στην Κάμαλα Χάρις δεν θα ήταν ντροπή τα ράσα που φορούσε σε αυτή την περίπτωση ε;
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!