REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 20 Μαρτίου 2021

Διαβαθμισμένο Έγγραφο – Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 Ελληνικά νησιά

Διαβαθμισμένο Έγγραφο – Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 Ελληνικά νησιά

Το μυστικό έγγραφο περιελάμβανε χάρτη με τις αμφισβητούμενες ( κατά την Τουρκία) τοποθεσίες. Βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη.

Abdullah Bozkurt

Ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται από την Τουρκία και ετοίμασε σχέδια εισβολής κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σύμφωνα με απόρρητο  έγγραφο που έλαβε η Nordic Monitor.

Το μυστικό έγγραφο αποτελεί μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες. Περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες ( κατά την Τουρκία) τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στον συντονισμό μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και των πιθανοτήτων εναντίον του καθενός σε μια σειρά ένοπλων διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Okan Bato φαίνεται να είναι αυτός που ενσωμάτωσε το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων όταν έπρεπε να κάνει μια σύντομη σημείωση και να το αφήσει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τέτοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης με έναν άλλο εισαγγελέα, τον Cihat İpekçi, στην Άγκυρα σε άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Slide from a Turkish military PowerPoint presentation that shows the number of disputed islands and islets in the Aegean

Τα αμφισβητούμενα (κατά την Τουρκία) νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί παρατίθενται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Zurefa, 13 στην Koyun Adaları (Oινούσσες), 21 στην Hurşit (Φίμενα), 18 στην Nergiscik (Άρκη), 15 Keçi, 12 στην Gelemez, 2 στην Bulamaç (Φαρμακονήσι), 10 στην Sakarcılar, 11 στην Koçbaba, 2 στην Karaada (Στρογγύλη) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Υπογράμμισε ότι η κρίση κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικές για τις επιχειρήσεις στο μέλλον – όπως οι εντάσεις με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από την ελίτ μονάδα τουρκικού ναυτικού, Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα μέσω βοηθητικών μηχανημάτων για τον έλεγχο των στοχοθετημένων νησιών.

Another slide from the presentation that shows how special forces and elite navy units would be dispatched to the Aegean islands and islets: 

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερη χαοτική στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστικών / νεοεθνιστικών συμμάχων του, που συχνά οδηγείται από μια εγχώρια ατζέντα για να πάρει περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από τα εσωτερικά προβλήματα. Η πολεμική συζήτηση και η κινητοποίηση στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που μπορεί να πυροδοτηθεί είτε κατά λάθος είτε εκ προθέσεως.

Οι δύο γείτονες διαφωνούν ήδη για τα όρια των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας.  Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στο νησί της Κύπρου, όπου το βόρειο μέρος του νησιού του ελέγχεται από την Τουρκία από το 1974.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube