REAL TIME |

Weather Icon

Ανακάλυψαν κι άλλη κρύπτη του 1821 στο υπόγειο Παγκύπριου Γυμνασίου (ΦΩΤΟ)

Ανακάλυψαν κι άλλη κρύπτη του 1821 στο υπόγειο Παγκύπριου Γυμνασίου (ΦΩΤΟ)

Ακριβώς στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού κτιρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο υπόγειο του οποίου υπάρχει η διασωζόμενη Κρύπτη των Φιλικών του 1821, οι τεχνικοί ανακάλυψαν κατά τις εργασίες τους, αίφνης, δίπλα της, επιπρόσθετο κρυφό δωμάτιο.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είχε ιδρύσει, επί κτήματος της ιεράς μονής της Παναγίας της Μαχαιράδος, το 1812, ως Ελληνική Σχολή, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και από την 9η Ιουλίου 1821 απαγχονισθείς, από τους Τούρκους, Εθνομάρτυρας Κυπριανός.

Η τυχαία ανακάλυψη του υπόγειου δωματίου επιβεβαιώνει τις αναφορές των ιστορικών πηγών ότι εκεί, απέναντι από την παλιά Αρχιεπισκοπή, κρυμμένους φιλοξενούσε ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός τους απεσταλμένους της μυστικής Φιλικής Εταιρείας η οποία σχεδίασε, προγραμμάτισε και πραγμάτωσε την Επανάσταση του Εικοσιένα.

Οι εργολάβοι αναστήλωσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι ήδη καθυστερούν την ολοκλήρωση των εργασιών τους, δηλώνουν έτοιμοι να διασώσουν το ανακαλυφθέν δωμάτιο της κρύπτης, όμως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας  επιμένουν να το μπαζώσουν διότι αλλιώς, λένε, θα καθυστερήσει διαδικαστικά, ακόμη ένα χρόνο η αναστήλωση του σχολείου.

Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, απόφοιτος και του λόγου του του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο οποίο και ο πατέρας του Γεώργιος Προδρόμου υπηρέτησε στο παρελθόν εκεί ως Γυμνασιάρχης, έσπευσε επιτόπου μαζί με τον νυν Γυμνασιάρχη Λοΐζο Σέπο, είδε την ανακάλυψη και βρίσκεται σε βασανιστικά διλήμματα για το ζήτημα υπέρμετρης αργοπορίας που θέτουν οι εργολάβοι που εμποδίζει την ολοκλήρωση παράδοσης του κτιρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, για τον σχεδιασμό του Υπουργείου να το αναβαθμίσει σε Εξατάξια Σχολή Υπόδειγμα.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube