REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 31 Μαρτίου 2021

Ελευθερία του Tύπου στην Τουρκία και Ερντογάν

Ελευθερία του Tύπου στην Τουρκία και Ερντογάν

Χθες το Liberal φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του αγαπητού Γιάννη Κουτσομύτη για την καταπάτηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Τα βασικά συστατικά που καταγράφει ο κ. Κουτσομύτης αφορούν τον αφανισμό του κουρδικού κόμματος, τις παραβιάσεις αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το «κυνήγι» κατά των ΜΚΟ, και την ουσιαστική κατάργηση της ελευθεροτυπίας.

Από όλα αυτά το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι το τελευταίο. Η ελευθερία του Tύπου είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται ένα κράτος δικαίου που επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους να ελέγξουν ουσιαστικά τα πεπραγμένα της εκάστοτε εξουσίας. Χωρίς αυτήν, η εκάστοτε χώρα είναι καταδικασμένη σε σκοταδισμό. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που οι φιλελεύθεροι στην Ελλάδα καταδίκασαν απερίφραστα την απόπειρα της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο πριν λίγα χρόνια με πρόσχημα τις μελέτες ενός ινστιτούτου από τη Φλωρεντία.

Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε η φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Freedom Research Association (FRA – με την οποία συνεργάζεται τακτικά και το ΚΕΦίΜ) της Τουρκίας, δημοσίευσε μία αποκαλυπτική έρευνα για την κατάσταση των ΜΜΕ στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας αλλά και τις προτάσεις που συνέταξε η FRA προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, τα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται είναι τα εξής:

Τα μέσα είναι κρατικοδίαιτα:

Το θεσμικό πλαίσιο προάγει τη διαφθορά ενώ η έλλειψη ανταγωνισμού αυξάνει την επιρροή των κρατικών δαπανών στους ισολογισμούς των μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η έρευνα της FRA δείχνει ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ των πραγματικής κυκλοφορίας των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στα σημεία πώλησης και τη συνολική τους κυκλοφορία. Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός φύλλων πηγαίνει απευθείας σε κρατικούς φορείς (δήμους, υπουργεία, δημόσιες αρχές κλπ.) αλλάζοντας έτσι τη δυναμική και κυρίως τα έσοδα των μέσων αυτών. 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube