Weather Icon

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στον αέρα η διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στον αέρα η διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης

Γράφει ο Λάμπρος Ζαχαρής

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, καθώς η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της ελληνικής πλευράς. 

Στον αέρα παραμένουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ η ελληνική πλευρά έχει στείλει εδώ και καιρό τις προτάσεις της για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής εντός Μαρτίου.

Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών την Παρασκευή, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, η χώρα μας περιμένει την έκθεση για την Τουρκία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να καταγραφούν στην έκθεση Μπορέλ όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας ζητά, μεταξύ άλλων, να υπάρξει και η προοπτική λήψης μέτρων αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατικότητα της.

Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία;

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στο Sputnik, εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις από τους Τούρκους είναι προσχηματικές:

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διερευνητικές ως όχημα για να πραγματοποιήσει τυχόν ελιγμούς. Στόχος είναι να διευκολύνει τους φίλους της εντός ΕΕ ώστε να μην της επιβάλλουν κυρώσεις που ούτως η άλλως, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έμπαιναν» τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Η Τουρκία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη, αλλά αναγκασμένη να προσπαθήσει να την προσεγγίσει ώστε να μην δημιουργηθεί τελικά γύρω της το αντιτουρκικό τόξο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική πλευρά είναι βυθισμένη στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκικός διάλογος. Κάτι από το οποίο ελπίζουμε ότι θα ξυπνήσει σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται στην Αθήνα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube