Weather Icon

Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός ναού στο Αρτσάχ

Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός ναού στο Αρτσάχ

Έγκλημα πολέμου χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον βομβαρδισμό του Καθεδρικού ναού Ghazanchetsots στις 8 Οκτωβρίου 2020, στην πόλη Σούσι στο Αρτσάχ.

Απαντώντας σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζει ότι «σύμφωνα με το ψήφισμα 2347 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες επιθέσεις κατά χώρων και κτιρίων αφιερωμένων στη θρησκεία, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στην επιστήμη ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς και κατά ιστορικών μνημείων, μπορεί να συνιστούν, υπό ορισμένες περιστάσεις και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έγκλημα πολέμου και οι δράστες τέτοιων επιθέσεων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, όπως τονίζει ο κ. Μπορέλ, ζήτησε την άμεση παύση τους και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία όσον αφορά τις καταγγελίες για στρατιωτικές ενέργειες κατά πολιτικών στόχων και για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Εκφράζει παράλληα λύπη για την καταστροφή θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, εντός και πέριξ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στον Καθεδρικό ναό Ghazanchetsots, και υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

«Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) προετοιμάζει αποστολή σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1954(4). Η ΕΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για τη διενέργεια μιας πρώτης τεκμηριωμένης αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και προτίθεται να στηρίξει τη διατήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της μεταφοράς γνώσεων και εμπειρογνωσίας» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η ΕΕ συμμετέχει μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου, του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου, των αντιπροσωπειών της και του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube