Weather Icon
Ρουμανία 15 Μαρτίου 2021

Amazon: 3.000 θέσεις εργασίας στη Ρουμανία. Γιατί η Ελλάδα «δεν τις θέλει»

Amazon: 3.000 θέσεις εργασίας στη Ρουμανία. Γιατί η Ελλάδα «δεν τις θέλει»

Την ώρα που εμείς στην Ελλάδα χαιρόμαστε γιατί κάποιες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής ίσως επενδύσουν σε Data Centers (αν λύσουν τα πολεοδομικά και τα δεκάδες άλλα προβλήματα που ανακύπτουν για τέτοιες επενδύσεις χαμηλής προστιθέμενης αξίας), εταιρείες όπως η Amazon μάλλον δεν διαβάζουν πόσο καλά είναι τα πράγματα στην Ελλάδα και πόσο ελκυστικές οι επενδύσεις εδώ και συνεχίζουν να επενδύουν αλλού.

Όταν μιλάμε για τη ΝΑ Ευρώπη, περίπου το 80 – 90% των πολυεθνικών εταιρειών συνεχίζουν να επενδύουν μαζικά στη Ρουμανία. Γιατί συνεχίζει να συμβαίνει αυτό; Τι θα πρέπει να αλλάξουμε αν ποτέ αποφασίσουμε ότι θέλουμε και εμείς δεκάδες χιλιάδες δουλειές υψηλής προστιθέμενης αξίας; Το παράδειγμα του αμερικανικού κολοσσού προσφέρει πολλές απαντήσεις…

Η Amazon στη Ρουμανία. Ήρθε το 2005, έχει 3.000+ προσωπικό

Ο πολυεθνικός κολοσσός ήρθε στη Ρουμανία το 2005, όταν η χώρα ήταν τελείως διαφορετική. Όμως ήδη από τότε είχε αρκετά πλεονεκτήματα, κυρίως την πολύ γρήγορη ταχύτητα του internet, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τους χιλιάδες καλούς προγραμματιστές λογισμικού κ.α. Μάλλον βοήθησε και το ότι από εκείνη τη χρονιά ο φόρος εισοδήματος μισθωτού προγραμματιστή πήγε στο 0 (μηδέν) και εκεί παραμένει ως και σήμερα.

Σήμερα η εταιρεία έχει πάνω από 2.500 εργαζομένους στη Ρουμανία, υποστηρίζοντας σημαντικά τμήματα των υπηρεσιών της. Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει άλλα 500 άτομα, ιδρύοντας νέα τμήματα στην Timisoara και το Ιάσιο. (Η αγορά εκτιμά ότι οι μέσοι μισθοί των 3.000 υπαλλήλων της κυμαίνονται στα 1.500 Ευρώ / μήνα). Το γραφείο στην Timisoara θα ασχοληθεί με το Amazon Devices Line, που περιλαμβάνει το Ring Security Services. Στο Ιάσιο θα ανοίξει γραφείο στο τέλος του έτους και θα φιλοξενήσει το Retail Business Support Department.

Το 2023 η Amazon θα μεταφερθεί στο Palas Campus στο Ιάσιο (ένα από τα κτήρια γραφείων σε ένα απίστευτο project αστικής ανάπλασης μικρογραφία του «Ελληνικού») και εκεί θα έχει δεκάδες τμήματα:  Compliance Ops,  Retail Business Support,  Creative Ops & Production,Imaging Support, Customer Behavior Analytics, Information Security & Privacy, Compliance Tech, AWS Global IT, and Content Creation Tools teams.

Συνολικά η εταιρεία ως τώρα έχει επενδύσει στη Ρουμανία 100 εκ. Ευρώ.

Γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί (και δεν θέλει; ) να φιλοξενήσει τέτοιου είδους επενδύσεις

Θα πει κάποιος «μα γιατί λες ότι δεν θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα; Φυσικά και τις θέλουμε». Στη θεωρία ναι, έτσι λέμε. Όμως στην πράξη υποστηρίζω ότι «δεν τις θέλουμε», μιας και για να τις κερδίσουμε θα πρέπει να κάνουμε τόσες πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που στην πράξη είναι ανέφικτο…

Οι πάσης φύσεως άσχετοι και γραφικοί που κοροϊδεύουν τους ανενημέρωτους πολίτες θα πουν ότι «οι ξένοι θέλουν να δίνουν χαμηλούς μισθούς». Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αυτά που ζητάνε οι ξένες μεγάλες εταιρείες και εμείς δεν θέλουμε να προσφέρουμε είναι, μεταξύ άλλων:

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube