REAL TIME |

Weather Icon

Εφιάλτης για την Τουρκία το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα: Το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα – Η «παγίδα» που στήνει η Άγκυρα

Εφιάλτης για την Τουρκία το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα: Το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα – Η «παγίδα» που στήνει η Άγκυρα

Οι νέες αλαζονικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τους Ελληνικούς εξοπλισμούς όπως τις αποτιμά η Αθήνα και το ΓΕΕΘΑ κρύβουν ξεκάθαρα το άγχος της Άγκυρας για την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός σπεύδει να μιλήσει με υποτιμητικό τρόπο για τον εξοπλιστικό αγώνα δρόμου που γίνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο από την Αθήνα με μια σειρά από προγράμματα να βρίσκονται σε εξέλιξη και αποκορύφωμα τη συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale.

«Δεν θα σας προσφέρουν τίποτα 3-5 μαχητικά ή πολεμικά πλοία» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ κουνώντας το δάχτυλο στην Αθήνα δήθεν συμπονώντας τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Ωστόσο μόνο άνετα δεν φαίνεται να νιώθει όταν βλέπει ότι 51 προγράμματα για τον εξοπλισμό ή την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων των Ελληνικών ΕΔ προχωρούν με διαδικασίες fast track.

Η Άγκυρα έχει πλέον αντιληφθεί ότι έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αδράνειας στα θέματα εξοπλισμών η Ελλάδα έχει αφυπνιστεί και λαμβάνει γενναίες αποφάσεις. Και δεν είναι μόνο η απόκτηση των 18 Rafale και η αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper. H Πολεμική Αεροπορία προχωρά σε συντήρηση των Mirage αλλά και των μεταγωγικών C-130 ενώ στοχεύει στην απόκτηση και νέων όπλων για τα «γεράκια» της. Την ώρα που η Τουρκία «έχασε το τρένο» της απόκτησης των F-35 ενώ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην συντήρηση και διαθεσιμότητα του στόλου τωνF-16 τα οποία αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της αεροπορίας της.

Η ειλημμένη απόφαση για ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου με καινούργιες Μονάδες επιφανείας και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ισχύος με την απόκτηση νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60 ROMWO «γκρεμίζουν» το πλεονέκτημα που ήθελε να αποκτήσει η Τουρκία στη θάλασσα. Ακόμα και με γερασμένα πλοία οι γείτονες είδαν το καλοκαίρι τον Ελληνικό Στόλο να δίνει απαντήσεις στις Τουρκικές προκλήσεις με την ναυτοσύνη των πληρωμάτων-χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» -να αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος.

Το Ελληνικό επιτελείο εκτιμά ότι οι δηλώσεις Ακάρ μόνο άγχος κρύβουν με την Άγκυρα να αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος πλέον δεν κυλά υπέρ της έπειτα από την απόφαση για εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συνεχείς προκλήσεις και η ξεκάθαρη διάθεση να μην προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές δείχνουν ότι η Τουρκία βιάζεται να «σύρει» την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. Την ώρα μάλιστα που οι συμμαχίες της Ελλάδας συνεχώς ενισχύονται τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Προηγήθηκε ο Έβρος και ακολούθησαν οι προκλήσεις με το «ORUC REIS» για να συνεχίσει η Άγκυρα στο δρόμο της έντασης με την έξοδο του «CESME». Οι προθέσεις της Άγκυρας για ενδεχόμενη κλιμάκωση θα φανούν τις επόμενες ημέρες με την άσκηση «γαλάζια πατρίδα». Έως τώρα πάντως οι γείτονες δείχνουν ότι κινούνται βάσει σχεδίου με στόχο να οδηγήσουν την Αθήνα στο λάθος.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube