REAL TIME |

Weather Icon

Ελληνική Επανάσταση του 1821: Θαύμα Ελληνικό! Το θαύμα του Θεού και της αδούλωτης ψυχής του Έλληνα

Ελληνική Επανάσταση του 1821: Θαύμα Ελληνικό! Το θαύμα του Θεού και της αδούλωτης ψυχής του Έλληνα

Είναι η ελληνική ψυχή του Έλληνα δασκάλου που πρέπει στη νέα γενιά να δίνει τη σκυτάλη, με λόγια κι έργα των πολέμαρχων, του ράσου τα ψελλίσματα γραφής και γλώσσας στο φως του καντηλιού, προσκυνητές σε τόπους αγιασμένους και ηρωικούς Χίο, Ψαρά και Μεσολόγγι, Μανιάκι και Γραβιά και Κούγκι, Αρκάδι και Αραπίτσα.

1821-2021 Διακόσια χρόνια μετά …

ΓιορτάΖΟΥΜΕ και κάνουμε το παρελθόν παρόν!

Μέγα γεγονός της Νέας Ελληνικής Ιστορίας η Ελληνική Επανάσταση του 1821! Θαύμα Ελληνικό! Το θαύμα του Θεού και της αδούλωτης ψυχής του Έλληνα!

Γράφει η Φλώρα Τζανακάκη

H σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας που θεμελίωσε το ελληνικό κράτος, έδωσε υπέροχα δείγματα αρετής και προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, φλόγισε τις καρδιές και συγκίνησε την Ευρώπη με τον ηρωισμό και τα κατορθώματα του. Γράφει ο Φωτάκος, πρώτος υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη στα “Απομνημονεύματά” του “Η Επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων υπήρξε το θαύμα του κόσμου”.

200 χρόνια μετά ολόκληρος ο Ελληνισμός γιορτάζει με εθνική υπερηφάνεια την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Όταν οι άξιοι αγωνιστές του ’21, θέλησαν να αγοράσουν το πολύτιμο αγαθό της λευτεριάς, κοίταξαν την τσέπη της καρδιάς τους και είπαν: «Έλληνες, τι καθόμαστε;  Έχουμε όλα όσα πρέπει για να την αγοράσουμε. Αγάπη για την πατρίδα;  Έχουμε! Αίμα για να σφραγίσουμε τη γη μας; Έχουμε! Παιδιά μονάκριβα κι αγαπημένα να τα δώσουμε θυσία στην Πατρίδα;  Έχουμε. Δάκρυ πικρό από ψυχής για να παρακαλέσουμε την Παναγιά μας; Έχουμε! Όμηρο, Λεωνίδα, Σωκράτη και Μέγα Αλέξανδρο, Άγιο Μέγα Κωνσταντίνο, Βυζάντιο και Μαρμαρωμένο Βασιλιά; Έχουμε! Πίστη ανυπόκριτη και αληθινή στο Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας; Όχι μόνον έχουμε, αλλά αυτό είναι και ολόκληρο το πουγκί μας, ολόκληρη η καρδιά μας που κλείνει όλα τα άλλα μέσα της». Κι έτσι, οι πάμπλουτοι, πνευματικώς, πρόγονοί μας αγόρασαν το πολυτιμότερο αγαθό που λέγεται λευτεριά και μας το προσέφεραν λέγοντάς μας: «Πάρε το, είναι το πολυτιμότερο που υπάρχει! Πάρτο κι φύλαξέ το, διότι είναι πανάκριβο κι αν το χάσεις θα πρέπει να πληρώσεις πάλι από την αρχή για να το αποκτήσεις. Κι αλλοίμονο εάν βρεθείς φτωχός!»

Αλλοίμονο αν βρεθούμε φτωχοί… Κάπου στα βάθη της ψυχής μας αν και πνιγμένοι στην απάθεια και τον εφησυχασμό των καιρών μας, με φωνές και σειρήνες πλανεύτρες να ηχούν γύρω τριγύρω, είναι ανάγκη παρά ποτέ ,μια φωνή να μας αφυπνίσει σαν εκείνη του Μακρυγιάννη: “Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί. ώστε να γίνουμε αντάξιοι συνεχιστές του ιστορικού μας πεπρωμένου, ακολουθώντας τα λόγια του ποιητή:

“Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”…!

Οδηγημένοι από το φως της ιστορικής μας μνήμης και στα σχολειά μας, επιστρέφουμε τούτες τις μέρες στις κορυφαίες στιγμές του 1821,για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά και για να αντλήσουμε από το μεγαλείο της ψυχής και τα αποθέματα του φρονήματος και του ηρωισμού που μας έχουν αφήσει ως ιερή παρακαταθήκη. Είναι η ελληνική ψυχή του Έλληνα δασκάλου που πρέπει στη νέα γενιά να δίνει τη σκυτάλη, με λόγια κι έργα των πολέμαρχων, του ράσου τα ψελλίσματα γραφής και γλώσσας στο φως του καντηλιού, προσκυνητές σε τόπους αγιασμένους και ηρωικούς Χίο, Ψαρά και Μεσολόγγι, Μανιάκι και Γραβιά και Κούγκι, Αρκάδι και Αραπίτσα.

Την Ιστορία μελετώντας μέσα απ΄τη γραφίδα των ηρώων που την φύλαξαν, πάθη και λάθη ανιστορώντας της φυλής για να μαθαίνουν και να τραβούν μπροστά δεμένοι πάνω στο άρμα της παράδοσης.

Μάρτιος 2021 · ΓιορτάΖΟΥΜΕ και κάνουμε το παρελθόν παρόν! Γιατί η Πατρίδα τούτη δεν πρέπει να χαθεί. Η Ορθόδοξη πίστη µας πρέπει να µεταλαµπαδευθεί, οι αξίες  της παράδοσής µας να διασωθούν. Γιατί « Χρωστάμε. σε όσους ήρθαν,. πέρασαν,. θα ‘ρθούνε,. θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν. οι αγέννητοι, οι νεκροί»(Κ. Παλαμάς)..

Φλώρα Τζανακάκη
Διευθύντρια Γυμνασίου Αμαρουσίου
Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία»
Κανάρη 9 & Συγγρού, 151 26 Μαρούσι
Ανάμεσα στο πλήθος των σχεδίων που καλλιτέχνησαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων “Ελληνική Παιδεία” επελέγη αυτό της Μαρίας Πατρινού (Γ΄ Γυμνασίου). Ένα χέρι, στο σχήμα του 2021, κρατά αναμμένη τη δάδα της οποία οι φλόγες σχηματίζουν το 1821.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube