REAL TIME |

Weather Icon

Αναλυτής του CNΝ Turk παραδέχεται ότι η Τουρκία φοβάται την εξωστρέφεια της Ελλάδας! Κλειδί ο ρόλος Μπάιντεν

Αναλυτής του CNΝ Turk παραδέχεται ότι η Τουρκία φοβάται την εξωστρέφεια της Ελλάδας! Κλειδί ο ρόλος Μπάιντεν

Γιατί «τρέμει» την Ελλάδα ο Ερντογάν: Τούρκος αναλυτής εξηγεί τι φοβάται ο Τούρκος Πρόεδρος – Ο ρόλος Μπάιντεν

Αποτέλεσμα του φόβου που έχει κυριεύσει την Άγκυρα για την εντεινόμενη απομόνωσή της από τη Δύση είναι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και οι ρητορικές εξάρσεις εναντίον της χώρας μας από Τούρκους αξιωματούχους με πρώτο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η σκληρή ρητορική Ερντογάν έναντι της Ελλάδα οφείλεται στην ενόχληση της Άγκυρας λόγω της προσπάθειας της Αθήνας να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς, αλλά και στην άποψη που επικρατεί στο τουρκικό κατεστημένο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι φιλέλληνας, πολιτικά και πολιτιστικά», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής του CNN Turk, Χακάν Τσελίκ μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Υπάρχει η άποψη στην Τουρκία πώς ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι αντικειμενικός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλέλληνας, και πολιτικά και πολιτιστικά. Υπάρχει μια αμφιβολία στην Άγκυρα πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη στάση τους. Αυτό το βλέπουν ως παράγοντα που μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη προκαλούν εντύπωση. Αυτά έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά στην Άγκυρα και στα τουρκικά ΜΜΕ», προσθέτει.

Έντονη ενόχληση στην Τουρκία από την ελληνική εξωστρέφεια
Η επιθετική ρητορική της γείτονος εντείνεται από την ενόχλησή της για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Όπως λέει ο Τούρκος αναλυτής: «Στην Τουρκία υπάρχει ενόχληση, καθώς επικρατεί η άποψη πως η Ελλάδα εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις. Η άποψη της της Τουρκίας είναι πως ‘είμαι μια μεγάλη χώρα με ακτές στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, έχω τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Όμως, η προσπάθεια και η πολιτική της Ελλάδα δεν μου αναγνωρίζουν χώρο επιβίωσης. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και ενέργειες που αγνοεί τα δικαιώματά μου στους υδρογονάνθρακες αλλά και την έξοδο της Τουρκίας στις θάλασσες’».

Στο στόχαστρο της Τουρκίας είναι και οι συνεργασίες της Αθήνας με χώρες που έχουν διαφορές με την Άγκυρα (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Γαλλία, ΗΠΑ).

«Στην πραγματικότητα, τώρα πια τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος, αλλά η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική συγκυρία. Αυτή είναι η εικόνα στην Άγκυρα», σημειώνει ο ίδιος.

«Η θεωρία του φόβου της πολιορκίας δεν είναι μόνο στο μυαλό των ακραίων στοιχείων της χώρας. Τώρα πια και σοβαροί αναλυτές έχουν αυτή την άποψη», εξηγεί.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube