Weather Icon

Διευθετήθηκε [εν μέρει] η κρίση με την Αίγυπτο – Αλλά ανοίγει μέτωπο με τη Λιβύη (;)

Διευθετήθηκε [εν μέρει] η κρίση με την Αίγυπτο – Αλλά ανοίγει μέτωπο με τη Λιβύη (;)
Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο (08/03/2021) είχε σαν αποτέλεσμα τη δρομολόγηση της αλλαγής χάραξης του Οικοπέδου EGY-MED-W18 του διαγωνισμού αδειοδότησης ερευνών από την αιγυπτιακή Εταιρία Πετρελαίων.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω οικόπεδο χαράχθηκε ακολουθώντας το όριο της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία, και κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ η οποία προέβλεπε ρητώς ότι οι δύο χώρες οφείλουν να διαβουλευτούν και να συμφωνήσουν από κοινού οποιαδήποτε οριοθέτηση πέραν του 26ου και 28ου Μεσημβρινού σύμφωνα με το Άρθρο 1 Παράγραφος “α” της συμφωνίας (Ν. 4717-ΦΕΚ 164/28-8-20). 
Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από ΕΔΩ
Τα επίμαχα βυθοτεμάχια της προκήρυξης του διαγωνισμού της Αιγύπτου. Σε κόκκινο κύκλο το βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 το οποίο τέμνεται από τον 28ο μεσημβρινό και το EGY-MED-W11 το οποίο τέμνεται από τον 26ο μεσημβρινό.
Η δικαιολογία της Αιγύπτου, μετά την αντίδραση της Ελλάδας και την παρέμβαση της Τουρκίας που έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αιγυπτιακό ατόπημα για να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της κάνοντας λόγο για πιθανή Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία, ήταν ότι η χάραξη έγινε από την αιγυπτιακή Πετρελαϊκή Εταιρία η οποία υποτίθεται ότι ενήργησε “αυτόβουλα” και πέραν των αρμοδιοτήτων της.
Το κατά πόσο η πρόφαση είναι πειστική, αφήνεται στην κρίση του καθενός. Έτσι η Αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει στην επαναχάραξη του οικοπέδου 18 ώστε να μην εκτείνεται πέραν του 28ου Μεσημβρινού αλλά δεν γίνεται λόγος για το οικόπεδο 11 που τέμνει τον 26ο μεσημβρινό.
Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ (A,B,C,D,E,F,G), με προσθήκη των επίμαχων βυθοτεμαχίων που προκηρύσσει η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), και αντιπαραβολή των ελληνικών βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

Εφόσον δεν αλλάζει η χάραξη του οικοπέδου 11 (EGY-MED-W11), το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συναινεί με την υπέρβαση της Αιγύπτου πέραν του 26ου Μεσημβρινού;

Διευκρινίζεται ότι το βυθοτεμάχιο EG-MED-W11 θίγει την Ελληνολιβυκή υφαλοκρηπίδα που έχει ορισθεί μονομερώς από την Ελλάδα με το γνωστό χάρτη Μανιάτη (άρθρο 156 του Ν4001/11 – ΦΕΚ Α’ 179/22-8-2011). 
Λεπτομέρεια παραπάνω χάρτη
Το ζήτημα είναι, εάν η Ελλάδα έχει εξετάσει τις επιπλέον επιπτώσεις στην ήδη υπονομευμένη υφαλοκρηπίδα του χάρτη Μανιάτη (από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ) σε μελλοντική Ελληνολιβυκή οριοθέτηση;
Εάν η Ελλάδα συναινεί με την αιγυπτιακή χάραξη, τότε μπορεί να βρεθεί αναίτια σε αντιπαράθεση με τη Λιβύη η οποία δεν έχει ακόμη προβεί σε οριοθέτηση στην εν λόγω περιοχή (πέραν του αμφιβόλου υποστάσεως τουρκολιβυκού μνημονίου που ακυρώθηκε από λιβυκό δικαστήριο), με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube