Weather Icon
Τουρκία 22 Μαρτίου 2021

Διακοπή συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, λόγω απότομης πτώσης

Διακοπή συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, λόγω απότομης πτώσης

Οι συναλλαγές αναστέλλονται προσωρινά στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul), το οποίο άνοιξε με απότομη πτώση

Ο δείκτης BIST 100 τη νέα εβδομάδα, μετά την πτώση της λίρας, που ακολούθησε την αλλαγή διοίκησης στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBT), σημείωσε ισχυρή πτώση.

Ο δείκτης BIST 100 ξεκίνησε την ημέρα στις 1.427 μονάδες με πτώση 6,65 τοις εκατό. Κατά το άνοιγμα, ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε περισσότερο από 8%. Ενώ οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν μετά το άνοιγμα, το Index Linked Circuit Breaker System τέθηκε σε λειτουργία με τις πωλήσεις να εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον δείκτη, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο και το VIOP ανασταλεί προσωρινά.

Στη δήλωση του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης αναφέρονται τα εξής: “Οι συναλλαγές έχουν ανασταλεί προσωρινά σε όλες τις τάξεις στην Αγορά Μετοχών του Χρηματιστηρίου μας, σε συμβάσεις που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στο Futures and Options Market και στην Equity Repo Market της αγοράς χρεωστικών τίτλων “.

Στις συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης, υπήρξε μείωση άνω του 3% κατά το άνοιγμα.

Η αλλαγή διοίκησης στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBT) με προεδρικό διάταγμα, προκάλεσε ισχυρή πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου.

Ενώ παρατηρήθηκε πτώση πάνω από 16 τοις εκατό στις αρχικές τιμές που έγιναν μετά την απόφαση, η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έφθασε στα επίπεδα 8,47 δολάριο/λίρα Τουρκίας. Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε πτώση κάτω από 7,70 στο δολάριο/TL.

Ενώ ο δείκτης δολαρίων του Bloomberg ξεκίνησε οριζόντια τη νέα εβδομάδα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ καταγράφηκε στο 1,67 τοις εκατό.

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube